Не велам дека проблемот не требало да се реши. Ете, некогаш условите и размерот на проблемот налагаат да истиот се реши и спротивно на сите закони и правни логики. Неможеш да урнеш стотици илјади објекти. Кога веке му правиш законски основи да го легализира криминалот, задолжи го барем да си плати најмалку како што си платил оној кој чесно градел. Ете му го амнестираш криминалот, му даваш можност да го легализира она што по закон треба да се руши, замижуваш на сите комунални, инфраструктурни и останати пиздарии кои дивоградбите ги носат со себе..... задолжи го барем да си плати исто како да тоа легално го градел, исто како и оној што чесно градел а не по евро за квадрат.Јас не сум правник нит по образование, нит по професија, но од основна култура, а и разум подразбирам владеење на правото за секому исто/подеднакво, па макар и да тоа право било и прекршено. Значи не говориме за неколку десетици, неколку стотици или неколку илјади или неколку десетици илјади, туку говориме за неколку стотици илјади дивоградби (целосни или делумни/парцијални) ширум целава држава и по Албански, Ромски, Македонски средини.
Како би се решил овој сериозен проблем освен со некаков ваков закон за легализација по 1, 2, 3, 5, 10 или незнам колку евра по квадрат, политичарите мора да размислуваат здраворазумски, прекршувања на закони, нефункционалност и системски пропусти имало и во СФРЈ и во независна РМ, но чарето мора да се бара и да биде адекватно и исто за сите. Пази имаш секакви ситуации на терен, луѓе што имале дури и легална градба, арно ама ете доградиле некој мал нелегален дел, некоја терасичка и сл. на крај им бараат да платат за целата куќа, иако оној стариот дел им бил/е легален, но тоа едноставно не се признава, па ќе си платиш топтан за све батко, на терен све и свашта се дешава, милион различни случаи и комбинации од разноразни проблеми !
П.С. Пак ќе кажам грото од дивоградбите се од пред 91ва година, имал некој штала пред Х децении, арно ама баталил стоката си дигнал тука соби да си праи за живеење, сега трча по општини и по катастри да го легализира тоа, разни случаи и проблематики имаш на терен !
Еве ти пример од лично искуство па кажи дали не зборувам исправно: Во време кага сефте го донесоа законот за легализација отпочнав процедура за вадење на дозвола за градба на куќа. Ангажирав архитект, со фирма со сите нишани, да нацрта проект и да ја тера целата процедура до добивање на дозвола за градба. Правам муабет со сопственикот на соседен плац, пријател, ок човек, немам ништо лично против него, и ден денес сме супер, му кажувам дека ке градам на мојот плац само чекам да се средат папирите на што тој ми одговори нека е со среќа, за арно за убаво... и дека и тој ке градел куќа на неговиот плац само чекал да му исплатат некои пари од оставина која ја продале бидејќи неможеле да ја поделат... и ме прашува, а бројче за легализација си зема ли? - Како да земам, тоа треба да имаш веке изграден објект за да земеш бројче! - Не бе, одиш у општина и кажуваш само парцела и ти даваат бројче, додека они дојдат ти веке ке имаш покрив, геометарот ке ти направи елаборат и кур те боле! - Незнам комши, јас ке ја терам по процедура, тоа не ми е сигурно.
За месец и половина од муабетот, комшијата ги удри темелите и за три месеци веќе имаше карабина. Мојот проект во тоа време беше во некоја фаза - пратен во ИЗИС (или како и да се викаше) во Скопје, па потоа незнам каде, па се чекало мислење од комуналец, па се чекало мислење од евн, па од пизде материне, па си платив комуналии, па дадоа дозвола ама требало да стане правосилна односно да се прати до сите соседи на земјиштето па да им помине рокот за приговор... поминаа цели 10 месеци од отпочнување на постапката до добивање дозвола. Куќата на комшијата веке беше готова а мојата уште не почната. Јас за целата постапка, комунали, проект, геометри, тракатанци, платив сума од над 6000 евра, чекав 10 месеци и морав да градам според прописите, дуповите, локацијата.... Комшијата не чекаше ниту ден, градеше без никакви ограничувања и услови, и на почетокот не плати ниту денар а кога ја легализираше потроши некои 500 евра со се елаборати. Значи јас испаднав магаре.
Вакви случаи има илјадници. Не зборам за пуштил тераса, доградил гаража... Цели куќи се градени на диво. Уште повеке што се легализираат и објекти што се градени на државно земјиште, не купил ниту плац, див запад, јаваш на коњот и си градиш територија...