Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.999
Поени од реакции
5.184
Иако бојкотот беше втора најдобра опција, сепак е една од најдобрите работи што ги имаме направено како народ последниве 30 години.
Се потпишувам на ставов...

Во мојот живот, од Македонскиот народ сум пријатно изненаден токму на неизлегувањето на рефререндумот и како што ми беше меракот, референдумот пропадна, а Зоќе остана „изненаѓен„.

Се надевам дека нема да чекам со децении за да бидам пријатно изненаден од Македонците и по втор, трет...и стоти пат.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.857
Поени од реакции
36.891
Толку ли е тешко да се потпише декларација од сите партии кои се против оваа преговарачка рамка, дека ако дојдат на власт, ќе одбијат да ја спроведат преговарачката рамка и не ја прифаќаат?

ВМРО тука калкулира.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Дали може во нашата држава да се изрече доживотен затвор за велепредавство, бидејќи кога го читав членот, гласеше најмалку 5 години, тоа значи дека може и до доживотна да отиде?

Z

zmej gorjanin

Гостин
Поентата ти е немаше преселба на словените, туку секогаш биле тука?
Зависи што дефинираш под Словени. Како јазична група постојат Словени, и Македонците се словенски народ. Ко што и Шпанците според јазикот влегуваат во романската група на народи. Дали имало преселба? Имало преселби, нормално, и тоа не само од еден етникум наречен Словени/Склавини од страна Византија и не само во еден период (6ти -7ми век), ко што сега се збори. Дали Македонците се Словени ко Пољаците да речеме и не се ништо друго? Не. Тоа е тешка глупост, која обичен днк тест може да ја потврди. Конфликтот настанува околу културата и јазикот на тие древни народи кои живееле тука. Грција сака да има апсолутен монопол над се, а Бугарите се тука да им ги поткрепат сите тези. Зошто? За да имаат тие монопол над се што е поврзано со некакви Словени на Балканот. Ете првото писмо било бугарско а не словенско, и нормално некои територии кои си ги зацртале дека се нивни, а ги владееле во среден век.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.315
Поени од реакции
21.511
Референдумот од 2018 не беше наместен, доста со тие глупости, излегоа над 600к луѓе и гласаа ЗА, да точно грото од нив беа или партиски или па идеолошки комуњари, либерали, како и припадници на другите етнички заедници во државава, но имаше и чат-пат по некој дпне-овец секако отпадник од таа дружина бидејќи јасно е дека Мицко јавно се праеше наудрен демек нема став секој нека си прави што си сака по свој избор, но во реалноста кампањата беше бојкотирање на реф. и така и бидна и дпне и повеќето други помали десничарски партии и движења го избојкотираа референдумот и до ден денес тој нивен потег си го сметаат за некаква си победа, што нема врска со реалноста !
Вие овциве комуњарски може до утре да квичите, но бојкотот си ја оствари целта - референдумот беше неуспешен и невалиден. Тоа го потврди и институцијата надлежна за тоа, и самиот пастир, јавно, на говорница. :icon_lol:

Така да, џабе уште коси кубење, референдумот беше неуспешен и невалиден, а промената на уставното име беше направена насилнички, на севернокорејски начин, со уценување пратеници, со поткупи, со амнестии. Пуштаа пратеници од притвор еден ден пред гласањето. Твоите "демократски" пастири газот си го избришаа со демократијата и правната држава, баш како во некој режим, и тоа е тоа.

Сакаа да има цензус за да може да си ги мијат рацете со народот, демек народот така одлучил, да не е вината само на Заев, ама јеби га, не им успеа обидот за damage control, и тоа е тоа, редно е вие штабскиве куртони да си продолжите со вашиот мизерен живот и да си барате други нешта за релативизирање.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.295
Поени од реакции
18.298
Една работа ме интересира, колку труд вложувате да се убедите во лагата дека со бојкотирање на референдумот сте спречиле нешто, спречување значи таа одлука да не се донесе а не да се измени начинот на кои тие ќе го спроведат сценариото, дали купиле 8, 80 или 180 пратеници е тотално небитно кога тие ја оствариле својата цел а тоа е промена на името и редефинирање на државата а ти на крајот од денот си губитник кој си дава лажна претстава и се лаже самиот дека со тоа што седел дома спречил нешто, сме спречиле ралеее.
Имавме златна шасна со референдумот, масовно излевање, гласање ПРОТИВ, спречување со тоа на Преспански договор кои ќе немаа начин како да го спроведат после успешен референдум, нови избори по кои СДСМ ќе паднеше и немаше да добиеме таква катастрофа од држава која имаме сега во каква што живееме.

