Астрономија (истражувања, откритија, новости)!

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.296
Поени од реакции
21.388
"Постоеше" до 2012. :D
Mислам дека @gjoko-mkd збори за Нибиру, таинствената планета која наводно според пророштвата на Маите требаше да го предизвика крајот на светот уште пред 10 години. Сепак, и тоа испадна уште една теорија на заговор од која некои луѓе направија еден куп пари.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.267
Поени од реакции
15.380
"Постоеше" до 2012. :D
Mислам дека @gjoko-mkd збори за Нибиру, таинствената планета која наводно според пророштвата на Маите требаше да го предизвика крајот на светот уште пред 10 години. Сепак, и тоа испадна уште една теорија на заговор од која некои луѓе направија еден куп пари.
преиказната е дека траекториите на планетите се однесуваат како во далечина да има некоја планета за која не знаеме ништо...

и да...можеби беше за таа планета

Во секој случај за сите овие ,,планети,, приказната е шпекулација, бидејќи досега нема доказ дека постојат....но има некои назнакуи дека таму некаде далеку има нешто што се врти околу сонцето на многу огромна далечина

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.439
Поени од реакции
87.123
Знам еднаш ми ги кажаа на форумов, али не можам да го најдам тој пост... Ако може некој да ми ги каже имињата на трите ѕвезди што се една до друга подредени на небото, со голо око можат да се видат. Одсекогаш ми биле интересни :)
Автоматски споено мислење:

Едит: Мислам дека ги најдов, би требало да се Алнитак, Алнилам и Минтака...поправете ме ако грешам :)

Последно уредено:
Член од
21 јуни 2021
Мислења
1.397
Поени од реакции
3.820
Знам еднаш ми ги кажаа на форумов, али не можам да го најдам тој пост... Ако може некој да ми ги каже имињата на трите ѕвезди што се една до друга подредени на небото, со голо око можат да се видат. Одсекогаш ми биле интересни :)
Автоматски споено мислење:

Едит: Мислам дека ги најдов, би требало да се Алнитак, Алнилам и Минтака...поправете ме ако грешам :)
Ако зборуваш за во соѕвездието Орион тие се. Линк

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.784
Поени од реакции
21.317
А зошто, има и други ѕвезди што се подредени вака исто?:icon_mrgr:
Нема.Има пирамиде у Гизу и у Теотиувакан што су поставени скроз исто како овија три од Орионоф појас.

Ја прво помисли дека за њима збориш, ама викам си нема шансе да не ги знаеш :icon_mrgr:

Орион,најпознато и најпрепознатливо соувездие на небо,заедно сс Урса Мајорис и Плејади(седам сестре, керке на Атлант,стар титаноф грчки бог.

Сириус на небо е увек лево од тија три ѕвезде што ги наброја ти.Повлечи праву линију и ке гу најдеш.
Најсјајно небесо тело после Венеру и Месечину.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.267
Поени од реакции
15.380
Сириус е најсјајна ѕвезда на небото.....посјајни се само планетите и Месечината

Член од
21 јуни 2021
Мислења
1.397
Поени од реакции
3.820
Нема.Има пирамиде у Гизу и у Теотиувакан што су поставени скроз исто како овија три од Орионоф појас.

Ја прво помисли дека за њима збориш, ама викам си нема шансе да не ги знаеш :icon_mrgr:

Орион,најпознато и најпрепознатливо соувездие на небо,заедно сс Урса Мајорис и Плејади(седам сестре, керке на Атлант,стар титаноф грчки бог.

Сириус на небо е увек лево од тија три ѕвезде што ги наброја ти.Повлечи праву линију и ке гу најдеш.
Најсјајно небесо тело после Венеру и Месечину.
Имам нешто во бледо сеќавање кога не носеа во 5то во планетариум. Тој што го држеше предавањето баш обрна повеќе внимание на Орион. Го кажа и митот кој бил што бил.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.267
Поени од реакции
15.380
Како што знам, Андромеда е дупло поголема од Млечниот пат, кој пак има 200 мил.ѕвезди
Значи Андромеда има 400 мил.ѕвезди

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.784
Поени од реакции
21.317
Како што знам, Андромеда е дупло поголема од Млечниот пат, кој пак има 200 мил.ѕвезди
Значи Андромеда има 400 мил.ѕвезди
Негде прочита дека простор измеѓу Андромеду и Милки Веј е како да стиш 25 Милки Веја.А пречник на Микји Веј е около 100 000 сфетлосни године.А ближиф се една кон другу и ке споиф и ке се деси такозвано "Dancing Galaxy"(Astral Projection имаф албум што се вика овакој).
А која галаксија е најблиско до нас.Мал Магеланоф облак?

Иначе наше слнце праи круг за 128 000 године у сфоју галактичну орбиту.

И још едн фан факт.
Проценуе се дека у цел универзум, има толко ѕвезде како да гу покриеш целу Велику Британју сс зрна гра и сфе тој да биде високо около 500 метра.
Ма какф ненормалан факт е овој еј!!!

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Иначе наше слнце праи круг за 128 000 године у сфоју галактичну орбиту.
Морам да те поправам, круг прави за 230 милиони години.
Практично, од формирањето па до сега, Сонцето има направено едвај 20 ротации околу галактичкит центар.

Kajgana Shop

На врв Bottom