Щипянецъ
македонски Бугарин
- Член од
- 21 декември 2011
- Мислења
- 1.657
- Поени од реакции
- 735
Таков однос е нормално да имаш лично кон луѓето што те навредуваат, но не кон сите Бугари.Па нешто погрешно резонираш.
Како треба да се однесувам кон лица кои тврдат дека ми се "браќа" а ми негираат јазик? Ова наспроти светската лингвистичка наука која е дијагонално поставена во однос на позицијата на Бугарија.
Или идентитетот. Имаат навика вашите политичари да кажат "Две држави, еден народ". Па се мрштите после коа ќе ви кажеме дека два посебни, различни народи сме. Па и не убедувате дека Тито ни измислил јазик и нација.
Размисли ти убаво зошто овој јаз постои и зошто истиот е продлабочен баш во последниве 3-4 години. И оти немаме ваков негативен однос кон Ирците, Пољаците, Турците или кој ти јас знам.
Сами одбравте да бидете лицемерни. Сами ја наметнавте ситуацијава.
Овде во форумот јас лично не сум навредил член, а секој ден сум навредуван. Таму е разликата. Во Македонија омразата кон Бугарите стана нешто што не само што е голема појава, туку и масовно се негува. Забележи го постот во кој член на форумот покажува дека се моли за смртта на Бугари, кои ниту ги познава ниту ги видел. Утре ако Алабаковски запали бугарски автомобил, куќа или убие Бугарин, повторно ќе има масовна поддршка. Како што ова не ги интресира модераторите на форумов, не ги интресира масите - напротив, се поттикнува.
Тоа силно потсетува на односот на членовите на Нацистичката партија кон Евреите во периодот пред и за време на Втората светска војна. Тоа барем треба да го забележите. Нацистите, како вас, мислеа дека Евреите го заслужуваат тоа, дека ваквиот однос кон нив е нормален, тие го поддржуваа како вас...
Се продлабочува последниве 3-4 години, поради непостапувањето на вашата влада токму во спречувањето на омразата кон Бугарите. Вашите политичари промовираат омраза наместо да се обидуваат да ги подобрат работите. Имаме договор и комисија, а ниту договорот се почитува, ниту комисијата е продуктивна, ниту пак покажува некакви позитивни резултати.
Не гледам лицемерие. Политиката на Бугарија е константна по овие прашања со децении.
Последно уредено: