Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
Што е сега работата со патетикава, која е потребата!? Што има лошо во тоа ако револтиран народ го изрази својот гнев на улица, да не треба дома со локум да ја проследат клиничката смрт на Македонија!? На кого му се излага на протест, нека излага. На кој не, нека си седи дома. Не знам која е потребата од вакви патетични и деморализирачки постови за нешто за кое имате заеднички интерес и ти и тие што излегле на улица.
Патетика велиш?
вмро 5 години е дел од структурите на собранието. За тоа време се смени име, дојде двојазичност... Иницираа немири на 27, за да полесно им пројде све ова. И денеска решиле да идат на протести. Не сум јас патетичен. Патетични се тие што сеуште го следат дпмне и воопшто некоја партија која е дел од институциите. Тие служат само за канализирање на патриотската мисла. Ќе пораснете и ќе научите, кога веќе неќете да учите на туѓите грешки.

Еве гледај на пример за што се збори денеска? За договорот или за меѓунационалните односи?
Автоматски споено мислење:

Groto narod pazarite roba za dukani od sh iptari, pazarite od plasticarska tepisi lusteri i razni raboti za po doma. Im pazarite od nivni marketi, i bukvalno im gi perete parite od droga posledni 20 godini. Kul se protesti i se, ama dali vmro dali sdsm dali levica razlikata e samo vo toa na koja smetka ke legnat parite za da potpisat. Narodot ja pravi drzavata, a nasiot narod e lesno podmitliv i samo si go gleda svojot interes denes. Nit go zanima idnina nit so ke se sluci so komsijata. Taka da se slusame za brzo se nadevam prekuokeanski i so lesno

@Acid fala za cenzurata, te lici
Продолжи понатаму... Повеќе од пола новоградби во Скопје се нивни. Кој им дава државно земјиште, кој им потпишува дозволи? Истите овие кои ги прават протестите, дали шарените или „патриотските“.

Последно уредено:

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.322
Поени од реакции
21.557
Патетика велиш?
вмро 5 години е дел од структурите на собранието. За тоа време се смени име, дојде двојазичност... Иницираа немири на 27, за да полесно им пројде све ова. И денеска решиле да идат на протести. Не сум јас патетичен. Патетични се тие што сеуште го следат дпмне и воопшто некоја партија која е дел од институциите. Тие служат само за канализирање на патриотската мисла. Ќе пораснете и ќе научите, кога веќе неќете да учите на туѓите грешки.
Епа што сега, подобро ќе беше дома да седат и да се самосожалуваат!? Што ме боли мене курот во ситуацијава за тие што следеле некоја партија? Се додека некој излегол на протест и придонесол за масовност, е добредојден, без разлика дали излегол за да се покаже пред лидерот, да одработи за вработување преку партија или за пичиња.

Ако толку ти сметаат партиските луѓе, гледај на нив како на корисни идиоти кои одработуваат за твоја кауза и придонесуваат за масовност на протестите.

И протестиве не се за партија, строго партиски за симнување од власт на некој што крадел и бил криминалец, тука се против понижувачките политики на власта со кои нè бришат како народ. Ова треба секој да го засега, без разлика од која партија, пошто за лично достоинство се работи.

Еве гледај на пример за што се збори денеска? За договорот или за меѓунационалните односи?
Како да не се збори за меѓунационални односи кога група орки пратени од власта за да создадат меѓуетнички немири со цел да се девалвира и оцрни протестот како шовинистички и насилен, фрлаат со камења и му вадат пиштоли на голорак народ? Да не треба за Зеленски да збориме?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
Епа што сега, подобро ќе беше дома да седат и да се самосожалуваат!? Што ме боли мене курот во ситуацијава за тие што следеле некоја партија? Се додека некој излегол на протест и придонесол за масовност, е добредојден, без разлика дали излегол за да се покаже пред лидерот, да одработи за вработување преку партија или за пичиња.

Ако толку ти сметаат партиските луѓе, гледај на нив како на корисни идиоти кои одработуваат за твоја кауза и придонесуваат за масовност на протестите.

И протестиве не се за партија, строго партиски за симнување од власт на некој што крадел и бил криминалец, тука се против понижувачките политики на власта со кои нè бришат како народ. Ова треба секој да го засега, без разлика од која партија, пошто за лично достоинство се работи.

Како да не се збори за меѓунационални односи кога група орки пратени од власта за да создадат меѓуетнички немири со цел да се девалвира и оцрни протестот како шовинистички и насилен, фрлаат со камења и му вадат пиштоли на голорак народ? Да не треба за Зеленски да збориме?
ОК, дај боже да си во право. И во што поголем број излезете и го спречите ова. Јас на крају крајева, само прашав кој е Таче, пошто стварно не знам кој е...

Што се однесува до мене, јас и да имав некаква доеверба во дпмне, никако нема да излезев со сомнителни ликови кои учествуваа во носење на власт на најголемиот душман на Македонскиот народ ЗЗ. И дури и ако верувам дека тогаш биле наивни, уште повеќе не би искочил со нив. Наивни политичари е најпоследното нешто што им треба на Македонците.

Последно уредено:
Член од
26 декември 2020
Мислења
119
Поени од реакции
268
ОК, дај боже да си во право. И во што поголем број излезете и го спречите ова. Јас на крају крајева, само прашав кој е Таче, пошто стварно не знам кој е...

Што се однесува до мене, јас и да имав некаква доеверба во дпмне, никако нема да излезев со сомнителни ликови кои учествуваа во носење на најголемиот душман на Македонскиот народ ЗЗ. И дури и ако верувам дека тогаш биле наивни, уште повеќе не би искочил со нив. Наивни политичари е најпоследното нешто што им треба на Македонците.
Ако дојде Апасиев на форум и даде мислење слично како твое нема веќе да си на форум затоа што тој е ликот кој беше со шарените?
Ако седнеш во кафана да гледаш фудбал Македонија како игра и во иста кафана седне некој од ДПМНЕ ќе си одиш затоа што не им веруваш а и они го делат твоето мислење дека таа утакмица Македонија треба да победи?

Сам себе се лажеш зошто не си на улица, разговарај со некој стручен можеби ќе открие која е вистинската причина што одбиваш да правиш нешто за твојата сакана татковина.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
Ако дојде Апасиев на форум и даде мислење слично како твое нема веќе да си на форум затоа што тој е ликот кој беше со шарените?
Ако седнеш во кафана да гледаш фудбал Македонија како игра и во иста кафана седне некој од ДПМНЕ ќе си одиш затоа што не им веруваш а и они го делат твоето мислење дека таа утакмица Македонија треба да победи?

Сам себе се лажеш зошто не си на улица, разговарај со некој стручен можеби ќе открие која е вистинската причина што одбиваш да правиш нешто за твојата сакана татковина.
Ок, онака чисто информативно, кој ги организира протестите? И зошто тој истиот не организираше протести кога веќе влегоа во собрание на 27ми, или кога не го почитуваа референдумот или ред други работи? И на крају крајева зошто сега, што е ова поважно од менувањето на името, менувањето на знамето, рамковниот договор, територијалната поделба... Сите овие работи имаат поголемо значење од ова сега и ова сега ништо немаше да се случува ако овие ситуации наназад не беа санирани од партиите кои и ден денеска се на власт.

Ако тие партии поминаа 31 година во разнебитување на Македонскиот народ, што е тоа што може да ме натера да мислам дека денеска оддеднаш почнале истите тие партии да мислат на Македонскиот народ. Државата во која што живееме е Албанска држава. Партиите регистрирани во таа држава, се слуги на Албанците. Додека тоа не го видиме, само правиме пинг понг и се вариме живи.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.322
Поени од реакции
21.557
Што се однесува до мене, јас и да имав некаква доеверба во дпмне, никако нема да излезев со сомнителни ликови кои учествуваа во носење на најголемиот душман на Македонскиот народ ЗЗ. И дури и ако верувам дека тогаш биле наивни, уште повеќе не би искочил со нив. Наивни политичари е најпоследното нешто што им треба на Македонците.
Пак со ова ДПМНЕ и твојата доверба во нив... Е браво што немало да излезеш, џам ќе свиткаше. :D

Не знам оти не приметуваш дека не се ова партиски протести, не излегуваш за ДПМНЕ или за Левица, туку за себе, тебе власта ти нарушува достоинство со нејзините понижувачко-измеќарски политики. Излегуваш на протест за да покажеш дека ти смета што полуписмени неспособни идиоти те бришат како народ и притоа те прават будала на очи.

Тоа што излегле и некои партии со своето членство, тоа е плус, гледај на нив како на алатка што ќе ја искористиш за својата кауза и цел.

Таче е лево маде на Заев, поставен на функцијата премиер, за да биде десно маде на Ахмети.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
Пак со ова ДПМНЕ и твојата доверба во нив... Е браво што немало да излезеш, џам ќе свиткаше. :D

Не знам оти не приметуваш дека не се ова партиски протести, не излегуваш за ДПМНЕ или за Левица, туку за себе, тебе власта ти нарушува достоинство со нејзините понижувачко-измеќарски политики. Излегуваш на протест за да покажеш дека ти смета што полуписмени неспособни идиоти те бришат како народ и притоа те прават будала на очи.

Тоа што излегле и некои партии со своето членство, тоа е плус, гледај на нив како на алатка што ќе ја искористиш за својата кауза и цел.
Не постои протест никаде во свет со над 10К учесници, а да не стои некаква политичко-идеолошка структура позади тој протест. Ако си го прочиташ постот поготово болдираните делови, и ако пребараш низ форумов од времето на шарената револуција, ќе видиш дека наративот е ист.

Не е дека не ми е мило дека во толкав број се собира и има отпор, само ми се сомнителни намерите. Таман ќе почне да поминува апатијата, се организира уште едно разочарување.

Таче е лево маде на Заев, поставен на функцијата премиер, за да биде десно маде на Ахмети.
Ок значи Ковачевски е Таче. Мистеријата е решена.

Член од
26 декември 2020
Мислења
119
Поени од реакции
268
Ок, онака чисто информативно, кој ги организира протестите? И зошто тој истиот не организираше протести кога веќе влегоа во собрание на 27ми, или кога не го почитуваа референдумот или ред други работи? И на крају крајева зошто сега, што е ова поважно од менувањето на името, менувањето на знамето, рамковниот договор, територијалната поделба... Сите овие работи имаат поголемо значење од ова сега и ова сега ништо немаше да се случува ако овие ситуации наназад не беа санирани од партиите кои и ден денеска се на власт.

Ако тие партии поминаа 31 година во разнебитување на Македонскиот народ, што е тоа што може да ме натера да мислам дека денеска оддеднаш почнале истите тие партии да мислат на Македонскиот народ. Државата во која што живееме е Албанска држава. Партиите регистрирани во таа држава, се слуги на Албанците. Додека тоа не го видиме, само правиме пинг понг и се вариме живи.
А кој друг да организира? Рандом патриот да направи фб евент и да повика масовно излегување? Инстаграм инфлуенсери? Постои ли патриотско здружение за да организира?
Ако мислиш дека по автоматизам си подржувач на ДПМНЕ или Левица ако се појавиш на протест тогаш седи дома и кукај.

Знаеш што е сега поразлично од се предходно што наброја? Сега на тие протести не се само партиски автобуси туку и младо и старо на кое му е преку глава од се што наброја и му дошло до тој степен да излезе на улица.

Пак ке ти кажам или нас не лажеш зошто не излегуваш на протест а свесен си за вистинска причина но се срамиш да кажеш или сам себе се лажеш и ја потиснуваш вистинската причина.

Не познаваш ниеден човек што оди на протест а знаеш дека не оди за партија?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.576
Поени од реакции
27.414
А кој друг да организира? Рандом патриот да направи фб евент и да повика масовно излегување? Инстаграм инфлуенсери? Постои ли патриотско здружение за да организира?
Ако мислиш дека по автоматизам си подржувач на ДПМНЕ или Левица ако се појавиш на протест тогаш седи дома и кукај.

Знаеш што е сега поразлично од се предходно што наброја? Сега на тие протести не се само партиски автобуси туку и младо и старо на кое му е преку глава од се што наброја и му дошло до тој степен да излезе на улица.

Пак ке ти кажам или нас не лажеш зошто не излегуваш на протест а свесен си за вистинска причина но се срамиш да кажеш или сам себе се лажеш и ја потиснуваш вистинската причина.

Не познаваш ниеден човек што оди на протест а знаеш дека не оди за партија?
Ај батка те молам одмини ме со психоанализите.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.216
Поени од реакции
30.424
Isti se mhm.

Ednite pocnati od snimki montirani, lagi za nekakvi ubistva na Mladenov, Tamara, Neskovski, Smilkovsko i Kumanovo. So vetar vo grb od Open Society i cela EU mediumska mokj.

Drugite kako protiv EU rezolucija za pobugarchuvanje na zemjata.
Skroz ist muabet.

Cassaro

Паразит
Член од
15 февруари 2012
Мислења
3.314
Поени од реакции
10.341
Isti se mhm.

Ednite pocnati od snimki montirani, lagi za nekakvi ubistva na Mladenov, Tamara, Neskovski, Smilkovsko i Kumanovo. So vetar vo grb od Open Society i cela EU mediumska mokj.

Drugite kako protiv EU rezolucija za pobugarchuvanje na zemjata.
Skroz ist muabet.

Iskreno daj boze da sum greska ama ova scenario veke videno. Togas sdsm iskoristi da doe na vlast i da peplosa bez usul zaedno so sh iptarite na edno drugo nivo, denes vmro ke go iskoristi ova za da doe na vlast. Drzavava zema krediti da isplati penzii, treba li poveke muabet da praime ? Jasno mi e mene deka site se lopurdi, problemot e sto nieden od nasive lopurdi nema oset. Gruevski izigra najjako na cel svet, e sea so ovoj mickovski e teska idiotcina i ne znaese da presece koga beshe neuspesen referendumot e sosema drug muabet. Poltroni na zapadot,amerika i shipturive vo drzavava.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.296
Поени од реакции
18.303

За се ова океј, у право си, сигурно преку ноќ сите овие политичари не станале патриоти (а и ние богами). Они ради би потпишале и сега се што треба да се потпише. Проблемот е што притисокот од народот и членството е да не се прифати предлогот и политичарите мора да го следат тоа. Спласне ли тој ентузијазам, вмро ќе ги дае тие неколку пратеници за менување устав.

Дали е ова нешто поважно од се претходно што прошло? Не е, но тоа не е причина да не се спречи ако може.

interlove

Die with memories not dreams
Член од
14 ноември 2014
Мислења
2.440
Поени од реакции
3.698
Замислете 10 Албанци каков неред направија и тоа "бранејќи" имот.
Само замислете некој нив да проба да им смени име/знаме, или па оспори националност, јазик и ткн... Па има да гори цел Балкан а не само еден град, којзнае може и низ цела Европа ќе почнаа со масовни протести.

Kajgana Shop

На врв Bottom