И една битна поука мислам дека е во Швајцарија или можеби друга држава но имаа такво правило, на референдумот нема цензус и секоја одлука која ќе се донесе со него е правосилна а за тие што не излегле да гласат се подразбира дека немат мислење за тоа прашање и се согласуват со мислењето на тие што гласале, по таа дефиниција во нашиот случај сите што седевме дома се согласуваме со одлуката која ја донеле оние кои излегоа да гласат на референдумот а тоа е ЗА прифаќање на Преспанскиот договор, убава поговорка си имаме ние за тоа, после ебење нема каење.
godini projdoa pak istata prikazna se vrti. Edinstveniot nacin da se spreci promenata na imeto, e da go prais tokmu toa so tie so menjaa ti kazuvaa da prais :D Bukvalno imase vmrovci ,,reformatori,, koj idea po emisii kaj komunjari novinari i agitiraa za pogolema izleznost. Kako zaso, izleznosta i te kako im bese vazna. Ako imase ni najmali teoretski sansi da bidat nadglasani, nemase da go praat toa.

Bojkotot si ja zavrsi celta, a toa bese referendumot da ne bide uspesen. A promenta na imeto e druga rabota, za koja klucni bea 10te pratenici na vmro za glasanjeto vo sobranie.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.538
Поени од реакции
22.196
I, ima nesto korisno vo protokolot? Makedonskiot jazik negde spomnat e?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.067
Поени од реакции
23.515
Толку ли е тешко да се потпише декларација од сите партии кои се против оваа преговарачка рамка, дека ако дојдат на власт, ќе одбијат да ја спроведат преговарачката рамка и не ја прифаќаат?

ВМРО тука калкулира.
Kako od Mars da ste padnati.
Cim si se slozil da pregovaras, ke si sedis i ke si pregovaras. Isto kako so imeto.
I na kraj ke si legnite na brasnoto i toa e toa. Nema nekoja filozofija tuka.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.455
Поени од реакции
18.456
Јакимовски: Комито Мицкоски, не се плаши, потпиши гаранција дека ќе го поништиме францускиот предлог
Лидерот на Гром и градоначалник на Карпош, Стевчо Јакимовски, јавно упати повик до лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски со кој му предлага, наместо да најавува собирање на 150 илјади потписи од граѓани за поништгување на францускиот предлог, едноставно заедно со него, да потпише гаранција дека кога ќе се смени власта дека овој договор ќе биде поништен. „Ајде комито не се плаши, ГРОМ е зад тебе!“, напиша на Фејсбук Јакимовски.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Јакимовски: Комито Мицкоски, не се плаши, потпиши гаранција дека ќе го поништиме францускиот предлог
Лидерот на Гром и градоначалник на Карпош, Стевчо Јакимовски, јавно упати повик до лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски со кој му предлага, наместо да најавува собирање на 150 илјади потписи од граѓани за поништгување на францускиот предлог, едноставно заедно со него, да потпише гаранција дека кога ќе се смени власта дека овој договор ќе биде поништен. „Ајде комито не се плаши, ГРОМ е зад тебе!“, напиша на Фејсбук Јакимовски.

И двете можат да се направат.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Џабе зборите си вие,кур не ги боли,мува не ги лази,и нив и тие до нив си лапаат тендери,профити,службени бенефиции,кола,телефон,патувања..и така и ако.
Screenshot_2022-07-17-23-13-52-895_com.facebook.katana.jpg

IMG_20220717_231447.jpg

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.857
Поени од реакции
36.891
Kako od Mars da ste padnati.
Cim si se slozil da pregovaras, ke si sedis i ke si pregovaras. Isto kako so imeto.
I na kraj ke si legnite na brasnoto i toa e toa. Nema nekoja filozofija tuka.
Што ги обврзува да преговараат според оваа рамка ако дојдат на власт? Ништо.

Само со ова ќе се оствари желбата на Франција да се блокира Западниот Балкан од членство на ЕУ. И сето тоа изведено преку Бугарија.

Kajgana Shop

На врв Bottom