Таоизам

• Креатор на темата Креатор на темата SWEDEN
  • Време на започнување Време на започнување
Хепта ти знаеш само теорија, не знаеш пракса. За таоизам прво треба да се стане способен, кунг фу мастер кога зема ученик прво го вежба вода да носи, дрва, да удира цел ден, не му дава книги да чита. :)
Ја знаеш таоистичката приказна за месарот?
Така е :coffee:

П.С. @Goyathlayy , заборавив да напишам да ни ја пренесеш таоистичката приказна за месарот :coffee:

Последно уредено:
Така е :coffee:

П.С. @Goyathlayy , заборавив да напишам да ни ја пренесеш таоистичката приказна за месарот :coffee:
Кој навистина го интересира ќе си ја најде а ти знам дека ја знаеш, пошто знаеш повеќе, она е почетокот и крајот, значи прво нејзе си ја прочитал. :)

Кој навистина го интересира ќе си ја најде а ти знам дека ја знаеш, пошто знаеш повеќе, она е почетокот и крајот, значи прво нејзе си ја прочитал. :)
Нека биде како што велиш :coffee:
Јас мислам дека треба да ја раскажеш или линк да се сподели за да не лута човек и да ја прочита. А не треба да се читаат книги, природно треба тоа, на сон да ја дознаеме сказната и што содржи истата како „вистина“ дадена во пишана форма :)
Јас не можам да ја најдам за да ја споделам...

"The skilled woodcarver, the skilled butcher, the skilled swimmer does not ponder or ratiocinate on the course of action he should take; his skill has become so much a part of him that he merely acts instinctively and spontaneously and, without knowing why, achieves success.
Again, Zhuangzi employs the metaphor of a totally free and purposeless journey, using the word you (to wander, or a wandering) to designate the way in which the enlightened man wanders through all of creation, enjoying its delights without ever becoming attached to any one part of it.

But like all mystics, Zhuangzi insists that language is, in the end, grievously inadequate to describe the true Way, or the wonderful freedom of the man who has realized his identity with it. Again and again, he cautions that he is giving only a “rough” or “reckless” description of these things and what follows is usually a passage of highly poetic and paradoxical language that in fact conveys little more than the essential ineffability of such a state of being."
- The Complete Works Of Chuang Tzu

Последно уредено:
Ајде, не биди мрзелив, дај да прочитаме која е таа приказна што и Хепта сака да ни ја раскажеш.:)

Ајде, не биди мрзелив, дај да прочитаме која е таа приказна што и Хепта сака да ни ја раскажеш.:)
Имам дневна енергија за форумот, денес ја потрошив на Владе, ако сака нека ја раскаже @Хептаграм XI . Инаку приказната е поврзана со Владе кој треба да стане Владимир. :)

Слабо тао и движење со универзумот штом енергијата ја делиш за ваму или таму... :coffee:
Ок, утре или друг ден кога ќе собереш енергија, помини и сподели ја приказната за месарот. Не бараме толкување...

@pozdrav eden topol, ништо од раскажување. Ќе бараш сама да прочиташ, иако претходно рекоа дека не требало да се чита, имало „природни таоисти“ - не читаат, немаат потреба од таоистички текстови, едноствано - таоист :)
Не мора да знаеш ништо за кинеската философија.

Се извинувам, сега видов дека Хепта не ја знае, набрзинка чирак месар учел да дере вол и му требало многу време да го одере бидејќи мислел, после некое време го одерувал со еден потег без да мисли бидејќи успеал да влезе во синк со тао, флоуто, базична приказна за вежбање на вештина, а се тоа е учење на мозокот автономно да работи а ти си уживаш во позадина. Тоа резултира со достигнување ниво на мајсторлук, многу занаетчии порано биле тао мастери. Е сега аплицирајте го тоа на животот, да се живее ефортлес ко што месаеот го дере волот во еден потег, да се биде во флоу со животот и секоја акција да е интуитивно исправна без мислење. Тоа е мод кој се достигнува со способност, ко што вежбал месарот. Способност со читање не се достигнува, поуката е фати работи да од Владе станеш Владимир. :)

Се извинувам, сега видов дека Хепта не ја знае, набрзинка чирак месар учел да дере вол и му требало многу време да го одере бидејќи мислел, после некое време го одерувал со еден потег без да мисли бидејќи успеал да влезе во синк со тао, флоуто, базична приказна за вежбање на вештина, а се тоа е учење на мозокот автономно да работи а ти си уживаш во позадина. Тоа резултира со достигнување ниво на мајсторлук, многу занаетчии порано биле тао мастери. Е сега аплицирајте го тоа на животот, да се живее ефортлес ко што месаеот го дере волот во еден потег, да се биде во флоу со животот и секоја акција да е интуитивно исправна без мислење. Тоа е мод кој се достигнува со способност, ко што вежбал месарот. Способност со читање не се достигнува, поуката е фати работи да од Владе станеш Владимир. :)
Сказната се вика The Secret of Caring for Life (or Nourishing the Lord of Life) By Zhuang Zhou. На линков, третато поглавје.

