saskon
☺
- Член од
- 22 август 2008
- Мислења
- 2.231
- Поени од реакции
- 5.465
Сателитската телевизија е поим во умирање. Беше некогаш во експанзија пред 25 години, за тоа време технологијата едноставно ја прегази.69e, 57e(raduga),10e,27,5w. tu sad verovatno nema,i reci mi jel može ccam da otvori, znam da cryptowork ne može, a šerovanje ide preko lokala, ali koje pakete otvaraju ccamovi i emulatori i koje imaš u dreamu,mada je of topic, a možda i nije jer se radi o TV kanalima,to više ništa nisam video,zadnje je nagra2/Digy paket.pojasni kako to radiš,Saško će zažmuri, ali sav postupak, možda nabavim ponovo sat. inače počeo sam sa Eutelsatom I/3 (13e), ni jedna Astra na e19,2 nije bila ni lansirana.
Моето искуство.
Уште кога интернет беше поим влегував во оние free data сервери. Од таму ми е првиот контакт со интернетот, успех беше да симнеш една песна од 3 минути за 1,5 час под услов некој друг да не се вклучи . Сосем случајно најдов некој фајл Irdeto. Долго време стоеше така на ПЦ не ни знаејќи што може со тој фајл да се направи. Всушност тоа бил алгоритмот за Irdeto. На некој американски сат форум најдов некоја програма која лесно со неколку клика овој алгоритам го претвара во емулатор. Без никакво знаење направив емулатор за DM, SkyStar... за irdeto. ДМ-от сам го вчитува крајниот клуч, скајстарот преку vPlug.
Е тука почнуваат проблеми со полиција на врата. На време дознав, ископчени дримбокс скајстар и хард дискот и правец во комшии. Нов хард, на него само линукс и ништо друго, полиција ништо не може да најде. Некој ме пријавил за тоа што го направив. Заврши тогаш и сателитската телевизија за мене, едноставно опасно е.
Овие алгоритми самите компании Nagra, Viaccess, Conax... се шпиунираат меѓу себе и ги објавуваат, а со цел да се продаде нивниот производ. Чисто небо, а валкани играчи.
Сателитската беше поим и беше интересно се до појавата на појавување на cardsharing и ccam сервери. Дечките што знаеја да го пробијат алгоритмот на некој одреден начин на кодирање еноставно решија нивното знаење да се го уновчат, а тоа се cccam серверите. Толку од стелитска, прескап спорт е тоа, а CS тотално во поим ја уби. Единствено може во рурални средини каде пристапот до кабелска е низок.
Во Германија базните станици во поголемитe градови се преку сателит, потоа овие дистрибуираат преку кабел до корисниците. Всушност кабелските оператори се еден голем и легален "cccam" сервер . Големи пари и големи играчи таму се вртат, ако некој како мене ситна риба се замеша таму, навистина е опасно.
Легни си на брашното, плати си интернет и кабелска и терај си работа . А ова околу иптв, ако најдеш нешто плус од она што го имаш за гледање е добро. Ако не никому ништо, голема работа ако не сум гледал Sky DE ионака од германски разбирам само што значи зборот шајзе .
Од сателитска единствено би ми бил интересен начинот односно сигналот кој телевизиските куќи го дистрибуираат до една долина во Германија како uplink. Потоа од таму оди до сателит и како downlink кодиран до корисниците. Сигналот чист и некодиран, веројатно оди преку интернет до базната станица во Германија, тоа е интересно да се најде.