Види, не дека јас го гледам низ розеви наочари тоа, ептен сум свесен што тоа се случува и зашто најчесто младите луѓе земаат кредити.
Али веруј ми, ниту едно финансиско друштво/банка не ти дава толкав кредит без претходна кредитна историја, може да ти одобрат (ако работиш) некој минимален износ од неколку илјади денари за кои што е смешно да седиш блокиран и да си ја уништиш сеуште непочнатата кредитна историја.
Никој на сила ниту ги терал да земат кредит, ниту пак ги терал истите кредити да ги рефинансираат, ниту пак некој им е крив што самите решиле да не плаќаат рати според договореното и им тече камата.
Потрошувачките кредити се убава работа за млади, поготово за млади луѓе кои работаат и имаат давачки, живеат со самохран родител, минимални фамилијарни финансии, итн, поради што не можат да соберат пари за да си приуштат нешто што им е од витално животно значење (факултет, возачка, кола), а би можеле да го плаќаат на рати.
Ама пак, како што кажав, тоа што одредени луѓе не знаат правилно да користат одредена услуга не ја прави услугата лоша, туку нив ги прави лоши клиенти.