Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Има некои уште не им е јасно како овој народ може да биде толку лесно подложен на манипулација. Настрана што е лесно подмитлив и се продава за семки, кога ќе се најдам во таква полемика, зошто сме дошле до тука, отворам некоја објава по случаен избор на фејсбук, читам коментари и од коментарите дознавам дека половина од нив се тотално неразбирливи, па доаѓам до заклучок дека половина од рајата што има право на глас не е способна да состави едноставна кохерентна реченица. Не дека после тоа ми е полесно, ама барем до некаде ми станува јасно како и зошто сме дошле до тука.

И дали некој навистина мисли дека овие што го гласаа предлогот ќе добијат некаква осуда, па макар и морална?
Гледајте го Крсто Мукоски, влакно не му фали. Половина не го ни знаат кој е и што направил, а не беше само тој. Исто и со овие ќе биде.

Член од
3 јуни 2018
Мислења
312
Поени од реакции
135
Ако ви е за некоја утеха (знам не ви е) планот за укинувањето на нациите и народите започнува со Македонците.
Толку од мене на темава.
Почнато е многу по одамна.
Косово-србија-црна гора
Шпанија-каталонија.
Русија-укрсина -, ист народ, уста вера две исти, браќа лом се направија.

Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.498
Поени од реакции
2.407
какво влегување во ЕУ, тоа може 2525, сега блгарите ќе влезат во УСТАВ...
..по тоа ќе добијат Рамковни Права, вработување во државна служба и неплаќање струја
Значи, прашав само, конкретно прашање...

Член од
23 септември 2015
Мислења
889
Поени од реакции
443
Ние сме стока народ цел свет ни вика и ни признава Филип Втори,Александар Македонски,јазик,писмо,име и све друго ние не си го признаваме ние самите викаме не се наши тие се Бугарски/грчки/анбански или како и да е.
Што и да влеземе...ЕУ не ми се верува да тера уште долго...

Последно уредено:
Член од
25 јуни 2012
Мислења
2.498
Поени од реакции
2.407
Од 67 гласа, 34 гласа се од етничките заедници, 33 гласа од Македонци (ако воопшто може да се наречат Македонци). Малцинство управува со мнозинство македонски народ.

Значи, во Македонија, само да не си Македонец.
Не, туку треба еднаш да се опамети македонскиот народ дека или ќе си се стави на прво место или никој друг нема да го стави не на прво, ни на второ, ни на трето место, а со гласање за СДС или ДПМНЕ, може само да станаме Бугари или по дома присилно да учиме албански (и едново и другово, на некој начин се прави моментално).
Автоматски споено мислење:

Стево Вошката, пичка му матерна, исвиркан како последна џукела во родниот Галичник.

Од овие што аплаудираат страдаат Македонците.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Таквото општествено уредување во кое малцинство ја држи власта во своја корист, а истовремено на штета на мнозинството, се вика апартхејд.

На Јужноафриканците им беа потребни повеќе од 40 (ЧЕТИРИЕСЕТ) години за да стават крај на апартхејдот, а последиците од таквото општествено уредување се чувствуваат до денешен ден во Јужна Африка.

На Македонците Бог нека им е на помош ако воопшто планираат да стават крај на анти-македонскиот апартхејд во блиска иднина, бидејќи во спротивно не 40 (ЧЕТИРИЕСЕТ) години, ниту 400 (ЧЕТИРИСТОТИНИ) години нема да им бидат доволно, после 5 (ПЕТ) векови турско ропство човек би помислил дека ослободен народ би знаел колку непроценлива и драгоцена, а истовремено и ранлива е човечката слобода.
Не може да се споредува апартхејдот во ЈАР каде што 10 процентното белечко население (пред се од холандско и англиско етничко потекло) владееа со 90 проценти јужно-африканско црнечко население составено од неколку племенски т.е. етнички заедници/групи.
Во МКД 3 децении не владеат македонски партии СДС/ДПНЕ и нивните колаборационистички сателити/вазали (помалите нивни коалициони партии). Да знам ама предавници биле, тешки лопови, ајдуци, криминалци... точно, но тоа се секундарни работи, примарно е дека сепак се наши, тие се наши комшии, познаници и сонародници, не се ниту енглези, ниту французи, ниту марсовци... туку наши !

Член од
12 март 2009
Мислења
20.247
Поени од реакции
16.392
Генчовска: Македонски јазик не признавме и такво нешто ќе нема во документите во ЕУ
им се посра во уста, одма, ни ден не почека...

толку дибеци во властта, ама и опозицијата...собери потребни потписи, да се свика РЕФЕРЕНДУМ со 3 точки
1. Преговори со ЕУ по француски предлог и блгарски протокол
2. Конфедерација со Турција
3. Конфедерација со Србија
Албанија и Блгарија не треба, тие се е во точка 1
Па да видам дали ЕУ нема да го повлече француско-блгарскиот предлог, посебно СЕГА кога Турција влегува во Брикс
бај тхе веј имаше Фродем идеја за конфедерација со Турција, мислам уште кога беше ветото на Макрон

Борат

Сагдиев
Член од
22 јули 2019
Мислења
1.225
Поени од реакции
661
Полекате со Турција.
Има Курди таму.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.247
Поени од реакции
16.392
Таквото општествено уредување во кое малцинство ја држи власта во своја корист, а истовремено на штета на мнозинството, се вика апартхејд.

На Јужноафриканците им беа потребни повеќе од 40 (ЧЕТИРИЕСЕТ) години за да стават крај на апартхејдот, а последиците од таквото општествено уредување се чувствуваат до денешен ден во Јужна Африка.

На Македонците Бог нека им е на помош ако воопшто планираат да стават крај на анти-македонскиот апартхејд во блиска иднина, бидејќи во спротивно не 40 (ЧЕТИРИЕСЕТ) години, ниту 400 (ЧЕТИРИСТОТИНИ) години нема да им бидат доволно, после 5 (ПЕТ) векови турско ропство човек би помислил дека ослободен народ би знаел колку непроценлива и драгоцена, а истовремено и ранлива е човечката слобода.
имаше филм, за Велигденскиот Остров, каде на времето имало 2 племиња, едно мнозинско со Кратки уши и едно владеачко со Долги уши... точно нашата работа, само немало ембаси на брдото

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Ние сме стока народ цел свет ни вика и ни признава Филип Втори,Александар Македонски,јазик,писмо,име и све друго ние не си го признаваме ние самите викаме не се наши тие се Бугарски/грчки/анбански или како и да е.
Што и да влеземе...ЕУ не ми се верува да тера уште долго...
Каде бе брат ќе влеземе... у ЕУ...
Отварањето на преговори со ЕУ и зачленување во ЕУ се две потполно различни ствари...
И јас утре може ќе се запишам на некој факултет, арно ама дали и кога ќе го завршам т.е. дипломирам. Со оглед на тоа што сум веќе старичок за образование/учење факултети, недисциплиниран сум и ич не ми се учи, ми отишол веќе возот одамна... у превод никад нема да го завршам факултетот и самиот ќе си се откажам/повлечам од него... така и ние вечно, бесконечно и макотрпно ќе преговараме долги години и децении и трт... Па најоптимистичките проценки на буцкото Маричиќ се дека за една деценија би можеле да влеземе во ЕУ, доколку се тече како што треба, но со оглед на нашата шашавост тие 10 години ќе бидат или х2 или х3 или на свети никад !

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Утрово биле уште поголеми колони народот кур го боли за Македонија битно му е да иде на одмор во Грција.
И после зошто ни се случуваат сите срања резултатот е 68 продадени гомна.
Не случајно сите кобни договори ни се случуваат во лето.И рамковен и преспански и овај последниов самоукинувачки.Не прочитаа и дефинитивно не заслужуваме држава.Одмор у Грчка и работа во државна администрација ни е побитен од се друго ,толку.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.512
Од 67 гласа, 34 гласа се од етничките заедници, 33 гласа од Македонци (ако воопшто може да се наречат Македонци). Малцинство управува со мнозинство македонски народ.

Значи, во Македонија, само да не си Македонец.
Ништо не разбираш, тоа за модерните северџани се вика „соживот“, и ете бидејќи ви мислат добро 100% ви гласаа ЗА.
Автоматски споено мислење:

Има некои уште не им е јасно како овој народ може да биде толку лесно подложен на манипулација. Настрана што е лесно подмитлив и се продава за семки, кога ќе се најдам во таква полемика, зошто сме дошле до тука, отворам некоја објава по случаен избор на фејсбук, читам коментари и од коментарите дознавам дека половина од нив се тотално неразбирливи, па доаѓам до заклучок дека половина од рајата што има право на глас не е способна да состави едноставна кохерентна реченица. Не дека после тоа ми е полесно, ама барем до некаде ми станува јасно како и зошто сме дошле до тука.

И дали некој навистина мисли дека овие што го гласаа предлогот ќе добијат некаква осуда, па макар и морална?
Гледајте го Крсто Мукоски, влакно не му фали. Половина не го ни знаат кој е и што направил, а не беше само тој. Исто и со овие ќе биде.
Епа неписмен народ се продава по партии, тие што се писмени ги заболе за државна работа од 20 илјадарки.
Цел живот јадам гомна дека гласот треба да има различна тежина, и дека треба да се одредува од многу фактори: IQ, статус во општеството, придонес за општеството, криминално досие и тн.

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.081
Поени од реакции
25.206
Кажи дека поим немаш од историја, извори ти се постови во кајгана, сарказмов е непотребен, независно од "подршкава" што ја добиваш.
Зависи бе Африм. Има дечки што се спремни, дел од нив еве ти пишуваат. Е сега на пример има друг дел што лупетаат да речеме вакви работи:

Сите потомци на балисти кои сум ги прашал лично јас, дали балистите вршеле зверства кон цивилите, секогаш одговорот бил дека дури и македонците беа под нивна заштита, цивилно население никогаш не допреле.......
Но на комунистите не им одогвараше тоа да териториите на западна Македонија да се изгубат и почнуваат на секаков начин да ги дескредитираат.........и буквално да војуваат со нив, и после војната не биле убиени само тие, туку се убиени цели семејства..........
Дури ми рекоа дека има книга објавен од македонци кои ги спомнуваат балистите како спасители од фашистите.......и затоа правам напори да ја најдам...... и ќе ја постирам овде.......

Не велам дека 100% немало злосторства врз цивили, можеби грешам и се лажам, но сепак не би и верувал на комунистичките власти........особено српските,,,,,
--- надополнето: 8 декември 2012 во 16:52 ---

Каде до пола Македонија?????? што се зеабаваш???

Топонимите не ти даваат потврда дека државата е твоја, и во Македонија има турски топоними, што тогаш...........

Читај нагоре и ќе видиш зошто албанците биле незадоволни од тогашните граници...........
или ова:

Него дали полека почнуваш да прифаќаш дека си шиптaр? Или уште ќе живееш во растројство?

Kajgana Shop

На врв Bottom