Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.143
Поени од реакции
83.795
Ако се намалени гласовите за политичките партии тоа значи дека исчезнуваме?
па на ВМРО мисли ваљда, а не на нас како народ

Овие од Сдс неможат да разберат дека со продавање на национални интереси, неможе да ја шират демократијата во државата.
ги боли нив курац за национални интереси

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.081
Поени од реакции
25.206
Замина Мик Џегер од Стоунси

+

=

sela.jpg

1661280895132.jpeg

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.325
Поени од реакции
7.682
Не е проблем мешањето, туку злоупотребата на системите.
Тоа веќе го потврдивме и како ќе го решиш, кога сигурен сум дека од 1000ци луѓе што ги познаваш, немoжеш за повеќе од 3ца да гарантираш со својот живот дека се со морални вредности слични на Исус.... Штом се злоупотребува системот, не смее таков систем да постои.

Ете во цела западна се укинати регулациите, лиценците и законите, па само одат надоле.
Ај спореди Западна со останати делови, кој дел е поразвиен, каде има повеќе активности, раздвиженост итн итн.
Западна Македонија е во состав на Македонија и за поголеми бизнис работи, си важат регулациите.

Тутун во многу земји не се ни произведува, па се отидени светлосни години пред нас. Афионот мора да биде регулиран, затоа што ќе се злоупотребува и ќе станеме Колумбија на Балканот (не дека со бизнисите од Зоки не сме нарко држава, ама ајде).
Тие земји сигурно претходно биле жабокречина, а како толкава предност направиле... Без мешање на државата.

Епа ако нејќеш афион, тогаш народ нека се мачи со житарки и други култури, кои на ова поднебје имаат многу помал принос него ли други држави, па одвај врзуваат крај со крај. Најважното, поради неконкурентост, ниски цени, стануваат зависни од субвенциите од државата, а со тоа тури пепел за развој.

Злоупотреби во која смисла.... И сега разни опијати се распространети, па што полошо би било и зашто одма осудуваш со зборот злоупотреба? Се што е на доброволна база, не може да е злоупотреба (во смисла за користење на наркотици).

Или тебе иста ти е корупцијата во Мозамбик и Британија?
Иста е шефе. Во Британија се мери во милијарди корупцијата, од цел свет земаат, даваат на своето население. Мозамбик или Македонија не можат од други да земаат, па сами се крадеме.

Во првите три квартали на 2019 година, клиенти од Венецуела биле ангажирани во трансакции во вредност од 110 милиони евра, од кои 10 милиони евра биле дадени во форма на заеми на најекспонираните клиенти во Еуростандард банка.
Што е поентата на твојот пост? Дека Трифка е криминалец... Да, се согласувам. Но како тоа го оправдува нефункционирањето на државниот систем?
Филмови сте гледале, па сигурно ви е јасно дека за моќна криминална мрежа, (нашава си има свои луѓе во сите државни институции), можеш да ја разоткриеш само ако друг криминалец кој бил соучесник, стане соработник и пропее.
Тирфка и тој од Кубус, јасно е дека биле соучесници, ама кога јавно излегуваат, кажуваат како се функционирало, народ зашто тогаш плаќа даноци и слепо слуша авторитет?
Штом во вакви ситуации никој од институциите не го јаде стапот, народ нема право да кука, жали и критикува.
Дпне да им беше чист газот, први ќе повикаа на протести и избори.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Тоа веќе го потврдивме и како ќе го решиш, кога сигурен сум дека од 1000ци луѓе што ги познаваш, немoжеш за повеќе од 3ца да гарантираш со својот живот дека се со морални вредности слични на Исус.... Штом се злоупотребува системот, не смее таков систем да постои.

Ај спореди Западна со останати делови, кој дел е поразвиен, каде има повеќе активности, раздвиженост итн итн.
Западна Македонија е во состав на Македонија и за поголеми бизнис работи, си важат регулациите.

Тие земји сигурно претходно биле жабокречина, а како толкава предност направиле... Без мешање на државата.

Епа ако нејќеш афион, тогаш народ нека се мачи со житарки и други култури, кои на ова поднебје имаат многу помал принос него ли други држави, па одвај врзуваат крај со крај. Најважното, поради неконкурентост, ниски цени, стануваат зависни од субвенциите од државата, а со тоа тури пепел за развој.

Злоупотреби во која смисла.... И сега разни опијати се распространети, па што полошо би било и зашто одма осудуваш со зборот злоупотреба? Се што е на доброволна база, не може да е злоупотреба (во смисла за користење на наркотици).
Друже мене ми е јасно дека нема оправање на тој систем, и затоа си заминав од таму.
Не дека овој каде што сум е многу поарен, само е замаскиран, но финтата е што за нив сум ситна риба да влезам на радар за рекет, а за мене тоа е многу подобро отколку дома.

Инаку не заебавај, во повеќе од пола фирми во Западна не влегува ни инспекција ни ништо, за Арачиново да не правиме муабет, додека бев во мкд одев многу често за Тетово и Гостивар, и гледам што се случува.

Државата ќе се меша се повеќе и повеќе, особено со „стремежот кон ЕУ“ ќе имате се повеќе и повеќе регулации, поголем арач, и поисплатливо за многу луѓе ќе биде да си соберат парталите и да бидат измеќари во западните земји, отколку да останат на позициите што ги имаат во својата. Исто со дигитализацијата ќе се има се поголем увид во сметки и се што трошиш.

За такви земји како нашата реално треба социјализам, или брутален капитализам.
Со првото би се изградила далеку поефтино, ама пак ќе се промовира џаболебарањето и чекање на помош од тие што рмбаат, ама ќе се намали колку толку разликата меѓу ултра богатите и сиромашните и ќе биде поподносливо за сите.

Со второто ќе имаш некој што ќе камшикува и ќе има прогрес, ама проблем е што ќе биде неиздржливо скапо се можно, и ова полека ќе помогне да се исчистат институциите од џаболебарите и рамковните (едноставно преголема динамика и преголем притисок би имало за да седат и да се заебаваат за тие плати).

Сум мислел и за измеѓу варијанти, ама ете такво нешто имаме сега и не бива.

Ако се отарасаме некако од деловите што се со шиптаpското племе може и ќе мрдниме.
Во нашата страна полека умираат/се пензионираат генерациите што беа задоени со партии и глупости, а младите генерално се спремни да преземат поголем ризик и помалку зависни од партиите. Ама пак не остана младо население, огромен процент од тоа што вредеше си замина...

Како и да ја свртиш таму работата мириса на изгорено, очекувам да сте кантон држава во која во иднина можеби ќе почнат да населуваат и уште поголем џган од избеглиците/Африка со оглед на тоа што не остана работна сила (или пак ќе си ги пренесат бизнисите надвор).

Инаку опијати и доброволна база, хм, не ми оди ова заедно...

Член од
30 април 2022
Мислења
248
Поени од реакции
347
Ако се отарасаме некако од деловите што се со шиптаpското племе може и ќе мрдниме.
Во нашата страна полека умираат/се пензионираат генерациите што беа задоени со партии и глупости, а младите генерално се спремни да преземат поголем ризик и помалку зависни од партиите. Ама пак не остана младо население, огромен процент од тоа што вредеше си замина...

Како и да ја свртиш таму работата мириса на изгорено, очекувам да сте кантон држава во која во иднина можеби ќе почнат да населуваат и уште поголем џган од избеглиците/Африка со оглед на тоа што не остана работна сила (или пак ќе си ги пренесат бизнисите надвор).

Инаку опијати и доброволна база, хм, не ми оди ова заедно...

Седи кај што си. Таму нема кантони.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.990
Поени од реакции
5.140
Член од
6 февруари 2007
Мислења