Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Не ми е целта разубедување, туку извлекување каков став застапува за апсолутно секој можен аспект на ситуацијата. Тој или е глуп, или наивен, или добро нџо платен, или комбинација на тие три. Ама не го менува фактот дека неговиот став се поклопува со тој на западно-северноатланското царство.

Што да нема? Клаузула која се коси со логиката во некој момент едноставно се брише затоа што нели, е клаузула. Еве ти ја првата дефиниција од гоогле:

A clause in an agreement is a provision related to the overall agreement. Typically, clauses clarify the responsibilities of each party in the agreement. A clause can require an action or can prevent an action.

Каква гаранција за било што е "појаснување во договор кое може да повика или спречи делување"?
Од кај го извади зборот „појаснување“ од таа реченица жити се? Ти пишува убаво дека тоа е одговорност на потпишувачите и со тој договор одговорност е македонскиот јазик да стане еден од официјалните на ЕУ.
Тоа со јазикот е еден од главните делови на овој договор.

Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
@Shakespear
Еве го основачот на знамето кое ти го обожаваш. Буквално овој дал свои ставови дека македонскиот идентитет, нација, држава се измислени. Ете и другите нека дознаат. Јас искрено се запрепастив. По овие негови ставови, нема логика да ги користиме неговите креатури, вклучувајќи го и државното знаме кое тој го направил! Ете, му го дознавме вистинското лице и токму ова дава уште повеќе аргументи за Македонците да го користат исклучиво само и сè повеќе знамето со Ѕвездата од Кутлеш. Не дека ќе го мразам сегашново знаме, но убедливо сè повеќе ќе се дистанцирам од него, а ќе се приближувам кон вистинското знаме на Македонија. :icon_lol:

1280px-Flag_of_Macedonia_(1992–1995).svg (1).png

Види тука за Мирослав Грчев

Член од
15 февруари 2022
Мислења
120
Поени од реакции
156
Од кај го извади зборот „појаснување“ од таа реченица жити се?
Ти се повикуваш на клаузула што во превод на империјалниот јазик е clause.
Ти дадов дефиниција за clause од Google, која вели дека со clause се врши clarify (појаснување).

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.814
Поени од реакции
30.700
FB_IMG_1657312304649.jpg

1834 год. - Крст и Македонското сонце од Кутлеш под името Македонија, изгравирани од мајстор Г.Д. Алексов, од Горно Броди, Серско, Егејскиот дел на Македонија.

На црковното ѕвоно изработено пред скоро 2 века, во 1834 година, Алексов јасно напишал дека е од МАКЕДОНИЈА, никаква Грција, никаква Бугарија!

А денес читаме и слушаме како некои странски платеници кои работат за надворешни интереси се обидуваат да го претстават сонцето од Кутлеш како некакво туѓо знаме, како некаква антиквизација која е измислена во 21 век, а всушност сонцето од Кутлеш отсекогаш било македонски национален симбол.

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Ти се повикуваш на клаузула што во превод на империјалниот јазик е clause.
Ти дадов дефиниција за clause од Google, која вели дека со clause се врши clarify (појаснување).
Не го користам тој збор со некакво легално значење. Не знам како се вика во самиот договор, ама во договорт точно стои дека јазикот ќе стане официјален на ЕУ како македонски јазик, прифатен од сите членки освен Бугарија (за да им угодат ним). Што значи тоа за нас - дека нема да ни побараат јазикот да го наречеме бугарски дијалект и дека нема да ни стават вето заради тоа.

Значи тоа е еднаков дел колку и сите други барања што ги има во договорот.

ovs

Член од
4 јануари 2021
Мислења
349
Поени од реакции
506
. И ова пак ми потврдува дека оваа концесија е потполно незначајна и во двете случаи.
Нема никакви концесии, Бугарија со договорот го заштитува нејзиното историско наследство во овој регион,тука влада у понеделник го носи тој договор во собрание а таму ке се бараат измени за кои не знам дали Франција уопште ке се замара да земе одново да ја договара Бугарија да прифати измени во договорот за да се дојде до некаков финален-фииинален договор.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.862
Поени од реакции
36.896
Има посебна клаузула во договорот дека нашиот јазик ќе биде признаен од ЕУ како македонски јазик ако влеземе (освен Бугарија). Па нема никаква врска ова.
Не гледам како е основа на нашиот идентитет. Фактички ништо историско не е битно за нашиот идентитет, тоа само историчари и националисти го фермаат. 95% од Македонците ти гарантирам дека пред ветото не ни се СЕЌАВАА дека го учеле ова со фашистичка Бугарија во школо.
Идентитетот на просечниот човек е формиран главно од културата на државата, односно од сегашноста. Историчари и националисти го преценуваат знаењето на просечниот државјанин за неговата историја - јас би рекол дека историјата има само околу 5% удел во државниот идентитет.
Меѓу другото, што е со другите земји околу нас? Дали тие предаваат за фашистичка Бугарија (стварно не знам)? Ако е да, тогаш тоа што нас ќе ни го сменат нема да има никакво влијание бидејќи на светска стаза, Бугарија веќе ја гледаат како фашистичка во минатото. Ако не, и ова само кај нас се предава, тогаш на светска стаза не можеме ништо бидејќи светската историја не ги гледала како фашисти. И ова пак ми потврдува дека оваа концесија е потполно незначајна и во двете случаи.
Дечко не си озбилен со муабетов :D

Не можам да те проценам каде живееш ама ако треба да погодувам, моја претпоставка е подрумот на Менада или во детската соба на Мирко Попов :LOL:

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.107
Поени од реакции
7.779
Од кај го извади зборот „појаснување“ од таа реченица жити се? Ти пишува убаво дека тоа е одговорност на потпишувачите и со тој договор одговорност е македонскиот јазик да стане еден од официјалните на ЕУ.
Abe tebe da ne te ebava Bujar Osmani???

Gleam cel dogovor na pamet go znaesh a toj kutriot ni vo Sobranie ne e odnesen!

Pa za Ukraina, Svetska Ekonomija I Politika da ne zborumame. Gledam Ursula von De Lein izjavila deka denovive idela za Skopje a kako shto gledam Namerata i bila da dojdi kaj tebe na casovi!

Shto beshe toa Em Peder em Zver.

Makedonija treba da se gordeee so tebe. Tuku daj Kazhi koj si da te predlozhime Za Predsedatel ili za Premier na narednite Izbori!

Ako ne drugo Pola evropa ce ja imame na nashata strana zaradi tvoite Seksualni pobudi!

Shakespear

Need moar drugs
Член од
25 јули 2015
Мислења
2.418
Поени од реакции
2.043
Abe tebe da ne te ebava Bujar Osmani???

Gleam cel dogovor na pamet go znaesh a toj kutriot ni vo Sobranie ne e odnesen!

Pa za Ukraina, Svetska Ekonomija I Politika da ne zborumame. Gledam Ursula von Delein izjavila deka denovive idela za Skopje a kako shto gledam Namerata i bila da dojdi kaj tebe na casovi!

Shto beshe toa Em Peder em Zver.

Makedonija treba da se gordeee so tebe. Tuku daj Kazhi koj si da te predlozhime Za Predsedatel ili za Premier na narednite Izbori!

Ako ne drugo Pola evropa ce ja imame na nashata strana zaradi tvoite Seksualni pobudi!
Не го знам на памет, ама тоа е буквално една од главните теми на тој договор - дека нема никакви барања за јазикот.
Зошто би верувал дека не го има тоа во договорот и некој ги лаже сите кои репортираат за него?

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.107
Поени од реакции
7.779
Abe ostaj ti dogovorot,
Tuku kazhi dali te perdashi Bujar i dali da te kandidirame za Pretsedatel/Premier.

Coek golema rabota ce ni svrshish!!!!

Pola evropa odma e dobivame na nasha strana!

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.387
Поени од реакции
3.594
Не го знам на памет, ама тоа е буквално една од главните теми на тој договор - дека нема никакви барања за јазикот.
Moze da go navedesh clenot od protokolot sto vika deka nema nikakvi baranja za jazikot?

Член од
15 февруари 2022
Мислења
120
Поени од реакции
156
Не го користам тој збор со некакво легално значење. Не знам како се вика во самиот договор, ама во договорт точно стои дека јазикот ќе стане официјален на ЕУ како македонски јазик, прифатен од сите членки освен Бугарија (за да им угодат ним). Што значи тоа за нас - дека нема да ни побараат јазикот да го наречеме бугарски дијалект и дека нема да ни стават вето заради тоа.

Значи тоа е еднаков дел колку и сите други барања што ги има во договорот.
Ок, дојдовме до незнаење за што зборуваме.
Јас верувам дека и сега никој во ЕУ не ни размислува за ова, исто ќе биде и тогаш. Како сака Бугарија, така. Што би рекол ти, за да им угодат ним.

Може барем да постираш линк од целата документација (договор, клаузули, протоколи не знам ти што) на некој од империјалните јазици (англиски/француски, и на двата)?

Kajgana Shop

На врв Bottom