Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
28 април 2020
Мислења
237
Поени од реакции
321
Ова е неверојатно што прават Бугарите. Македонскиот и бугарскиот јазик не се исти, слични се. Хипотетички, дури и да се сосема исти, повторно Македонците имаат право својот јазик да го нарекуваат македонски, а не бугарски.
Сега замислете ја ситуацијата: бошњачкиот, хрватскиот, црногорскиот и српскиот не се слични, туку буквално истиот јазик што надвор од поранешна Југославија и во научната заедница го нарекуваат српско-хрватски, e сега замислете ситуација кога Хрватска и блокира поглавја на Србија затоа што сака Србија да му го преименува јазикот во хрватски или тоа да го прават во Црна Гора. Навистина неверојатно и неразбирливо.

Последно уредено:
Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.226
Поени од реакции
6.278
Бранко Тричковски, Денко Малевски, Мирјана Најчевска... Овие ни Господ а ни Ѓаволот не ги сакаат крај себе, затоа сеуште шетаат по земјава.
Заедничкиот именител на овие тројца се вика МОСКОПОЛЕ.

Член од
12 јануари 2022
Мислења
706
Поени од реакции
1.396
Вака ве лажеше копитото во 2017 година... И му поверувавте ;)

Прегледај го приврзокот 336427
Според мене, македонските политичари во 2017 и понатаму ја потцениле Бугарија. Поимот беше - Бугарите се глупи и ништо не зависи од нив.
Уште повеќе, по потпишувањето на Договорот за пријателство, видовме дека вашата влада немаше намера реално да го исполни, туку само вети. Тоа ја зацврсти позицијата на Бугарија и ја уништи меѓусебната доверба. Резултатот го видовме денес

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.226
Поени од реакции
6.278
Според мене, македонските политичари во 2017 и понатаму ја потцениле Бугарија. Поимот беше - Бугарите се глупи и ништо не зависи од нив.
Уште повеќе, по потпишувањето на Договорот за пријателство, видовме дека вашата влада немаше намера реално да го исполни, туку само вети. Тоа ја зацврсти позицијата на Бугарија и ја уништи меѓусебната доверба. Резултатот го видовме денес
Тие македонски политичари не ја потцениле Бугарија туку заедно со бугарските политичари тајно работат на уништување на Македонија бидејки и едните и другите се припадници на влашката заедница и во Бугарија и во Македонија.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.551
Поени од реакции
2.727
Глупи сте и независи ништо од вас, ја вршите само работата на Франција.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.254
Поени од реакции
5.510
Напротив...

Зоќе из Муртино не само што вети, туку „за малку„ и ќе го исполнеше тоа што го вети, оти беше појќе од јасно што треба да одработи Зоќе, односно за која цел Зоќе беше „насаден„ за премиер.

Во меѓувреме, опинокот беше заменет со босокосиот, кој глуми патриот, иако босокосиот само ја држи линијата од својот претходник.

И не беше толку проблемот во исполнувањето на она кое Зоќе мораше да го исполни, туку проблемот е во тоа што Бугарија до таа мерка се „залета„ во поставување ненормални барања кон „севернава„, што тие барања ги надминаа дури и Грчките.

И, ту‘а некаде, работата запна...
Автоматски споено мислење:

За што да се сетат?
Па тоа е онаа позната изрека, нели: „...Да не се сетат Власите...„.

Познато дека Москополе е место и околина од која Власите мигрираат кон Македонија, под притисоците од Али Паша јанински...

Така, ако го наведеш името од тоа место, само по себе асоцира на нешто влашко, па претпоставувам дека наведените ликово се Власи по национална припадност.

А може и да сум во криво.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.226
Поени од реакции
6.278
Напротив...

Зоќе из Муртино не само што вети, туку „за малку„ и ќе го исполнеше тоа што го вети, оти беше појќе од јасно што треба да одработи Зоќе, односно за која цел Зоќе беше „насаден„ за премиер.

Во меѓувреме, опинокот беше заменет со босокосиот, кој глуми патриот, иако босокосиот само ја држи линијата од својот претходник.

И не беше толку проблемот во исполнувањето на она кое Зоќе мораше да го исполни, туку проблемот е во тоа што Бугарија до таа мерка се „залета„ во поставување ненормални барања кон „севернава„, што тие барања ги надминаа дури и Грчките.

И, ту‘а некаде, работата запна...
Автоматски споено мислење:

Па тоа е онаа позната изрека, нели: „...Да не се сетат Власите...„.

Познато дека Москополе е место и околина од која Власите мигрираат кон Македонија, под притисоците од Али Паша јанински...

Така, ако го наведеш името од тоа место, само по себе асоцира на нешто влашко, па претпоставувам дека наведените ликово се Власи по национална припадност.

А може и да сум во криво.
А што мислиш они не знаат дека се власи и дека се од таму?Јас неколку пати сум ги провоцирал не само овие тројца туку купишта политичари и од никого не сум добил демант како реплика дека кажувам невистини. Најголем проблем им направи крушевскиот влав Димитри кога за српската државна телевизија во едно интервју изјави дека има околу 2 милиони власи на балканот и со тоа паѓа во вода тезата дека во Македонија се само околу 9200.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.804
Поени од реакции
37.809
... нашиве Албанци кои едно време си беа Македонци од албанско потекло сега со духот и срце се во Албанија само со телото присутни во Македонија, се во позиција да преговараат за македонски јазик, идентитет и одозгора не убедуваат да се сложиме со самоуништување о прифаќање на бугарските издркотини, да се влезе во ЕУ, :pos:

...му чуе нему лево мудо извлечено во млади години, што нема да постои македонски јазик, македонска нација, треба да се условува ако веќе ќе назначи бугарин како Македонец од бугарско потекло и албанецот да се врати пак како македонец од албанско потекло, па да видиме мислење и прифаќање!

...а и нашиве бе, за македонско прашање прашуваат албански аналитичар за мислење за францускиот предлог и општо за ситуација, сега Муслиу ќе каже за македонскиот јазик и идентитетот, па дали да се прифати францускиот предлог, а бе глупи бевте глупи останавте, од такви од друга националност посебно од арнаути што одговор сакате да добиете за интерес на каурот? :facepalm:

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.695
Поени од реакции
88.681
IMG_20220624_163824.jpg

Оф, оф, оф...човекот кој што шарените испрдоци го споделуваа овие денови (дека неможеа тоа со Таче да го направат, јер немање став), сега му се заблагодарува на Борисов за гласањето на францускиот предлог во бугарското собрание.
Да не си им во кожа да владините релативизатори, незнаат веќе од која страна да голтаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom