Прво ова е преголема симплификација на работите, нормално со цел да се наведи човек на заклучок кој тебе ти одговара. Јас нигде не спорам за влијанието на различни западни земји во се што се случуваше последниве 30 годни, мене поентата ми е сосема друга - дека сето тоа што се случувало некој го дозволил. Ние ја имаме една од најмрзливите и корумпирани владеачки класи можда во европа. И тоа е така од ден први на слободна Македонија а вогами и на СР Македонија. Од прв ден не водат крајно не заинтересирани криминалци кои немаат никакво чувство за колектив и нација и буквално сме на аукција 24/7. Како е тоа вина на западот? Како западот беше мајка за еден куп нации на балканов кој совреме си ја фатија работата само за нас и србите се макеа? Зошто да не се запрашаме некогаш што направија љоптарите паметно па од една држава добија 3 а ние од 3 добивме една?
Недостатокот на национално чувство и генерална продаеност на Македонецот на персонално ниво никако неможе да е кривица на курвата вавилонска. Додај тука нашиот -70 капацитет за дипломатија, што историски никогаш не не бидувало, ние сем да водиме инает и да правиме last stands никогаш друго не сме знаеле, никогаш пријател сме немале во никоја голема сила ниту сме се потрудиле да направиме. Така и се ослободи цел балкан со помош на едни или други и ние останавме со прстот во уста и не разделија. 99% од проблемите што ги имаме денес коренот го влечат во втората половина 19ти век и Македоската крајна кратковидост тогаш исто како денес. Бугарските вошкари пример играќи со секоја можна страна дотуркаа да си направат и држава, да лапнат дел од нашата, чак да ни се инфилтрираат во националното јадро и со фалсификати, корупција, уцени, убиства и што уште не 150 години да го скапуваат од внатре. Исто со рестото од соседниве држави.
Ние сме корумпирани, лакоми, немаме никаква солидарност како луѓе, децата од 5 години си ги учиме дека треба само газот да си го гледаат, и купуваме од ш*птар оти е 3 денари поефтино а го прескокнуваме нашиот иако знаеме со тоа што финансираме. Секој Македонец што се дочепи до власт не искраде до коска и не продаде на секој што беше спремен да плати фазла од 500 денари.
И сега јас треба да седам овде и да се пењавам за Курвата Вавилонска? Да гледам емисии од Миленко како 376 светски организации заговараат да ја нема Македонија? Да се правиме на будали дека Америка е крива за ова, или Грција, или Шведска? Да се ситам на Украинската несреќа за инает на Германија?
Тие се само профитери кои профитираат на нашата малодушност како народ, и генерална неслога.
Од тука извира целиов проблем, наместо да се соочиме какви луѓе сме да почнеме малку да се креваме како нација ние што правиме, си правиме филм дека сме совршени и дека фактички цел свет нас сака да не уништи од ЉУБОМОРА. Нема ние што да се менуваме, ние сме таман ама сатанистите имаат сковано завера против нас. И тука преминува нештото во патологија а завршува како ова на темава овде.
Кој се тие сатанисти? Западот тие се криви за се, ако не беа тие немаше да биде ова - океј? Чаре? Русија и Кина да победат да се распадне ЕУ и Америка и Енглеска да бидат земја пролетерска и кога ќе дојдат русите ќе ги исправат сите неправди, ние ќе го вратиме името, бугарите ќе ја признаат Нацијата и Јазикот, а спецназ ќе ги натера во арачиново да плаќаат струја.
И ние наместо да ги засучиме ракавите оти никогаш ништо подобро нема да дочекаме, си најдуваме многу полесно решение, седете бидете рајат чекајте еу да се распадне? Путин и сите како него се фактички патолошкиот спасител кој го чека Македонија, ако изгуби Русија и да се распадне по 2 дена сите ќе ја наштеловаат приказната и Кина ќе стане спасителот па уште 30 години ќе чекаме да не спаси. Се сеќавам миленко кога ги тешеше вмровците чекајте ќе дојде сега трамп и грујо нема да падне, и многу и на форумов ја лапнаа јадицата
Јас се кладам по што сакате дека светов да се преврти наопаку преку ноќ, и Кинезите Русите да владеат а америка и западот да пропаднат пак по 3 месеци соседиве наши ќе бидат во подобра позиција а ние пак ќе бидиме со прстот во уста и снегот ќе не изненади во јануари
Зошто е тоа така запрашајте се сите сами. Ако ви е полесно нека биди крива Холандија ама јас мислам превземање одговорност за сопствени постапки а далеку поздраво и поголема е шансата да вроди со плод...