Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728
D

Deleted member 53418

Гостин
Абе распад систем.
Е што не е во право ?

https://www.youtube.com/watch?v=zxRgfBXn6Mg&t=366s&ab_channel=TheOperationsRoom

По 3 пат ти го пуштам видеово. Изгледај го. Русија нема може да изведе ваква комплексна операција затоа и фејлна со Air war во Украина.

Спореди ја Украина со Ирак и ќе увидиш дека Ирак имал далеку појако ПВО од Ук во моментов.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Така, ама ако знаеш точки кои сакаш да ги избегнеш, можеш да му зададеш рута во фирмверот и дронот иако глупав (не може да носи одлуки, не кај сегашните дронови) и без далечинска контрола пак ќе дојде до целта со цик цак движење, со избегнување на опасни точки.

Ракетен проектил ќе оди право, полесен е за рушење од класична ПВО.
Како тој советскиот дрон што тресна во Загреб.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.280
Јас мислам дека комуникацијата со маливе дронови не е буквално да ги возат, туку да им даваат таргети. Он може да тргне со предефиниран таргет и тој таргет да му се менува со тек на летот. А самиот лет е комплетно автоматски и тој може без никаква комуникација да стигне до целта која препоставувам дека му е во координати.

Е сега јас мислам дека за да се попречи треба да му се блокира комуникацијата со сателитот.
Bilo kako bilo, ako ima komunikacija, istata moze da se blokira. Nekade polesno, nekade potesko no nacinot e toj. Od satelit, od zemja, od mars nebitno. Laserot e malce zaeban za blokiranje poradi nasocenost, no isto e i zaeban za ova tuka sto go zborame , bas od istata pricina.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Абе распад систем.
Автоматски споено мислење:

Тоа викам јас, натака иде работата според наративот на западниве земји.

"There would be a sharp response – almost certainly drawing a physical response from many allies, and potentially from NATO itself," a senior NATO official said Wednesday.
Ма каков одговор. Само нека пробаат да ја чепнат Русија. Прво Варшава и овие срањава на Балтиков ќе станат радиоактивни места и САД нема мадиња да имаат да и` возвратат на Русија. Зошто Вашингтон да ми е радиоактивен преку 1000 години заради чивавите на Балтикот ило накурчената Полска?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Е што не е во право ?

https://www.youtube.com/watch?v=zxRgfBXn6Mg&t=366s&ab_channel=TheOperationsRoom

По 3 пат ти го пуштам видеово. Изгледај го. Русија нема може да изведе ваква комплексна операција затоа и фејлна со Air war во Украина.

Спореди ја Украина со Ирак и ќе увидиш дека Ирак имал далеку појако ПВО од Ук во моментов.
Да имале Ирак, Шилка и Прага.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Далеку сме од ласери уште 20-50 години според она што го знам.

Ефективно оружје за малите дронови е електро магнетен пулс кој би онеспособил за лет , таргетиран пулс на одредена далечина. Второтo решение е некоја упростена варијанта на C-RAM tactical air defense systems. За да можат овие ситеми да работат соодветно е да има радар кој ќе ги насочува еден ваков вид е Micro dopler radar кој е доста успешен во детекција мали дронови до 5км. Кој сака повеќе да дознае.

Допрва ќе гледаме системи за одбрана од swarms од дронови. Рекордот е 3106 дрон во воздух во ист момент а според анализи 100 се доволни да направат една база да западне во хаос.
Не мислам дека ќе треба толку време да се усоврши за мали висини/дистанца, било која војна ги движи работите напред, не ти треба против одговор за 10 години туку сега.

Постојат ласери кој можат да делуваат на мали далечини, му треба убаво време за да може да работи, смрт за ласерот е магла, и друга работа е колку време му треба да се наполни, поточно колку може да издржи.

Овие на Рајтенон се разбира дека се најдобри, само да се фрли некоја милијарда од воениот буџет на САД и ќе бидат баш како што треба :icon_mrgr:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Ма каков одговор. Само нека пробаат да ја чепнат Русија. Прво Варшава и овие срањава на Балтиков ќе станат радиоактивни места и САД нема мадиња да имаат да и` возвратат на Русија. Зошто Вашингтон да ми е радиоактивен преку 1000 години заради чивавите на Балтикот ило накурчената Полска?
Тие земји немаат моќ на одлука, тие се лево маде на САД, а нивото на русофобија е доволно за регрутација на топовско месо.

