Каде може да најдам? (Општи прашања)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.140
Поени од реакции
42.873
Види, не дека јас го гледам низ розеви наочари тоа, ептен сум свесен што тоа се случува и зашто најчесто младите луѓе земаат кредити.

Али веруј ми, ниту едно финансиско друштво/банка не ти дава толкав кредит без претходна кредитна историја, може да ти одобрат (ако работиш) некој минимален износ од неколку илјади денари за кои што е смешно да седиш блокиран и да си ја уништиш сеуште непочнатата кредитна историја.

Никој на сила ниту ги терал да земат кредит, ниту пак ги терал истите кредити да ги рефинансираат, ниту пак некој им е крив што самите решиле да не плаќаат рати според договореното и им тече камата.

Потрошувачките кредити се убава работа за млади, поготово за млади луѓе кои работаат и имаат давачки, живеат со самохран родител, минимални фамилијарни финансии, итн, поради што не можат да соберат пари за да си приуштат нешто што им е од витално животно значење (факултет, возачка, кола), а би можеле да го плаќаат на рати.

Ама пак, како што кажав, тоа што одредени луѓе не знаат правилно да користат одредена услуга не ја прави услугата лоша, туку нив ги прави лоши клиенти.
никој не го терал на сила да зема кредит, но татко му треба да го враќа. Татко му нема брдо лова него работи некоја обична работа. Зошто едно зелено тенџере да го казнува стариот да му падне и таа коса што му останала?

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.743
Поени од реакции
6.146
.. трошувачките кредити се убава работа за млади, поготово за млади луѓе кои работаат и имаат давачки, живеат со самохран родител, минимални фамилијарни финансии, итн, поради што не можат да соберат пари за да си приуштат нешто што им е од витално животно значење (факултет, возачка, кола), а би можеле да го плаќаат на рати.
Ne da ne se ubavi, tuku se katastrofa!
Nema potreba mladi luge da zemaat takvi potrosuvacki krediti.

J

joli1

Гостин
Ne da ne se ubavi, tuku se katastrofa!
Nema potreba mladi luge da zemaat takvi potrosuvacki krediti.
Од кои причини се катастрофа?

Ако се израчунаш, ако ти одговара и можеш да плаќаш - зашто да не?
Автоматски споено мислење:

никој не го терал на сила да зема кредит, но татко му треба да го враќа. Татко му нема брдо лова него работи некоја обична работа. Зошто едно зелено тенџере да го казнува стариот да му падне и таа коса што му останала?
Можеби и родителот требал на време да го седне, да му објасни како функционираат кредити и за што се земаат кредити, или како?

J

joli1

Гостин
Zasto ogromen procent na taa vozrast ne znae da se izracuna.
Тоа што одредени луѓе (и постари и помлади) се неодговорни и финансиски неписмени, не значи дека одредени услуги треба да бидат забранети за сите на одредена возраст.

Зрелоста многу често и не е поврзана со годините, имаш млади луѓе кои што земаат кредити, градат кредитна историја за во иднина и истите навремено си ги исплаќаат кредитите, како и постари луѓе кои што врска си немаат, не плаќаат на време или воопшто и не плаќаат, кукаат кога им тече камата за тоа што не плаќаат и слично.

Проблемот е во образованието во државава кое не поттикнува финансиска писменост, како и во родителите кои што не ги седнуваат сопствените деца кои наполниле 18 години да им објаснат како тоа вистинскиот живот функционира, што се одредени услуги, како функционираат одредени услуги и што да избегаваат. Голем број на родители се далеку пофинансиски неписмени од сопствените деца.

Последно уредено:
Член од
27 декември 2008
Мислења
1.646
Поени од реакции
791
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.607
Поени од реакции
11.632
еве чисто бидејки сум корисник на стопанска банка ти праќам линк да провериш https://www.stb.com.mk/naselenie/krediti/potroshuvacki-kredit/do-1-500-000-denari-25-000-evra/ имаш и калкулатор и услови сигурно некој ќе ти испрати од некоја друга банка
Порано во сб банка мислам коа беше минималецот некои си 12к даваа по 120к без кредитна историја сеа сигурно многу е поместена границата

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.851
Поени од реакции
1.605
Порано во сб банка мислам коа беше минималецот некои си 12к даваа по 120к без кредитна историја сеа сигурно многу е поместена границата
Имам решение на неопределено и плата од 25000 побарав кредит ми дадоа само 100000 без жирант ,а не должам никаде ништо. Приказни се дека на 19 годишник банка му дала 2500000 ден без никаква гаранција.

Член од
28 август 2022
Мислења
7
Поени од реакции
4
Стапица за мачки, каде може да најдам? Безбедно да фатам подивена мачка за да ја однесам на ветеринар.

Член од
6 мај 2021
Мислења
3
Поени од реакции
1
Имам решение на неопределено и плата од 25000 побарав кредит ми дадоа само 100000 без жирант ,а не должам никаде ништо. Приказни се дека на 19 годишник банка му дала 2500000 ден без никаква гаранција.
Druze ne znam kolku si pismen, ti pisuva vo nlb koga apliciras za krediti do kolku davaat bez zirant a ne da kazuvas gluposti dali kazuvam prikazni ili ne

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.607
Поени од реакции
11.632
Друже смени ја банката

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.851
Поени од реакции
1.605
Druze ne znam kolku si pismen, ti pisuva vo nlb koga apliciras za krediti do kolku davaat bez zirant a ne da kazuvas gluposti dali kazuvam prikazni ili ne
Не кажувам јас приказни ако е така лесно давање на пари од страна на банка без покритие досега сите ќе банкротираа. Кога велиш немаш жирант гарант имаш меница потпишано .

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Каде може да најдам кутија за часовници со стаклен горен капак?

C

confusion

Гостин
Кај да најдам удобни/ергономски перници за столица/фотеља?
Ми треба за работа, користам некои евтини столици, се ме боли од нив, па да улбажам малце со некои перничиња и слично. Гледав на алиекспрес има ама премногу скап шипинг, не се исплаќа.

Kajgana Shop

На врв Bottom