Енергетска криза во Европа

Член од
15 февруари 2022
Мислења
120
Поени од реакции
156
Ne znaev deka vo dogovorite pomegju Gazprom i na primer Uniper ima klauzula za toa sto opisa. Fakt e deka zapadot i pomaga na Ukraina ama isto taka e fakt deka Rusite ne se drzat na dogovorite, gi prekrsija ednostavno.
Што прекршиле Русите во договорите, накракто во 3-4 реченици?

Иако после се што доживуваат од страна на ЕУ, однесувањето на официјална Москва е прилично цивилизирано.
РФ и Русите моментално се третираат како Третиот Рајх потполно неосновано и тоа нема да се смени без разлика на интензитетот на циашката турбопропагнда на билборд-креатури како @Shakespear, а ти си увреѓениот Германец Европеец Убер Аллес Ин Дер Велт дека според тебе не ти почитувале некој договор за трговија?

Ако во Германија и Франција има рестрикции (а ќе има), во Македонија сметајте х2 полоша ќе е состојбата, па што е толку смешно за членовите што се исмејуваат со енергетската криза на темава :toe:. Да живеете во САД, АУС, или некаде Азија, ок, ама во МКД сме.
Пред 4-5г имаше по која цена рускиот гас се продава, во УК беше најниска цената 2хх (долари или евра не ми текнува), а МКД беше 5хх за кубик, вистински "браќа" и многу добро ни мислат.
Мислете му ја вие големите феудални "капиталисти" кои продававте капиталистички користејќи ги "бенефитите" на ниски производни трошоци во овој "општествен" гомнарник.
Кога ви се намалија сметките за електрична енергија за 50-100% пред 5-10 години со либерализацијата на пазарот, си делевте бонуси за успешност. Сега плачки државата да помогнела. Абе само амбасадорски лиглиња и педерчиња како Артана Грубовиќ и Крешимир Бектешоски, да ве ребрат и дупат на прес-конференции со глупости.

На нас рајата ни се спремни јамболиите и туршиите за секоја зимска сезона на преживување, така и за претстојната.

П.С. Ајде една удри сега нова доза плачки како ќе бркате луѓе од работа, вие големите визионери работодавачи хранители на цели фамилии.

Очигледно не ја разбираш оваа енергетска криза.
Ние како периферија и отпадот на империјата и не ни треба да разбираме нели, ама и вие вишите дворски шутови како да ја имате промашено работата.

od kaj toa deka nemaat delovi? si teraat paralelen uvoz. avionite gi koristat za delovi zasto nemaat veke tolkava potreba, ne letaat za eu. poeftino e da gi koristat za delovi, koga ke treba ke uvezat ne se sekiraj ne e toa tolku tesko.

za koli kolku sakas ima samo sega ke vozat aziski... sekako za niven standard toa e podobro, em bolji koli em poeftini. lada ke se sredi isto, so profitot sto go pravat ne e problem da ja sredat ako sakaat mada zosto? za ona sto e nameneta e odlicna i da jas bi porado kola bez elektronika, chipovi i gluposti nego kantive sto titkaat i za sekoja sitnica treba da se ebavas so servisi i da cekas delovi i gluposti... ok e toa za evropa u usa sto se gusto naseleni ama za u sibir, juzna amerika, pustinite, afrika pa i aus nadvor od golemite gradovi malku pofunkcionalna verzija na lada bi bila prav pogodok pogotovo ako se zeme u predvid i cenata.

Прегледај го приврзокот 343564
Прегледај го приврзокот 343565
Абе Хјундаи и КИА стануваат најпродавани нови возила сред Европа, за Русија се засекирале Германците Убер Алес. Мизерија.
Автоматски споено мислење:

Ima nedostig i na proizvodni inzinjeri po fabriki i onie so rabotat terenski. Najneubavite mesta so bi se reklo. Za penkalo elektro inzinjeri nedostig nema :D
Немаат потреба од такви, колониите го работат тоа. До кога...

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.910
Поени од реакции
36.986
Ееее таман кога сакаа да го пуштат гасот, Сергеј нашол таму позади турбината уље нешо протекло. Трагедија у пичку матер.

