Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Ев. по Св.Ап. Јован, 10.34.
Вадиш цитат од контекст...
:facepalm:

Псалм 81
1. Бог застана во собранието на „боговите”; меѓу „боговите” изрече суд:
2. До кога ќе судите неправедно и спрема грешниците ќе покажувате пристрастност?
3. Пазете на сирак и беден, праведен и сиромав;
4. ослободувајте го сиромавиот и бедниот од рацете на грешниците.
5. Не знаат, не разбират, во темнина одат; сите земни основи ќе се разнишаат,
6. Јас реков: вие сте богови, вие сте сите синови на Севишниот;
7. но вие ќе умрете како луѓе, и ќе паѓате како секој кнез.”

8. Стани, боже, суди ѝ на земјата, зашто Твои се по наследство сите народи.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.878
Поени од реакции
5.005
:facepalm:

Псалм 81
1. Бог застана во собранието на „боговите”; меѓу „боговите” изрече суд:
2. До кога ќе судите неправедно и спрема грешниците ќе покажувате пристрастност?
3. Пазете на сирак и беден, праведен и сиромав;
4. ослободувајте го сиромавиот и бедниот од рацете на грешниците.
5. Не знаат, не разбират, во темнина одат; сите земни основи ќе се разнишаат,
6. Јас реков: вие сте богови, вие сте сите синови на Севишниот;
7. но вие ќе умрете како луѓе, и ќе паѓате како секој кнез.”

8. Стани, боже, суди ѝ на земјата, зашто Твои се по наследство сите народи.
...:facepalm:...

Ев. По Јован, 10.34:
Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: „Јас реков, богови сте?„.

Во Стариот Завет, улогата на „одбран народ„ ја имаат само Евреите, па на нив се однесува цитатот од Псалмот.

Во Новиот Завет пак, улогата на „одбран народ„ ја има само Црквата Христова и сите (народи) кои се дел од Црквата, но не безусловно, како Божји подарок, туку само по заслуга, според верата, делата и смирението.

Според Новиот Завет, луѓето можат да станат богови само ако ја стекнат благодатната енергија Божја, не на некој друг начин, а бог по природа останува само живиот Бог, во Неговата Троичност.

• Хаха
Reactions: alf

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
...:facepalm:...

Ев. По Јован, 10.34:
Исус им одговори: „Не е ли напишано во вашиот Закон: „Јас реков, богови сте?„.

Во Стариот Завет, улогата на „одбран народ„ ја имаат само Евреите, па на нив се однесува цитатот од Псалмот.

Во Новиот Завет пак, улогата на „одбран народ„ ја има само Црквата Христова и сите (народи) кои се дел од Црквата, но не безусловно, како Божји подарок, туку само по заслуга, според верата, делата и смирението.

Според Новиот Завет, луѓето можат да станат богови само ако ја стекнат благодатната енергија Божја, не на некој друг начин, а бог по природа останува само живиот Бог, во Неговата Троичност.
Па нели предходно напиша...
Не ги дели Бог луѓето, туку тие (луѓето) се делат на луѓе кои се „со„ и се „против„ Бога.
Улогата Божја кон луѓето е да ги собира, не да ги дели. Види што вели Бог во евангелијата...
Било која духовна книга зборува само и единствено за ЧОВЕК.
Само поради различниот фолклор,традиција и култура на оној кој ги пренесува мислите на хартија читателот добива дојам дека текстовите се однесуваат за некој посебен народ..избран народ од бог.
Затоа некој прави поделби дека стариот завет зборува за еврејски бог или како што ти пресуди бидејќи не ти одговараат зборовите дека се однесува за некој народ таму далеку во минатото т.с. евреите.

Не расудувај по тело, евреин,јудеец,македонец,..не така,немој ниту по буква, туку по срцето и духот. :)

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Отворањето на духовните очи е последица од преумувањето/покајанието кое се случува кај верните, кога ќе се сретнат со Бога.
Си го постигнал тоа отварање на духовните очи како последица од преумување/покајание, кога си се сретнал со бог?:coffee:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.878
Поени од реакции
5.005
Си го постигнал тоа отварање на духовните очи како последица од преумување/покајание, кога си се сретнал со бог?:coffee:
Токму така; тоа (метанојата/преумувањето) е настан кој се памети, а го знае секој поединец кој барајќи „нешто повеќе„ од обично секојдневно вегетирање, Го нашол Христа Бога...

Преумувањето (погледот кој својата огревовеност при отворањето на духовните очи) е единствениот и доволниот доказ од духовна природа, кој покажува дека Богобарателот се стретнал со Бога.

Последно уредено:

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Токму така; тоа (метанојата/преумувањето) е настан кој се памети, а го знае секој поединец кој барајќи „нешто повеќе„ од обично секојдневно вегетирање, Го нашол Христа Бога...

