6kw фотоволтаичен систем е скоро секаде 6000евраIma nekoj info kakva cena imaat foltaicite za postavuvanje ili nekoja firma!
6KW so Hybrid Inverter i LiFePO4 baterija 10KW okolu Eur 9500Ima nekoj info kakva cena imaat foltaicite za postavuvanje ili nekoja firma!
Без батерија се прашањата, по секоја логика.6KW so Hybrid Inverter i LiFePO4 baterija 10KW okolu Eur 9500
Tocno taka , zatoa ima hybrid inverteri kaj koi toa e reseno.Пазете тоа искомплексирано до максимум им било, морало еден куп одобренија од оштините пред да се инсталира системот.... во спротивно нема да добиете дозола за договор за откуп од ЕБН.
Башка тоа со инвертерите имало зезанција која никој не ја кажува совреме пред инсталација, т.е. ако е трофазен инвертерот на сите фази од фотоволтаичниот систем ќе се произведува само колку што има потрошна на најмалку оптеретената фаза, вишокот на другите 2 фази ќе се тргал од он-грид (ЕВН).
пример. На инсталиран 6kw фотоволтаичен систем да речеме имаш вклучено по еден потрошувач на 3те фази (рерна 2kw, бојлер 2kw и клима 500w).... од системот на 3те фази ќе добиваш само колку што троши климата односно на 3те фази по 500 вати.
3x500w = 1500w ќе се произведени наместо 4500w колку што трошиш вкупно. Преостанатите 3000w као се влечат од мрежа....
Ова инфо ми е од објаснување од колега кој малку избрза и инвестира во 10kw систем уште кога го најавија законот пролетоска...
Logikata e da imas i baterija, priklucokot vo mreza moze nikogas da ne se sluci. Baska priklucuvanjeto kosta bajagi.Без батерија се прашањата, по секоја логика.
Ова процедура мислам дека не е за домаќинство, туку за поголемиве фотоволтаични централи до 1MW.Процедурата е следната..
-Статика на кров..
-Имотен лист
-проект за електрика на фотоволтаичната централа
-Точка на прикључување од Евн
-Дозвола од општина
Само не ми е јасно каква е оваа точка на прикључување и од што зависи нејзината цена,оти таа ја крева цената..
Прикључна точка важи и за домаќинствата,се јавив во Ебн и се поднесува барање и 7000 денари и доаѓаат и проверуваат и ти кажуваат отприлика колку ќе чини таа прикључна точкаОва процедура мислам дека не е за домаќинство, туку за поголемиве фотоволтаични централи до 1MW.
Точката на приклучок е местото каде се приклучуваш во мрежата на ЕВН. Во суштина ти не можеш да изградиш 10MW централа и да ја приклучиш во дел од мрежа кој има инфраструктура планирана за 1MW. Значи во ваков случај или треба да спроведеш приклучок односно кабел кој е исклучително скап до некој оддалечен дел, или ЕВН да ја надгради мрежата.
За домаќинство твојата приклучна точка е би требало да е твојот струјомер, а мислам дека секое домаќинство има барем 9KW приклучок така што овие 6KW не би требало да бидат проблем.
Ме интересира дали некој го има новиот правилник, баш би сакал да ја разгледам процедурата за фотоволтаична централа на кров, посебно на кој начин ќе се наплатува вишокот кој би се враќал во мрежата.
Иначе колку што гледав јас пред неколку месеци 6KW централа заедно со квалитетен инвертер кошташе околку 4000еур.
Па имам слушнато од познаник кој местеше систем на произведствениот погон кај него. Околку 500-600 еур по KW била опрема заедно со работната рака. На тоа имало плус трошок колку една гарсониера за папирологија и дозволи.А за 6кw систем оти е 4000е пиши каде си гледал оти испод 6000е нема зборам со квалитетен инвертер
Ова е цена за "клуч на рака", цел систем од панели преку кабли, разводни табли, инвертер, батерија, автоматика, работна рака за монтажа?6KW so Hybrid Inverter i LiFePO4 baterija 10KW okolu Eur 9500
Se komplet, kluc na rakaОва е цена за "клуч на рака", цел систем од панели преку кабли, разводни табли, инвертер, батерија, автоматика, работна рака за монтажа?