Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.138
Поени од реакции
783
Ako imas bakar, televizijata zema od brzinata, samo na Optika i hibriden/4G ruter ne zima. Brate ako nemas optika, baraj 4G ruter ili hibriden sto raboti na bakar + 4G, ne frlajte pari za takva brzina.

p.s. vo A1 imas Combo Box so brzina 50/2 za 799, ako imas bar edna mobilna linija ke plakas max 500 den.
Автоматски споено мислење:

АДСЛ да. Ми треба побрз за работа, фајлови по пола саат се аплоадираат. А немам никаква можност за побрз.....

П.С Баш денес бев да прашам дали можи побрз нет да добијам, а во меѓувреме ми истекол договорот и ми викаат продолжи го договорот ќе видиме што можи да се направи :pos:

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.782
Поени од реакции
2.760
Ako imas bakar, televizijata zema od brzinata, samo na Optika i hibriden/4G ruter ne zima. Brate ako nemas optika, baraj 4G ruter ili hibriden sto raboti na bakar + 4G, ne frlajte pari za takva brzina.

p.s. vo A1 imas Combo Box so brzina 50/2 za 799, ako imas bar edna mobilna linija ke plakas max 500 den.

500GB за една недела ги арчам друже

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.138
Поени од реакции
783
Kako misles zema od brzinata, kaj mene ne zema od brzinata. Zema samo koga ja koristam opcijata za vrakjanje togas mi vlece od internetot i toa e minimalno.
maxtv zema 2 za sd kanal, 4 za hd, ne zabelezuvas deka e malku, probaj da snimas eden kanal, a drug da gledas vo isto vreme i ke vidis razlika

Член од
15 јуни 2013
Мислења
1.782
Поени од реакции
2.760
Реална брзина...и едните и другите лажат. Сега на А1 адсл 10мб сум и појке од 8,5 не добивам и да бев на 16мб исто ќе беше, исто важи и за телеком (другар користи адсл 16мб и не добива повеќе од 8-9 мб може во ретки случаи до 11-12). За пакетите кај телеком напишаните брзини се за ВДСЛ и би требало посебно да ги пишат за адсл и за вдсл затоа што се бунат луѓево плус сега за М пишува до 60мб ама не пишат дека важи за оптика.
Телеком се најголеми лопови и најскапи се, а А1 се поефтини ама сепак зависат од телеком пример кај нив да бараш вдсл нема да го добиеш (просто телеком не го дава) и незнам зашо воопшто и го нудат. Треба пријава до аек за такви работи ама пак џабе во оваа држава ништо не функционира и големиве фирми заштитени како мечки се.
Не сум од Скопје па изборот за нет ми е лимитиран (адсл и вдсл, оптика нема)

највероватно адсл е?
VDSL што е поразлично од АДСЛ. Треба дополнително опрема или друг рутер? Да му побарам на Телеком ВДСЛ би го исполниле барањето?

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
10.691
Поени од реакции
9.974
VDSL што е поразлично од АДСЛ. Треба дополнително опрема или друг рутер? Да му побарам на Телеком ВДСЛ би го исполниле барањето?
Само барање рутерот е ист, има многу разлика во брзината јас бев на АДСЛ сега сум на ВДСЛ.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
1.560
Поени од реакции
921
АДСЛ да. Ми треба побрз за работа, фајлови по пола саат се аплоадираат. А немам никаква можност за побрз.....

П.С Баш денес бев да прашам дали можи побрз нет да добијам, а во меѓувреме ми истекол договорот и ми викаат продолжи го договорот ќе видиме што можи да се направи :pos:
Иста финта и А1 користат, само да заебaт луѓе гледаат :)

Добиваш побрз интернет ама мора да си близу до централа (макс 1,2км ама најдобро е под 1км)

Брзините и стабилноста тапа е на комбо боксот, зедов и за 1 недела го вреатив назад

Одговорот од телеком за одземање на брзина и слично:
Здраво, на вашата линија од А1 нема можност да се постави наш рутер. Потребно е да поднесете барање во некој од нашите саони за да се направи испитување на техничката можност. Во однос на ТВ услугата, доколку сте на ADSL или VDSL се одзема од брзината од интернетот. Доколку на вашата локација има техничка можност за оптика нема да има одземање од брзината

1. Istoto bi trebalo da e i so ruter od A1 i so ruter od Telekom poso taa e taa linija, a za da probas mislam deka nema da moze mora da se vnese kaj telekom ruterot.
2. Kaj telekom tv zema od internetot a kaj A1 ne zema zatoa sto so ADSL i VDSL nudat DVBT no zatoa kaj nea ne e mozno vrakjanje 7 dena i ima mnogu mal izbor na kanali podobro bi bilo msat otkolku dvbt
1. одговор од телеком: Здраво, на вашата линија од А1 нема можност да се постави наш рутер

Последно уредено:
Член од
24 октомври 2021
Мислења
1.138
Поени од реакции
783
Член од
24 април 2008
Мислења
11.053
Поени од реакции
12.592
najeftiniot od 599, sega e 899. Ne se normalni so cenive.
Прегледај го приврзокот 348007
За споредба Хрватите имаат зошто да ни се смеат.

Истата компанија, со истата технологија, во Хрватска со тотално други Интернет брзини.

Најевтиниот Интернет пакет на Македонски Телеком нуди Интернет брзини 20/20 мегабита во секунда, додека најевтиниот Интернет пакет на Хрватски Телеком нуди Интернет брзини 200/100 мегабита во секунда, со загарантирани најниски Интернет брзини 140/70 мегабита во секунда.

Optički internet - brzine do 1 Gbit/s ‐ Hrvatski Telekom

Член од
12 јуни 2022
Мислења
1.192
Поени од реакции
551

Истата компанија, со истата технологија, во Хрватска со тотално други Интернет брзини.

Најевтиниот Интернет пакет на Македонски Телеком нуди Интернет брзини 20/20 мегабита во секунда, додека најевтиниот Интернет пакет на Хрватски Телеком нуди Интернет брзини 200/100 мегабита во секунда, со загарантирани најниски Интернет брзини 140/70 мегабита во секунда.

Drug standard drugi operatori drugi ponudi, kaj nas treba i A1 i Neotel da gi smenat cenite i ponudite za da gi smeni i telekom.

Член од
9 јануари 2021
Мислења
1.004
Поени од реакции
1.053

Брзините од 100 Mbps достапни се и преку постојанта бакарна инфраструктура, односно се вметнува нова посовремена опрема во базната станица каде што се наоѓа од телеком. Во некои земји преку VDSL ја добиваат брзината од 100Mbps, а кај нас тоа e само со HFC и оптиката.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.053
Поени од реакции
12.592
Drug standard drugi operatori drugi ponudi, kaj nas treba i A1 i Neotel da gi smenat cenite i ponudite za da gi smeni i telekom.
Технологијата е иста, што значи дека барем во тој дел Македонски Телеком не уназадува, а тоа во превод значи дека си играат мајтап со крајните корисници.

За волја на вистината, постоечката законска регулатива е таа која не бара повисоки минимални брзини од Интернет операторите, но тоа не го менува фактот дека како Македонски Телеком, така и А1 ја искористува до максимум леснотијата која законската регулатива им ја нуди.

Брзините од 100 Mbps достапни се и преку постојанта бакарна инфраструктура, односно се вметнува нова посовремена опрема во базната станица каде што се наоѓа од телеком. Во некои земји преку VDSL ја добиваат брзината од 100Mbps, а кај нас тоа e само со HFC и оптиката.
Тоа е точно, но поентата ми беше конкретно за пакетите за оптички Интернет.

Како што може да се види убаво од официјалниот веб сајт на Хрватски Телеком, минималните брзини им се 140/70 мегабита во секунда, додека кај Македонски Телеком минималните брзини им се за повеќе од 50% пониски во споредба со хрватските.

Или со други зборови кажано: и таму каде што веќе е технички изводливо да понудат поголеми минимални брзини без воопшто да мораат да инвестираат во било што, Македонски Телеком - а и А1 да бидеме искрени - не се замараат нешто многу со подигнување на минималниот стандард.

Член од
16 декември 2019
Мислења
3
Поени од реакции
3
За во хрватска законот од хаком(аек) сите корисници мора да имаат загарантирана минимална брзина од 70% од договорената брзина....
И за вдсл сега направиа промени така што сите имаат отворен "профил" колку ти парицата дозволува..
И тоа е добра работа за оние кој се блиску централата (кабинет) ама бог да им се смилува на оние кој се подалеку од 600 метри и парицата им е крш...
Со отворен профил рутерот ќе се сикноризира на 6дб (макств 8-10дб) и брзините ке ти бидат колку то дозволува пароцата(колку пише на рутерот)

И тогаш ке почнуваат проблемите со дисконектиранјето на линијата и други проблеми ...

Кај нас овде во мкд веќе има vectoring за вдсл и не е баш добра конекцоа за жал

Кој имаа мозношт за оптика воопшто да се не двоуми него да се префрли на оптика
:)

Член од
12 јуни 2022
Мислења
1.192
Поени од реакции
551
Nekoj moze li da mi pojasni kakvo e toa baranje za 4g ruter, sakam da napravam dogovor so 4 mobilni linii koi vekje gi imam i da im dodadam internet S paket no 4g da bide. Ovie od kon. centarot mi velat deka treba da otidam vo salon i da podnesam baranje za 4g internet i da se proveri moznosta boze boze

Kajgana Shop

На врв Bottom