друга работа е колку време му треба да се наполни, поточно колку може да издржи.
Нуклеарни ласери.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Тие земји немаат моќ на одлука, тие се лево маде на САД, а нивото на русофобија е доволно за регрутација на топовско месо.

Нуклеарни ласери.
Да заклучиме. Русија и да фрли нуклеарка на Украина, НАТО само ќе гледа и ќе осудува. Толку. Дела нема да има.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Абе распад систем.

Тоа викам јас, натака иде работата според наративот на западниве земји.

"There would be a sharp response – almost certainly drawing a physical response from many allies, and potentially from NATO itself," a senior NATO official said Wednesday.
Ова што го кажува и сега се прави, има нато официри во Киев, платеници, оружје.
Баш ете и во Сирија имаше слика нели НАТО и руски трупи. Таму војуваат прилично блиску.
Али НАТО инвазија врз Украина мислам нема да има, можеа и до сега тоа.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Ова што го кажува и сега се прави, има нато официри во Киев, платеници, оружје.
Баш ете и во Сирија имаше слика нели НАТО и руски трупи. Таму војуваат прилично блиску.
Али НАТО инвазија врз Украина мислам нема да има, можеа и до сега тоа.
Не мислам инвазија, туку некоја НАТО држава да влезе во директнен конфликт со Русија во Украина. Во отворена војна, не прикриена.

Чисто како можност размислувам.

D

Deleted member 53418

Гостин
Не мислам дека ќе треба толку време да се усоврши за мали висини/дистанца, било која војна ги движи работите напред, не ти треба против одговор за 10 години туку сега.

Постојат ласери кој можат да делуваат на мали далечини, му треба убаво време за да може да работи, смрт за ласерот е магла, и друга работа е колку време му треба да се наполни, поточно колку може да издржи.

Овие на Рајтенон се разбира дека се најдобри, само да се фрли некоја милијарда од воениот буџет на САД и ќе бидат баш како што треба :icon_mrgr:
Ми праќаш ласер од компанија каде што работам ваљда знам што зборам. Далеку сме од efficient military use of lasers. Како сакаш сфати ме.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Ми праќаш ласер од компанија каде што работам ваљда знам што зборам. Далеку сме од efficient military use of lasers. Како сакаш сфати ме.
Убаво им текнало вака тебе да ти даваат доверливи информации.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Не мислам инвазија, туку некоја НАТО држава да влезе во директнен конфликт со Русија во Украина. Во отворена војна, не прикриена.

Чисто како можност размислувам.
Тоа само Полска може, оние Естонија и екипа се стаорци.
Мада што и Полска не би ризикувала раква авантура знаејќи си ја историјата. Повеќе им се исплаќа во комшии да потпалуваат оган него дома.
Сепак водење војна во свој двор има голема цена.
Чисто прокси е ова, до сега мислам дека ќе излезеше од границите на Украина ско беше замислено така.

Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
Да заклучиме. Русија и да фрли нуклеарка на Украина, НАТО само ќе гледа и ќе осудува. Толку. Дела нема да има.
И зошто тогаш вака е фундирана Украина од НАТО и западот? Значи онака фрлаат милијарди помош и воена опрема, оти им е досадно.

Ова во глобала кажува колку со другарчињата сте геополитички изгубени.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Тоа само Полска може, оние Естонија и екипа се стаорци.
Мада што и Полска не би ризикувала раква авантура знаејќи си ја историјата. Повеќе им се исплаќа во комшии да потпалуваат оган него дома.
Сепак водење војна во свој двор има голема цена.
Чисто прокси е ова, до сега мислам дека ќе излезеше од границите на Украина ско беше замислено така.
Можеби не викам не. Имам некакво чувство дека нема да остане ова на Украина само, мислам територијално нема да се шири конфликтот, но ќе земат учество и други држави. Затоа реков симболично Армагедон, библиски тоа е местото каде ќе се одигра конечниот конфликт.

Kajgana Shop

На врв Bottom