Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    739
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
А ти да продолжиш да мантраш како ќе им снема паметни ракети на Русите во духот на лисицата која ги чекала да паднат мадињата од овенот.
Автоматски споено мислење:

Најинтересно е што Европа се однесува ко ова да ќе престане кога Русија ќе заврши со Украина. Како лош сон. Све ќе се заборави и животот ќе тече како порано.

Мене како што ми личи Украина е само почеток. Тоа што ќе следи ќе бидат уште помачни епизоди за Европската Унија.
Slusham Litvanija ja blokira zheleznicata od Rusija do Kaliningrad se razbira po nalog na USA. Ova mozhe da bide opasna rabota.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
Французите изиграа лукаво; знаат дека се зависни од своите многубројни нуклеарни реактори па се сетија и атомската енергија за „офарбаа„ во „зелена„...чисто “онака„, за да стане еколошка, а воедно Франција да биде максимално енергетски независна и да не плаќа „ќумирски данок„.
Атомската енергија и е најзелена енергија. Никакво загадување нема од неа.

Од не знам кои "неоправдани" причини се работеше строго против нуклеарните централи сите овие години за да се префрлиме на "еколошкиве" "обновливи" извори.
Никогаш ветер, сонце и хидро нема да може да бидат доволни за конзистентно снабдување на електрична енергија поради самата природа.
Решението е секако нуклеарни централи + обновлививе извори да нaдополнуваат со електрична енергија.

Ама, како што реков, некој во светов имаше агенда, наместо напред, да се вратиме 10 чекори назад. :)

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.985
Поени од реакции
5.137
Slusham Litvanija ja blokira zheleznicata od Rusija do Kaliningrad se razbira po nalog na USA. Ova mozhe da bide opasna rabota.
Јасно е како ден која е причината за чаталењето кое го практикуваат балтичките држави и јасно е дека сами по себе немаат никаква моќ.

Се чини дека Литванија ќе биде прва на ред за да биде „малку„ недацифицирана, а може и трајно демилитаризирана...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.985
Поени од реакции
5.137
Атомската енергија и е најзелена енергија. Никакво загадување нема од неа.

Од не знам кои "неоправдани" причини се работеше строго против нуклеарните централи сите овие години за да се префрлиме на "еколошкиве" "обновливи" извори.
Никогаш ветер, сонце и хидро нема да може да бидат доволни за конзистентно снабдување на електрична енергија поради самата природа.
Решението е секако нуклеарни централи + обновлививе извори да нaдополнуваат со електрична енергија.

Ама, како што реков, некој во светов имаше агенда, наместо напред, да се вратиме 10 чекори назад. :)
Не дека атомската енергија е „зелена„, далеку од тоа, туку во прашање е операционализацијата на агендата од Клаус Шваб...

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Французите изиграа лукаво; знаат дека се зависни од своите многубројни нуклеарни реактори па се сетија и атомската енергија за „офарбаа„ во „зелена„...чисто “онака„, за да стане еколошка, а воедно Франција да биде максимално енергетски независна и да не плаќа „ќумирски данок„.
Velish nuklearnite reaktori gi ofarbaa zeleni?:lolzz:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.985
Поени од реакции
5.137
Не разбирам зашто мораше да се усере светов со овие санкции.
Нелогично и контрапродуктивно.
Напротив, не е усран Светов, туку усрани зе само земјите кои имаат послушно-кратковиди водачи и кои „удрија„ со санкции кон РФ па од малоумност, не им текна дека санкциите имаат и „повратна спрега„ во облик од спречена трговија, зголемена инфлација, енергетска сиромаштија...

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
сега засега нема поеколошко гориво од гасот, покрај тоа германија го земаше по дисконтна цена и заработуваше со препродажбата така да за германците идеше да не речам муфте/џабе

не дека нема да се снајдат германците со енергенси, било какви, прашањето е кога ќе го платат цехот по редовна цена колку пари ќе останат за граѓаните и колку за државата...... инфлацијата ќе соборува рекорди од на есен
Гасот е само преодна фаза. Иднината лежи во нуклеарната енергија. Секако, рано е сеуште за такво нешто. Но, наместо Германија да се насочи кон иднината, они направија чекор назад.
Сега ќе ги трпат последиците. Но ова беше смислено уназадување од политички структури за поголема зависност. Зошто, како, нека кажат тие кои се поупатени.

Истото се прави и кај нас. Умислено не прават зависни од енергија. Дури и потпишавме закон дека од 2024 мислам дека треба да ставиме филтри за еколошка емисија на РЕК и да се префрлиме на обновливи енергии на проектот "Зелена Европа", што после ова чисто се сомневам дека ќе се реализира.

Не дека атомската енергија е „зелена„, далеку од тоа, туку во прашање е операционализацијата на агендата од Клаус Шваб...
Најзелена е од сите енергии.

It emits 70 times less CO2 than coal, 40 times less than gas, 4 times less than solar energy, 2 times less than hydroelectricity and the same amount as wind energy.

До сега агендата против беше поради опасноста за нуклеарна катастрофа. Со новите мали нуклеарни реактори, таквата можност е декадентно намалена.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.985
Поени од реакции
5.137
Velish nuklearnite reaktori gi ofarbaa zeleni?:lolzz:
Не, туку ел.енергија од атомските реактори (не самите реактори како објекти) ја преквалификуваа во „зелена„ односно ѓоамити еколошка, за да биде на исто ниво‘ како и ел.енергија добиена од ветерни турбини и вотоволтаици, а причините за тоа „префарбување„ се веќе познати...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.533
Поени од реакции
22.188
pederi edni butkate pariska agenda i klimatski promeni a nekete da go spasite svetot so aus. :lolzz:

nego zaebi, mesto zimuvanje na alpite terajte letuvanje u azija ili juzna amerika ko skandinavcite, bar 2 nedeli sonce ke ve fati....
Kano druze vikendov imavme rekordni temperaturi za Juni. Tuku ne mora da bides nekoj ekoloski ideolog za da vidis deka ja zaebavme klimava i ako poleka no sigurno ne namalime so zagaduvanje na prirodava nie samite ke stradame od toa. E sega nacinot treba da bide ponebezbolen za site sto znaci pomalku ideologija i povekje razum.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Јасно е како ден која е причината за чаталењето кое го практикуваат балтичките држави и јасно е дека сами по себе немаат никаква моќ.

Се чини дека Литванија ќе биде прва на ред за да биде „малку„ недацифицирана, а може и трајно демилитаризирана...
Vo ovoj sluchaj Rusite nema da vodat rachun za civili necivili. Ova Rusija go tretira kako okupacija na ruska teritorija. A i tie Balticki nacii shto ke pravat. Mnogu poveke se plashat od USA otkolku od Rusija.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.985
Поени од реакции
5.137
Најзелена е од сите енергии.

It emits 70 times less CO2 than coal, 40 times less than gas, 4 times less than solar energy, 2 times less than hydroelectricity and the same amount as wind energy.

До сега агендата против беше поради опасноста за нуклеарна катастрофа. Со новите мали нуклеарни реактори, таквата можност е декадентно намалена.
Опасноста од нуклеарна катастрофа секогаш постои, дури и кај најбезбедните реактори, а критиките кон нив не се однесуваат на реакторите како такви, туку потекнуваат од идеологиите, створени во најмрачните умови од денешницава. Еден од тие идеолози се‘ почесто го гледаме по медиумите...

Доволно е да ги погледнеме нус-произвидите од нуклеарните реактори и ќе стане јасно дека атомската енергија ни оддалеку не е еколошка.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.772
Не ги сфаќам постапките на балтичките земји. Нерационално, до даска.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Не, туку ел.енергија од атомските реактори (не самите реактори како објекти) ја преквалификуваа во „зелена„ односно ѓоамити еколошка, за да биде на исто ниво‘ како и ел.енергија добиена од ветерни турбини и вотоволтаици, а причините за тоа „префарбување„ се веќе познати...
Te razbrav jas ama ete malku da karikiram:cool:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.523
Поени од реакции
24.796
Kano druze vikendov imavme rekordni temperaturi za Juni. Tuku ne mora da bides nekoj ekoloski ideolog za da vidis deka ja zaebavme klimava i ako poleka no sigurno ne namalime so zagaduvanje na prirodava nie samite ke stradame od toa. E sega nacinot treba da bide ponebezbolen za site sto znaci pomalku ideologija i povekje razum.
tuka e obratno imame rekordno ladni zimi ovie 2 god. u princip sve e otideno u kurac mada svetot niz vekovite sekogas proagal niz topli i ladni periodi. vo 70tite ko sto se zbori za zatopluvanjne se zborelo za global cooling...

promeni treba ama so usul, tempoto koe e nametnato e nerealno.
Автоматски споено мислење:

Не ги сфаќам постапките на балтичките земји. Нерационално, до даска.
provociraat. ubedeni se deka ako ne odma za 10 god ke go jadat pa ako moze sega da ja navlecat evropa i usa super.

Kajgana Shop

На врв Bottom