Е ова со болдот од твојот пост е тоа што се коси со твоите муабети претходно што зборуваше. За природни таоисти...

А и муабетот за читање книги го гледај како „Кунг фу“ мајстор да ти дал вежба вода да носиш, дрва, да удираш цел ден...
Без работа и запознавање на системот, кој мод, кои бакрачи, какви нео-природни таоисти?

Мора да го знаеш јазикот на мајсторот (неговите параболи и сказни - со што се поврзани и зошто) за да разбереш зошто нештата се така напишани или кажани како што се дадени во пишаните сказни на кинеските мистици на таоизмот. А тоа како ќе го направиш? Ќе бараш мајстор?
Ќе прочиташ книги од старите мајстори што запишале?
Без работа, нема тао. Без добро уреден храм, не доаѓа божественото за да го насели - такви параболи има во секој систем...

Исто збориме само што за тебе книгата во рака ја сметаш за пасивност и трошење време, залудност, а упаството како да ја држиш секирата е во книгите и сказните на старите мајстори од Кина, како и дадените времиња кога да се сече дабот, а кога црешата! :coffee:

Сказната се вика The Secret of Caring for Life (or Nourishing the Lord of Life) By Zhuang Zhou. На линков, третато поглавје.

Е ова со болдот од твојот пост е тоа што се коси со твоите муабети претходно што зборуваше. За природни таоисти...

А и муабетот за читање книги го гледај како „Кунг фу“ мајстор да ти дал вежба вода да носиш, дрва, да удираш цел ден...
Без работа и запознавање на системот, кој мод, кои бакрачи, какви нео-природни таоисти?

Мора да го знаеш јазикот на мајсторот (неговите параболи и сказни - со што се поврзани и зошто) за да разбереш зошто нештата се така напишани или кажани како што се дадени во пишаните сказни на кинеските мистици на таоизмот. А тоа како ќе го направиш? Ќе бараш мајстор?
Ќе прочиташ книги од старите мајстори што запишале?
Без работа, нема тао. Без добро уреден храм, не доаѓа божественото за да го насели - такви параболи има во секој систем...

Исто збориме само што за тебе книгата во рака ја сметаш за пасивност и трошење време, залудност, а упаството како да ја држиш секирата е во книгите и сказните на старите мајстори од Кина, како и дадените времиња кога да се сече дабот, а кога црешата се во тие книги! :coffee:
Хепта ти и ја сме ко историчар на уметност и сликар, ти си академски тип кој се знае за уметноста, како Леонардо употребувал кијароскуро за фини прелази, а ја едноставно сликам. Ти не сликаш. И сега ти мене ми збориш за сликарство, а јас сликам. Мене уопште не ме интересира шо се си напишал за творештвото на Леонардо, колку книги си издал, јас едноставно сликам и се шо си пишувал у стар го знам, пошто го живеам, сликам. Ти не сликаш. :)

Абе артови, дела до небото, уметноста на живеењето и слично - што да ти кажам :)
Точно така, и многу е смешно кога историчарот на сликарот му вика да седне да чита за сликање. :)
А Алф изгледа на историчар на уметност кој како мал цртал но престанал и почнал да чита книги за цртање и трага по тоа чувство кога бил мал во цитати, он осеќа али сеуште не почнал пак да црта.

Точно така, и многу е смешно кога историчарот на сликарот му вика да седне да чита за сликање. :)
А Алф изгледа на историчар на уметност кој како мал цртал но престанал и почнал да чита книги за цртање и трага по тоа чувство кога бил мал во цитати, он осеќа али сеуште не почнал пак да црта.
Ама те разбирам јас тебе, не знам зошто уште истиот муабет го правиш само со други зборови и не сакаш мене да ме разбереш и системот на кој велиш дека припаѓаш :coffee:
Не можам да ти помогнам, зборуваш како христијанин.

Хепта ова е твојот проблем, мислиш дека знаеш дури и за работи шо не се твој домен. Ја сум Таоист, живеам интуитивно и се оди како треба . И ја гледам дека нити ти нити Алф имате појма шо е тоа, се нешто цитирате а суштината ви е промашена. И сега место да ме прашаш како до синкот со Тао, флоуто ти ќе ми одржиш лекција шо како. :)

Ама те разбирам јас тебе, не знам зошто уште истиот муабет го правиш само со други зборови и не сакаш мене да ме разбереш и системот на кој велиш дека припаѓаш :coffee:
Не можам да ти помогнам, зборуваш како христијанин.
Многу кафиња пиеш чоек. :)

@joli1 бидејќи знам у која состојба си како некој шо ја надминал само да ти пренесам искуство, можеби ќе ти се најде.
Проблемот е кога мислиш, тогаш си инвестиран во резултатот и синк со тао, флоу не може да има. Финтава е како у текстот за Струга да го пуштиш автономниот дел од мозокот да си ја заврши работава без да те боли курац за резултатот... Малата напизденост дава енергија +, ко акселератор е и сега пушти ја нек вози сама колава а ти уживаш. Верувам дека си осетил и мааала еуфорија, се јавува како капка дрога, фил гуд моменат оти комплетно се исклучува амигдалата во флоуто, нема фајт ор флајт, времето не се перцепира оти.. не мора... се е во ред, се е како треба. Нареден чекор, би било екстра да најдеш начин да правиш пари од тоа, како занаетчиите. :)

@joli1 нешто за занаетчите а е битно за темава. Пред индустријализацијата го имале добро поставено животот во 3 сегменти, од сабајле занает - пример столар, го работи тоа за да заработи за леб, денес сметките да си ги плати, втор сегмент бил заедницата, фамилија, ручек, после панаѓури, пеат во црква заедно, навечер ХОБИ, откако ќе си легнат сите тој оди во работилница и прави скулптури од дрво. Потребата да се изрази креативно ја остварува со хобито, не ја бара во занаетот. Но бидејќи не живее од продавање скулптури тој не се инвестира во резултатот, тотално не му е битно кој што ќе помисли за тие дела, целта е он се изразил и влегол во флоу, се ресетира амигдалата, потполно исто ко да добро измедитирал. Чекор понатаму, со хобито ја вежба уште повеќе вештината со која одсабајле прави пари без свесност или намера да вежба бидејќи тоа го сака и се игра, исто како мали мачиња кои се играат а всушност вежбаат моторика и рефлекси за да во еден момент од игра отидат во лов, веднаш се способни. Природата ја дала играта за да се вежбаме.
Проблемот кај многу креативци е што овој принцип - трите сегменти - не сакаат да го живеат туку пример писател да напише роман во флоу кој ќе стане светски хит, ќе му донесе пари и он така мисли ќе ги реши проблемите на егзистенцијата. Ретко тоа се случува бидејќи тогаш флоу е многу тешко да се оствари оти во старт он е инвестиран во резултатот и тоа многу, тогаш има блок. Твојата вештина е елоквентноста. ти покрај тоа што си собрал голем број на зборови и мозокот ти ги држи у фолдер, си вежбал на форумот да ги врзуваш и си програмирал веќе добар алгоритам. Како занаетчиите размисли како може со елоквентноста и пишувањето во капитализам да заработиш, да го ебеш ти место он тебе. Ти може да работиш како копирајтер у маркетинг агенција од сабајле а навечер да си пишуваш овде и влегуваш у флоу. Навечер и раскази можеш. За да ја надминеш апатијата ќе ти помогне флоуто, само пишувај искрено инспириран од нешто спонтано што си видел. напизденоста изрази ја, тоа е лекот бидејќи ќе го ресетираш мозокот и полека ќе се ставиш во акција. Знај дека не подобро, ќе биде одлично. Само напизди се да го ебеш системот и еден ден како копирајтер би можел и фриленс за свет да работиш од прекрасната Струга.

Само напизди се добро Јоли, тоа е лек за апатија, напизденоста иде од едно примордијално место у тебе, еден звер и она е дадена од природата како имун систем на психата, зверот ти ушприцува енергија у мозак, со таа енергија ти стануваш и се ставаш во акција.

Хепта, Алф, прво тоа се поставува, способност за независност, па тек тогаш може да се прави муабет за тоа што е Тао.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom