Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Ф

Флеш

Гостин
Гледам многу прашувате кои се опциите други од ЕУ ,поразлични ?! Има две . Тоа се БРИКС и Шангајската групација/Унија.

Јас лично преферирам и не знам зошто толку се форсира да се зачлениме политички,кога нас ни е многу битно и акцентот но е на економијата. Економска Европска зона и толку. Да можат наши фирми и да конкурираат и ние како луѓе и обратно.Друго,голем бенефит би имале и да влеземе и во Брикс и во Шангајската Групација. Едната е глобална унија,другата е Кина+пријатели. Кина станува прва земја во светот . Треба таму да форсираме

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.378
Поени од реакции
4.196
Прво предлогот како таков не смееше да постои, а уште помалку да доаѓа од Франција, затоа што со години токму француската влада го кочи прифаќањето на државите од Западен Балкан во ЕУ. Франција сега предлага, Македонија да ги вклучи татарите како конститутивен народ во својата преамбула на Уставот, а од друга страна не бара реципрочен акт од Бугарија, каде македонското малцинство чека официјално признавање со децении назад.
Каков е тој предлог помеѓу две страни, од кои едната страна има само побарувања, а другата страна има само обврски за исполнување?
Од друга страна имаш поврзување на билатерален спор, за теми кои не се поврзани со критериумите за членство во ЕУ, со пристапните преговори. Ова би ја отворило вратата за уцена од постојните членки на ЕУ против земјите-кандидати, особено кога националистичките настроени влади поставуваат бизарни историско-политички барања – нешто што тие со задоволство го прават.

На дете од прво одделение му е јасно дека Македонија во ЕУ нема да влезе. Ние таму не сме пожелни. Наместо да им лижеме газ на секоја будала што не омаловажува може да си засукаме ракави и да си го средиме дворот, затоа што треба да ни биде јасно дека голтари никој не сака.

И на крај, престанете со тоа „што менува ова, што менува она“, затоа што МЕНУВА и тоа многу. Единствено на партиските полтрони не им е дозволено да размислуваат со сопствена лејка, туку им кажуваат во штаб што и како треба да мислат.
Колку што читам тебе ти е проблем тоа што бугарите ке бидат внесени во уставот. Според мене тоа не само што не ни штети туку е и во наша полза. Во преамбулата стои Македонски народ и делови на народите срби, турци, албанци... а сега ке стои и дел од бугарскиот народ што јасно прави разлика меѓу македонски народ и дел од бугарскиот народ. Каде е тука проблемот?
Друг проблем ти е што со ова се отворало врата на националистички настроените влади да ги уценуваат земјите кандидати. Па тоа не се измислува сега со овој предлог, тоа во еу постои од секогаш. Хрватска не беше ветирана од Словенија за Пиранскиот залив? Србија еве ги има одамна почанато преговорите ама додека не го реши косово си стои во место....

Член од
19 март 2014
Мислења
118
Поени од реакции
333
Гледам многу прашувате кои се опциите други од ЕУ ,поразлични ?! Има две . Тоа се БРИКС и Шангајската групација/Унија.

Јас лично преферирам и не знам зошто толку се форсира да се зачлениме политички,кога нас ни е многу битно и акцентот но е на економијата. Економска Европска зона и толку. Да можат наши фирми и да конкурираат и ние како луѓе и обратно.Друго,голем бенефит би имале и да влеземе и во Брикс и во Шангајската Групација. Едната е глобална унија,другата е Кина+пријатели. Кина станува прва земја во светот . Треба таму да форсираме
Кој ќар го има било каква унија од земја што единствено што има да понуди е албански наркоси.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174

Неможеш таму да влагаш кога си на европско тло и си опколен со европски држави. Како што сите ни се напалени, ќе ти акнат блокада/ембарго ќе неможеш нит увоз нит извоз да направиш.

И ова е у најдобар случај. У најлош, војна ќе ти направат.

А што се однесува до овој горе лигушов лазар31...

Дебилу еден, кај сам си свесен дека нема да влеземе во Еу, сам си го кажуваш тоа ама сепак го оправдуваш потписот па дури и го оправдуваш процесот за промена на име.

100% си вработен партиски и 100% си мивка која нема ден работно искуство. Затоа, седи си таму во која и да си државна институција, лади си ташакот уште година/две, и после да рмбаш ко стока цел живот и да плачеш по форуми како тоа Мицко бил лош а Апасиев пцуел. Да земаш иста плата цел живот, максимум 500/600 евра, ама да се потиш ко коњ, да немаш ден слободен.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.783
Поени од реакции
49.654
Колку што читам тебе ти е проблем тоа што бугарите ке бидат внесени во уставот. Според мене тоа не само што не ни штети туку е и во наша полза. Во преамбулата стои Македонски народ и делови на народите срби, турци, албанци... а сега ке стои и дел од бугарскиот народ што јасно прави разлика меѓу македонски народ и дел од бугарскиот народ. Каде е тука проблемот?
Друг проблем ти е што со ова се отворало врата на националистички настроените влади да ги уценуваат земјите кандидати. Па тоа не се измислува сега со овој предлог, тоа во еу постои од секогаш. Хрватска не беше ветирана од Словенија за Пиранскиот залив? Србија еве ги има одамна почанато преговорите ама додека не го реши косово си стои во место....
Не си ги пери комуњарите, имај малце образ. Ќе дојде дедо ти шумкарот на дневен ред на историските комисии, ќе го направат бандит обичен, незгодно ќе ти биде

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.378
Поени од реакции
4.196
Неможеш таму да влагаш кога си на европско тло и си опколен со европски држави. Како што сите ни се напалени, ќе ти акнат блокада/ембарго ќе неможеш нит увоз нит извоз да направиш.

И ова е у најдобар случај. У најлош, војна ќе ти направат.

А што се однесува до овој горе лигушов лазар31...

Дебилу еден, кај сам си свесен дека нема да влеземе во Еу, сам си го кажуваш тоа ама сепак го оправдуваш потписот па дури и го оправдуваш процесот за промена на име.

100% си вработен партиски и 100% си мивка која нема ден работно искуство. Затоа, седи си таму во која и да си државна институција, лади си ташакот уште година/две, и после да рмбаш ко стока цел живот и да плачеш по форуми како тоа Мицко бил лош а Апасиев пцуел. Да земаш иста плата цел живот, максимум 500/600 евра, ама да се потиш ко коњ, да немаш ден слободен.
Фала, да ти се врати и тебе благословот.
Ако еве те интересира, имам 20 години стаж и тоа ниту ден во државна институција. Од државна чешма во животот не сум се напил. Цел живот сам за себе работам. И си ги ладам ташаците, ич кур не му чуе за мицко и апасиев ниту за ковачевски. На државна работа со пушка да ме тераат не влегувам. Тоа е за таквите како тебе кои свршуваат на државна платичка и се радуваат на сладолед од убавиот.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Нема да влеземе во догледно време. Може да влеземе едино во некоја еу од али експрес. Единствено ако во овие бурни времиња еу не се реформира и за да биде посилна го укине правото на вето.
Еми, оти да ги прифатиме бугарските барања?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.993
Поени од реакции
5.141
Еве уште една неонебањата.

На тетка Мирјана дури сека и‘ текна дека погубни меѓудржавни договори потпишува немакедонец, во името од Македонскиот народ...добро е што воопшто „заприметила„ такво нешто, небаре Буљаш е од вчера министер за надворешни.

• Ми се допаѓа
Reactions: A__

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.150
Поени од реакции
83.850
Глеам на А1он, пред некој ден, абе се испосраа за директорот на зоoлошка и клањето коњи. Толку многу претерана бука по некои медиуми за ова, што делува како намерно да се прави повеќе галамa, отколку што во нормални услови би сe правело. А настанот, уопште не е за толку галама.
Пред едно 40-50 години, татко ми дур работеше во природно-научен, идев стално у зоолошка и знам, имаше коњи и магариња, издвоени, кои чекаа на колење (за храна на месојадите).
Ова за директоров на зоолошка ми личи крајно напумпано и сосема неумесно, особено кога се знае какви и колку кардинални срања се дешаваат у државата, од примарно значење, а за нив ни 5% нема издвоено простор у медиуми.

Нормално, злите јазици велат дека ова е обид за дефокусирање на јавноста (односно на тој дел кој е подложен на дефокусирање со вакви маргинални срања).

Исто веројатно и за Жан Митрев. Сега е избран моментот да се пушти тоа. Од она што видов, да, срање е, али пак, некако ми се чини дека работата се прави многу поголема, одошто стварно е. Со моментална политичка цел.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.783
Поени од реакции
49.654
Глеам на А1он, пред некој ден, абе се испосраа за директорот на зоoлошка и клањето коњи. Толку многу претерана бука по некои медиуми за ова, што делува како намерно да се прави повеќе галамa, отколку што во нормални услови би сe правело. А настанот, уопште не е за толку галама.
Пред едно 40-50 години, татко ми дур работеше во природно-научен, идев стално у зоолошка и знам, имаше коњи и магариња, издвоени, кои чекаа на колење (за храна на месојадите).
Ова за директоров на зоолошка ми личи крајно напумпано и сосема неумесно, особено кога се знае какви и колку кардинални срања се дешаваат у државата, од примарно значење, а за нив ни 5% нема издвоено простор у медиуми.

Нормално, злите јазици велат дека ова е обид за дефокусирање на јавноста (односно на тој дел кој е подложен на дефокусирање со вакви маргинални срања).

Исто веројатно и за Жан Митрев. Сега е избран моментот да се пушти тоа. Од она што видов, да, срање е, али пак, некако ми се чини дека работата се прави многу поголема, одошто стварно е. Со моментална политичка цел.
Кај и да е, очекувам Јавна Соба да се актуелизира, тоа им е исто коњак тема кога ќе зашлајфуваат во лајна

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.150
Поени од реакции
83.850
Вистинското прашање е вие што сте добиле досега што сета литература ви е хејт кон бугарите и албанците?
Не може да се занемарат злосторствата на Албанците во Втора Светска. Исто и за Бугарите.

На пример, тоа што каурите не смееле на каурски да учат, за време на војната, морале на албански. Децата у школо у делот кој влегол во Голема Албанија, учеле само на албански.
Вакви работи, масакри по селата и слично, не може да се заборават. Особено не денес, кога Албанците со ист интензитет се обидуваат повторно да не истребат од тука. Секако, со поперфидни средства, во духот на времето.

Знам. Албанците кои ја држат цврсто власта, ќе влијаат сето тоа да се избрише од учебници и се надеваат - и од меморија. Исто и за Бугарите.

Не е тоа никаков хејт. Ние мораме да знаеме и запомниме што се десило.

Kajgana Shop

На врв Bottom