- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.686
- Поени од реакции
- 5.373
И спред тебе како тој потенциометар ја регулира температурата на водата кај проточен бољер?
За вториот болд. Да исто ке трошат но проблемот е што како ке му зададеш одредена температура на вода кога немаш таква опција. Значи тој од 12 кв ке си троши 12 , а тој од 21 ке си троши 21 а вишокот топлина дополнително ке го разладуваш со мешање на ладната и топлата, што би значело едни 9 кв пуштени низ славина башка и дополнително вода трошење.
Затоа чисто ме интересира како тој потенциометарот според тебе би ја регулирал температурата на водата кај проточен бољер. Што регулира и како ?
Еве ѓоко ти одговори, проточниот бојлер всушост е за централно греење, сум монтирал многу од нив, и сум поправил кога се прегорела некоја склопка, и принципот е таков што кога се достигнува посакуваната температура термостатот ја исклучува склопката, или склопките ако ги имаш по ист број колку што имаш греачи, најдоброто што можеш да го направиш е да ги поделиш греачите на посебни склопки и да бидат со посебни прекинувачи, би било супер да има термостат кој би работел со нивои но колку што јас знам нема таков...