C61D60ED-F91C-4FB6-AE1B-4CD65C7F4431.jpeg

Најомилен дел од целава статија

Europe has previously accused Russia of restricting gas exports as retaliation for sanctions.

Како не им е срам на лошите руси да возвратат на нашите санкции наместо стоички да ги издржат!

Член од
15 февруари 2022
Мислења
120
Поени од реакции
156
Ееее таман кога сакаа да го пуштат гасот, Сергеј нашол таму позади турбината уље нешо протекло. Трагедија у пичку матер.

Прегледај го приврзокот 343625

Europe has previously accused Russia of restricting gas exports as retaliation for sanctions.

Како не им е срам на лошите руси да возвратат на нашите санкции наместо стоички да ги издржат!
Ова е вистинска ЕВРОПСКА реакција на одговорна компанија, секој недостаток или дефект на техничкиот систем треба веднаш да се отстрани! :vozbud:

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.910
Поени од реакции
36.986
Ова мислам дека ќе им го прават цела зима. Ако го прекинат гасот, готово тоа е тоа. Путин ја губи уценувачката моќ и Европските пазари ќе мора да се помират со фактот дека руски гас ќе нема и да оперираат со таа реалност на ум.

Ама Русите најмногу профитираат од ваквото лимбо. Цело време пазарот ќе живее во неизвесност, дали ќе има или ќе нема гас, па ќе затворат вентил за “одржување” па ќе пуштат па пак ќе затворат и така цело време ќе билдаат несигурност. За тоа време цените на гасот ќе бидат астрономски и секој пат кога ќе пуштат вентилот ќе профитираат.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Ова мислам дека ќе им го прават цела зима. Ако го прекинат гасот, готово тоа е тоа. Путин ја губи уценувачката моќ и Европските пазари ќе мора да се помират со фактот дека руски гас ќе нема и да оперираат со таа реалност на ум.

Ама Русите најмногу профитираат од ваквото лимбо. Цело време пазарот ќе живее во неизвесност, дали ќе има или ќе нема гас, па ќе затворат вентил за “одржување” па ќе пуштат па пак ќе затворат и така цело време ќе билдаат несигурност. За тоа време цените на гасот ќе бидат астрономски и секој пат кога ќе пуштат вентилот ќе профитираат.
Сега уште да им угоди “меџународната” па price cap на нафтата да им стави…
Кец на десетка :ROFLMAO:

300$ барел :ROFLMAO::pos:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.409
Поени од реакции
18.572
А што правиме со грдните суми кои беа исплаќани(и ќе се плаќаат) на име субвенции по киловат?!
Не треба да објаснувам кој се и кој само можат да бидат газди баш на такви “зелени” проектчиња!
Ете истото тоа министерство е врзано со 20 годишни договори да исплаќа и до 10ден/kw на име субвенција!
Им направија “Златни кокошки” на неколку избрани бизнисмени, па сега аууу вака не требало!?
Iskreno ne go pamtam ovoj i so prael koga bil na funkcija. Megjutoa vo statijata gagja nekoj tocki dosta direktno, pa koj go interesira da si citne.
Na kratko na gragjanite im se prodavaat zeleni bajki so obnovlivite koj se tehnicki neizvodlivi.I podod dva tie so gi prodavaat bajkite ne se nekoj sobrani od ulica, tuku lugje dobro potkovani vo tematikata.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.910
Поени од реакции
36.986
Iskreno ne go pamtam ovoj i so prael koga bil na funkcija. Megjutoa vo statijata gagja nekoj tocki dosta direktno, pa koj go interesira da si citne.
Na kratko na gragjanite im se prodavaat zeleni bajki so obnovlivite koj se tehnicki neizvodlivi.I podod dva tie so gi prodavaat bajkite ne se nekoj sobrani od ulica, tuku lugje dobro potkovani vo tematikata.
На страна овој чоеков ама стандарден муабет кај нас е дека секој знае точно како треба кога не е на власт а кога ќе се докопа до власт се прават секакви мајмунлаци за да се наполнат џебовите.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.986
Поени од реакции
11.350
Iskreno ne go pamtam ovoj i so prael koga bil na funkcija. Megjutoa vo statijata gagja nekoj tocki dosta direktno, pa koj go interesira da citne.
Ја прочитав статијата. Ништо ново или битно не кажува! Бтв тој лично не е одговорен за ништо… одамна бил министер.
Сите знаеме у кое време почнаа да се прават тие мали хидро-централи, сите знаеме кој ги правеше…
Ама колку луѓе знаат дека хидрото не е еколошки извор на енергија?! Колку луѓе знаат дека ММФ правеше проблем со заеми оти нашите дебили спротивно на сите европски закони и правилници субвенционираа струја произведена од мали хидро-централи?! (Не многу така?)

Се смени власта, истото продолжи, само сега со соларни централи!
РЕК Битола(всушност државна сопственост, наша на народот) ја пљачкаа и Курто и Мурто!
Стотици миљони евра годишно украдени преку тендери за надворешни фирми!!
Јас и ти ги плаќаме! Од џеб ни ги крадат!

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.646
Поени од реакции
35.510
Што прекршиле Русите во договорите, накракто во 3-4 реченици?

Иако после се што доживуваат од страна на ЕУ, однесувањето на официјална Москва е прилично цивилизирано.
РФ и Русите моментално се третираат како Третиот Рајх потполно неосновано и тоа нема да се смени без разлика на интензитетот на циашката турбопропагнда на билборд-креатури како @Shakespear, а ти си увреѓениот Германец Европеец Убер Аллес Ин Дер Велт дека според тебе не ти почитувале некој договор за трговија?
Да прилично дволично е што се жалат на „прекршување договори“ во ситуација кога прават такви санкции да и транспорт и сервисирање на клучни делови не се можни... На страна тоа што отворено и нескриено и директно со оружје и кадар помагаат држава со која РФ е во војна. Тоа само по себе би било доволно и за многу подрастични мерки. Такви такви мерки и ќе имаше, да не им беше јасно во Русија дека да го тепаш самарот не е исто како да го тепаш магарето.

Рака на срце во инспекцијата имало и делегација од Сименс. (и обично е Иван) ;)
Автоматски споено мислење:

Leverige е зборот што го бараш, не blackmail... Е сега преводот тебе ти го оставам.
Инаку ултимативна цел на РФ е промена на власта во ЕУ или макар вазалството (нивото на послушност) кон САД. Јавноста и покрај сите перења на мозок ќе почне да собира 2+2 и ќе бара промени.

Стандардот таму на запад тек ќе паѓа, никако не ми влегува во глава дека навистина се дешава ваква контракција на економијата во западните држави. Што ли е ендгејмот тука не знам, но ќе има големи промени и големи срања.

Последно уредено:
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Г7 едногласно гласаше за ограничување на цената на руската нафта

Како можеш на друга земја да ограничиш цена на продукт? Плус ова е де факто поморска блокада каде во минатото разрешница била војна. Овие тотално забегаа, лицемерието на квазикапиталистите од западот нема крај. Како ќе блокираат танкери по меѓународни води? Не ми е јасно како ќе изведат и дали знаат што ова ќе значи во иднина.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.511
Поени од реакции
10.242

Прегледај го приврзокот 343625

cincilatorot na federfufnata ne bil podesen pravilno :pos:

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.499
Поени од реакции
23.520
Г7 едногласно гласаше за ограничување на цената на руската нафта

Како можеш на друга земја да ограничиш цена на продукт? Плус ова е де факто поморска блокада каде во минатото разрешница била војна. Овие тотално забегаа, лицемерието на квазикапиталистите од западот нема крај. Како ќе блокираат танкери по меѓународни води? Не ми е јасно како ќе изведат и дали знаат што ова ќе значи во иднина.
Или се тоталка луди или глумат луди пред народ демек прават нешто.

Ова ко јас да ограничам лебот во продавница да ми го продаваат за 20 денари или нема веќе да купувам леб од нив. Со тоа што ја цела населба и е гајле за мене и го купува лебот за 40. Јас купувам леб од комшијата за 50 денари, леб кој он инаку го купува од продавницата за 40 денари.

Грејт суксес, моите санкции функционираат!

Член од
23 јуни 2015
Мислења
201
Поени од реакции
362
Ова би успеало само доколку има голем вишок на производство на нафта во светот, па би можеле да ја заменат руската нафта со друга нафта, вака тешко.

Kajgana Shop

На врв Bottom