Преумувањето (погледот кој својата огревовеност при отворањето на духовните очи) е единствениот и доволниот доказ од духовна природа, кој покажува дека Богобарателот се стретнал со Бога.
Писанијата не си ги познавате!
Прво,верата во целата приказна за духовно отварање на очите е нешто како сидро,кое го држи човека да не отстапи ниту лево ниту десно,туку да чекори помеѓу настаните при изборот од емоциите- огинот и умот - длабока вода.Чекорењето е по средината,место колку за човечко стапало!
Но,многу тешко е да чекори човек кога е усидрен/верник!Затоа,треба да го подигне сидрото(верата , доближи бог) онолку колку да го влаче,задржувајќи правец!Тоа доближување е своевидно губење на себеси.Па ,кога ќе се подигне целосно сидрото,бог и човек стануваат едно.
Затоа е и напишано, "Зашто, кој сака да ја спаси својата душа - ќе ја изгуби; а кој ја изгуби својата душа заради Мене, тој ќе ја спаси "
Човек ,укотвен држејќи се за сидрото наречено вера-бог, нема да мрдне од место,односно да отпочне чекорење за губење на себеси!

Второ, сигурно си слушнал за напишаното "ме најдоа оние кој не ме бараа".
Значи некакви богобаратели нема да се сретнат со бог,а со тоа ниту отварање на духовните очи ќе имаат!
Користејќи медни зборови како ...метанојата, преумувањето, огревовеност,..и др. наликуваат на реклама за христијанска вера на која ти фали уште парола "христијанството ти дава крииилааа".
А самите писма се спротивни на тоа што го кажуваш.

Искористив три цитати од библијата кој зборуваат спротивно од тоа што ти го кажуваш.Бидејќи , да имаше отворени духовни очи,не би бил повеќе верник кој би се држел за сидрото - бог , бидејќи бог би бил во тебе и ти во него,а со тоа помеѓу нема да постои толку голем јаз , за да има некаков бог во кој ќе веруваш.

Еве ги цитатите..
1. -прв
Оној што ќе посака да влезе во морето и да го види(духовни очи да има), или да владее над него, ако не помине низ тесното, како може да стигне до широкото? 6. Има и други споредби: градот е изграден и расположен во рамнина и полн е со секакви богатства; 7. но влезот во него е тесен и е поставен на стрмнина, така што оддесно има оган а одлево – длабока вода. 8. Меѓу нив, односно меѓу огнот и водата има само една патека, на која може да се смести само човечко стапало. 9. Ако тој град му се даде за наследство на човекот, као тој може да го добие тоа наследство, ако никогаш не помине преку опасноста, која се наоѓа на тој пат?»»

2. - втор
Ако некој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, да го земе својот крст и да оди по Мене;
25. зашто, кој сака да ја спаси душата своја, ќе ја загуби; а кој ќе ја загуби својата душа заради Мене, ќе ја најде:

3. - трет
20. А Исаија смело рече: „Ме најдоа оние, кои не Ме бараа, им се открив на оние, кои не прашаа за Мене”.

Зошто ги лажеш луѓето ,кога библијата друго кажува?

Член од
4 август 2018
Мислења
1.532
Поени од реакции
3.292
Прво,верата во целата приказна за духовно отварање на очите е нешто како сидро,кое го држи човека да не отстапи ниту лево ниту десно,туку да чекори помеѓу настаните при изборот од емоциите- огинот и умот - длабока вода.Чекорењето е по средината,место колку за човечко стапало!
Но,многу тешко е да чекори човек кога е усидрен/верник!Затоа,треба да го подигне сидрото(верата , доближи бог) онолку колку да го влаче,задржувајќи правец!Тоа доближување е своевидно губење на себеси.Па ,кога ќе се подигне целосно сидрото,бог и човек стануваат едно.
Затоа е и напишано, "Зашто, кој сака да ја спаси својата душа - ќе ја изгуби; а кој ја изгуби својата душа заради Мене, тој ќе ја спаси "
Човек ,укотвен држејќи се за сидрото наречено вера-бог, нема да мрдне од место,односно да отпочне чекорење за губење на себеси!

Значи некакви богобаратели нема да се сретнат со бог,а со тоа ниту отварање на духовните очи ќе имаат!
Користејќи медни зборови како ...метанојата, преумувањето, огревовеност,..и др. наликуваат на реклама за христијанска вера на која ти фали уште парола "христијанството ти дава крииилааа".

Искористив три цитати од библијата кој зборуваат спротивно од тоа што ти го кажуваш.Бидејќи , да имаше отворени духовни очи,не би бил повеќе верник кој би се држел за сидрото - бог , бидејќи бог би бил во тебе и ти во него,а со тоа помеѓу нема да постои толку голем јаз , за да има некаков бог во кој ќе веруваш.

