Македонска берза

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Добро, сегашните услови се многу променети од онаа обврзница за која што јас зборував. Некаде прочитав дека и Македонија требаше да издаде меѓународна обврзница на доста голем износ, но процесот е забавен или стопиран поради неповолните услови на пазарот на капитал.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ама сум ги преебал... со 62% принос на голема количина за 2 години. Нема друг инструмент на кој е остварен толкав принос во последните 2 години.

П.С. Дај и мене некој нека ме преебе, па нека ми сподели тука таква акција што ќе ми донесе таков принос во наредни 2 години.
Американците велат gettin' high on your own supply. Кој процент од истргуваните акции за периодот ги купил Сава фондот и ти и поврзаните лица? Веројатно со уште повеќе потрошени пензионерски пари повратот ќе им биде уште поголем. А ако и имало 62% поврат на УНИ за две години од дното во короната, на трите најликвидни акции КМБ, АЛК и ТНБ имало сигурно поголем.

Треба пријава у КХВ да ви пуштам на сите исповрзани лица само од што ми е одвратно ова релативизирање на финансиски неморал и криминал

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.314
Поени од реакции
2.380
Американците велат gettin' high on your own supply. Кој процент од истргуваните акции за периодот ги купил Сава фондот и ти и поврзаните лица? Веројатно со уште повеќе потрошени пензионерски пари повратот ќе им биде уште поголем. А ако и имало 62% поврат на УНИ за две години од дното во короната, на трите најликвидни акции КМБ, АЛК и ТНБ имало сигурно поголем.

Треба пријава у КХВ да ви пуштам на сите исповрзани лица само од што ми е одвратно ова релативизирање на финансиски неморал и криминал
Наместо да смислуваш и пишуваш разно разни глупости тука, ако сметаш дека има нешто незаконско, слободно пријави.
Автоматски споено мислење:

Добро, сегашните услови се многу променети од онаа обврзница за која што јас зборував. Некаде прочитав дека и Македонија требаше да издаде меѓународна обврзница на доста голем износ, но процесот е забавен или стопиран поради неповолните услови на пазарот на капитал.
Е тоа @Zedd одамна го објаснувам. Дека условите на пазарот и твојата потреба за капитал ги утврдуваат каматните стапки по кои капиталот ќе биде позајмен. Пред неколку месеци УНИ со втората перпетуална обврзница обезбеди капитал со 5%. НЛБ иако се и поголема и со поголема репутација, иако се од Словенија сепак се задолжуваат со 9,7%. Дали е срамота? Не.

Само за разлика од УНИ каде првата обврзница им требаше поради регулаторно барање за адекватност на капитал и мораа да го обезбедат, се мислам каква потреба има НЛБ за да се задолжи со вакви услови?

Последно уредено:
Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Наместо да смислуваш и пишуваш разно разни глупости тука, ако сметаш дека има нешто незаконско, слободно пријави.
Автоматски споено мислење:

Е тоа @Zedd одамна го објаснувам. Дека условите на пазарот и твојата потреба за капитал ги утврдуваат каматните стапки по кои капиталот ќе биде позајмен. Пред неколку месеци УНИ со втората перпетуална обврзница обезбеди капитал со 5%. НЛБ иако се и поголема и со поголема репутација, иако се од Словенија сепак се задолжуваат со 9,7%. Дали е срамота? Не.

Само за разлика од УНИ каде првата обврзница им требаше поради регулаторно барање за адекватност на капитал и мораа да го обезбедат, се мислам каква потреба има НЛБ за да се задолжи со вакви услови?
Не го разбрав текстот, дали продаваат на договорен купувач?

За онаа што зборував јас кај УНИ била од 2019та, со камата од 9 проценти 5 години па потоа 11.

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Ќе си добијат што заслужиле сите што се вклучени во постапките околу ПКБ, а најмногу оние најкрупните риби што со своето крадење преку правно насилство ја разобличија моралната мизерија и на ситните. Токму најголемиот умртвувач на активностите на малите акционери им продал половина од своите акции по „16.000“ денари овозможувајќи им да стигнат до 95% преку договорени и координирани трансакции за да не се разоткрие кој продал преку гласање на собранието. По 16.000 и јас ќе му ги купев, а најверојатно и овие другите.

Инаку, за чудо ете не дојде до еуфорично купување на УНИ заради дивиденда. Скокот беше за околу 15%, иако и тоа ми е несфатливо затоа што нема никакви подобрувања во работењето на компанијата. Мислам имаше очекувања дека ќе оди и до 7-8.000.

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.080
Поени од реакции
1.937
FED.png

За овие шо очекуваат извесен инстант ФЕД пивот и short squeeze на ААПЛ :), буквално ова ви го посочував. Плус, овие предикции дури излагаат покатастрофално од тоа шо се. Реториката на Пауел го воскреснува тој Paul Volcker бескруполи стајл и стресува дека 2022, 2023 и 2024 ќе бидат рестриктивни подеднакво пропратени со градуално повлекување на парична маса од оптек преку ситнење на ФЕД баланс шит. Ни пивот ќе видите ни раст и развој а камо ли изразити релиња на берзава како до сеа.
Можеби ова е перфектен тајминг за вие шо немате искуство да научите тргување со опции во оваа меланхонија шо ни престои. Продавање на covered calls и cash secured puts e сосема доволно. Може за пуна капа и некој спред* ако има најави за крај на војнава, но и немора. That's all folks (y)

Последно уредено:
Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Sogasno teorijata vo ekonomijata vo vreme na energetska kriza bi trebalo da rastat akciite na energetskite kompanii,a kaj nas MPT. pagja kako kamen sekoj den.
Ima li nekoj nekakvo objasnuvanje ili toa e samo opst nadolen trend predizvikan od sevkupnata situacija ??

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Уште за 1 или 1,25 проценти ќе ја зголеми ФЕД референтната стапка до крајот на оваа година додека се очекува цела 2023та да се задржи над 4 проценти. Денес прочитав и кај нас дека НБРМ ја зголемила стапката. Реално тоа се алатките за да се намали инфлацијата само што сега има други фактори пред се војната што можат да ги намалат позитивните ефекти од овие одлуки на монетарните власти.

Интересно е како пазарот реагираше во живо на говорот на Паувел.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Sogasno teorijata vo ekonomijata vo vreme na energetska kriza bi trebalo da rastat akciite na energetskite kompanii,a kaj nas MPT. pagja kako kamen sekoj den.
Ima li nekoj nekakvo objasnuvanje ili toa e samo opst nadolen trend predizvikan od sevkupnata situacija ??
Да, тие се на најниско ниво во изминатите 12 месеци иако доделија убава дивиденда и имаат одлични извештаи за првите 6 месеци.

Некој има некакви информации за Гранит

Последно уредено:
Член од
21 јуни 2022
Мислења
14
Поени од реакции
15
Беше спомнато прашањето за данокот (персонален) пред некоја недела. По тоа што го знам и тоа што го очекувам, скоро сум убеден дека нема да има уште едно продолжување и од 01.01.2023та ќе се исплаќа данок за капиталните добивки.
Сметате дека би имало негативен тренд на берзата заради продавање од сега до 31.12, затоа што инвеститорите би сакале да исчистат трансакција и да се ослободат од данок до овој рок? Или можеби песимизмот покрај економијата иде и од таму?

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.080
Поени од реакции
1.937
Беше спомнато прашањето за данокот (персонален) пред некоја недела. По тоа што го знам и тоа што го очекувам, скоро сум убеден дека нема да има уште едно продолжување и од 01.01.2023та ќе се исплаќа данок за капиталните добивки.
Сметате дека би имало негативен тренд на берзата заради продавање од сега до 31.12, затоа што инвеститорите би сакале да исчистат трансакција и да се ослободат од данок до овој рок? Или можеби песимизмот покрај економијата иде и од таму?
И кај ќе одат? :) Инфлација надвор 16% унатре оптеретување 10-15% тек коа ќе продадеш :). Дебатата за ова прашање е онгоинг и мислам дека ќе пролонгираат уше еднаш. Еве и да го наметнат, ќе го обзнанат истото у сабота пред НГ така да и да го имаш инфото недела дена порано ќе немаш време рационално да продадеш.

Последно уредено:
Член од
21 јуни 2022
Мислења
14
Поени од реакции
15
И кај ќе одат? :) Инфлација надвор 16% унатре оптеретување 10-15% тек коа ќе продадеш :). Дебатата за ова прашање е онгоинг и мислам дека ќе пролонгираат уше еднаш. Еве и да го наметнат, ќе го обзнанат истото у сабота пред НГ така да и да го имаш инфото недела дена порано ќе немаш време рационално да продадеш.
Проблемот со овој закон е што не може вечно да се одлага, еднаш мора да биди. Мислам дека нашиве политичари воопшто не ја мислат берзата и дали е право време од макроекономски аспект да се почни или не. Едноставно мислат на ПР приказната и да кажат дека „богатите кои прават пари од акции, треба да платат“ (ако воопшто има потреба да се каже).
Поентата ми е дека мора еден ден да дојде на кое може треба да се гледа „let's get over with".

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Моја прогноза за „реформата“ во даночниот систем:

1. Данок од реинвестирана добивка - ЌЕ СЕ ПРОЛОНГИРА
2. Прогресивен данок - ЌЕ СЕ ПРОЛОНГИРА
3. Данок на капитална добивка - ЌЕ СЕ ПРОЛОНГИРА

секој кој сака може и понатаму „да го следи“ Бесими и неговите беседи на оваа тема, кои немааат никаква смисла, ниту пак може да се спроведат од 01.01.2023.

Kajgana Shop

На врв Bottom