05.08.2022 QQQ = 320$Од денес сум шорт на QQQ. Нека честита кој сака
Да продолжиш да инвестираш во Амазон. Само, не во акцијата туку во книги за инвестинг шо се продаваат на него.Дечки совет ако можи
Кладов депозит на trade republic и ми даде 1 акција ’гратис’ од Амазон. Прашањето ми е дали да ја продавам и да инвестирам во др (apple, Microsoft итн) или да продолжам даинвестирам во Амазон ?
Фала многуДа продолжиш да инвестираш во Амазон. Само, не во акцијата туку во книги за инвестинг шо се продаваат на него.
Проблематиката е малце повеќе комплицирана и кога ќе навлезеш самиот ќе си одговориш на прашањето.
Можам да ја прикачам PDF тука ? Бар поголем дел од неа или е забрането ?
Внеси дека имаш поголем капитал и дека имаш малку искуство со тргување, би требало да прифатиПробувам да се регистрирам на IB и добивам ваква порака:
Прегледај го приврзокот 342588
можам ли ова да го средам некако?
Спротивното го направив и поминаВнеси дека имаш поголем капитал и дека имаш малку искуство со тргување, би требало да прифати
Има Blizzard. За жал, љут ни е подолго времеВо Израел имаат withholding tax од 25%, но Македонија има договор со нив за одбегнување двојно оданочување со што се намалува данокот. Само што заработив дивиденда од ZIM и добив инструкции за контактирање на нивниот агент за одбегнување на двојно оданочување за земји со кои имаат договор како што е нашава.
Дали има некој искуство што може да го сподели за компании од Израел и контакт со нивните агенти?
Па предпоставувам дека треба да ја извадиш потврдата од УЈП за даночен резидент во МК и да им ја испратиш. На основа на тоа моја претпоставка е дека тие или ќе ти задржат 15% данок (што е поверојатно), или нема да ти задржат данок кој ќе треба да го платиш во МК.Во Израел имаат withholding tax од 25%, но Македонија има договор со нив за одбегнување двојно оданочување со што се намалува данокот. Само што заработив дивиденда од ZIM и добив инструкции за контактирање на нивниот агент за одбегнување на двојно оданочување за земји со кои имаат договор како што е нашава.
Дали има некој искуство што може да го сподели за компании од Израел и контакт со нивните агенти?