Еве ги цитатите..
1. -прв
Оној што ќе посака да влезе во морето и да го види(духовни очи да има), или да владее над него, ако не помине низ тесното, како може да стигне до широкото? 6. Има и други споредби: градот е изграден и расположен во рамнина и полн е со секакви богатства; 7. но влезот во него е тесен и е поставен на стрмнина, така што оддесно има оган а одлево – длабока вода. 8. Меѓу нив, односно меѓу огнот и водата има само една патека, на која може да се смести само човечко стапало. 9. Ако тој град му се даде за наследство на човекот, као тој може да го добие тоа наследство, ако никогаш не помине преку опасноста, која се наоѓа на тој пат?»»

2. - втор
Ако некој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, да го земе својот крст и да оди по Мене;
25. зашто, кој сака да ја спаси душата своја, ќе ја загуби; а кој ќе ја загуби својата душа заради Мене, ќе ја најде:

3. - трет
20. А Исаија смело рече: „Ме најдоа оние, кои не Ме бараа, им се открив на оние, кои не прашаа за Мене”.

Бац ти ако одиш само по библијата а не погледнуваш ни лево ни десно (светите отци) нема никад да ти се отворат духовните очи а гледам дека гордоста и суетата доминираат во твоите писанија така да мислам дека си на погрешен пат иако ти блиндираат оние што ти доаѓаат од спротивен правец ти не им обраќаш пажња цепаш право и вадиш од "памет" maps и дестинација по твоја желба на која би сакал да стигнеш...

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Бац ти ако одиш само по библијата а не погледнуваш ни лево ни десно (светите отци) нема никад да ти се отворат духовните очи а гледам дека гордоста и суетата доминираат во твоите писанија така да мислам дека си на погрешен пат иако ти блиндираат оние што ти доаѓаат од спротивен правец ти не им обраќаш пажња цепаш право и вадиш од "памет" maps и дестинација по твоја желба на која би сакал да стигнеш...
@Лаик библијата е темел и лево и десно во христијанството.Тие свети отци на кој се повикуваш не може да ја менуваат , штелуваат и себеси се постават како патоказ кој е различен од библијата.
Погледни другарти сакајќи умствено да измудрува нешто од својот ум или од некој свети отци колку поразлично е со библијата.Не само поразлично туку и спротивно.
И тоа се нуди на верниците како вистина која произлегла од бог,а не е така!

Седнете пролистајте си ја библијата ,споредете со вашите дејства и мисли, и сами направете споредба.

alf, остај го..марсовец не е од овој свет!

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.878
Поени од реакции
5.005

Еве ги цитатите..
1. -прв

2. - втор

3. - трет

Во твојот нареден допис, очекувам да го отцитираш целото Свето Писмо и да дадеш свој (суетен, нормално...) коментар на секој од стиховите од Писмото.

Туку, кога сме кај вистината а велиш дека лажам, дај барем кажи ми ја вистината (што е таа....) за да не акам безвезе у животов мој....благодарам.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Во твојот нареден допис, очекувам да го отцитираш целото Свето Писмо и да дадеш свој (суетен, нормално...) коментар на секој од стиховите од Писмото.
Цитирав тоа што беше во контекст на твојот пост.Ти би требало да одговориш контра со извадени цитати од библијата со што ќе го поткрепиш твојот став.
Ако немаш што да додадеш молчи,стисни смајли, само не се бламирај со безвезе муабет.

Туку, кога сме кај вистината а велиш дека лажам, дај барем кажи ми ја вистината (што е таа....) за да не акам безвезе у животов мој....благодарам.
На погрешна тема си со ова.
Да не му го реметиме одморот на Хепта, што те интересира постави прашање во соодветна тема.

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2018
Мислења
309
Поени од реакции
135
@PROROKOT Инаку, самиот манастир во Тумане е редовно и масовно посетуван од полконици, што значи дека „има нешто„.
Во која смисла има нешто и што е тоа "поклоници"

Последно уредено од модератор:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.878
Поени од реакции
5.005
@PROROKOT Инаку, самиот манастир во Тумане е редовно и масовно посетуван од полконици, што значи дека „има нешто„.
Во која смисла има нешто и што е тоа "поклоници"
Кога велам дека „има нешто„, мислам на постоењето на молитвеност и благодатност кај манастирското монаштво, кое чини чуда, па оттаму и масовната посетеност на манастирот од месното Српско население, но и од околните/соседните држави.

„Поклоноци„ се верници кои ги посетуваат светите места од својата вероисповест, или заради барање помош според личната немоќ (блести, слабости, несреќи...) од милоста Божја или заради оддавање почит на упокоените Светии, чии мошти се чуваат во одредени манастири.

Член од
3 јуни 2018
Мислења
309
Поени од реакции
135
А тоа што Мирољуб вика дека све тоа се демони.
Или не е вистина тоа

Kajgana Shop

На врв Bottom