Абе пријател каде ти отиде разумот, Фала богу нешто праведно во државичевоо..Moe mislenje e deka za prosečno semejstvo nema da ima golema razlika vo visinata na trošokot za el. energija. I bez ova, po mene mnogo popravedno smetanje, ne očekuva cenoven šok prvin pokačuvanjeto od 13% koe sega e minusirano do 18% DDV pa posle poramnuvanjeto kon pazarnata vrednost najmalce ušte tolku. Toa e sigurno vkupno bar 25%....
Inače skalestova presmetka e baš poželna, koj saka da gree bazeni i kopa bitkointi će si plati soodvetno....
Da se potsetime se gleda samo skapata tarifa, eftinata ne.
Eve jas kaj mene zimava dojdov skoro do 1000 Kwh, skapa 450, eftina 550. Toa znači ako prvoto skalilo e na 350 Kwh će platev za 100 Kwh poskapo, kolku će e toa neka e i 20%, znači 100 x 7.7 x 0.2 = 154 den.
Ova vo zima vo letniot period nema da se razlikuva.
Kako mene se barem pola Makedonija.... a ostatokot kako će se prae fraer taka će si plaća.
17 famili trošele 10% od el. energija što ja troši cela Makedonija ili zamisli 30% od proizvodstvoto na site hidrocentrali!
Fala bogu nešto pravedno vo državičevo kilavo.
Што е праведно што го упропастија домашното производство на ел.енергија црпнативе,кои го затворија третиот блок на Рек,а вториот требаше 2024 година да се затвори и последниот 2027 год кои поради оваа не отвараа копови на јаглен, ги испуштија сите хидро акумулации и го уништија домашното произвотство оти не им требало и ќе увазувалее, а изнесоа секоја година по 400-600милиони капитални инвестиции со кои можевме и нуклеарка да направиме..
А за тоа дека не било нешто поскапувањето може за тебе ама за некој друг не,и зошто не е да речеме над 500 или 600kw, оти базен не се грее со 600kw и кога ќе ги опнат оние 15%ддв ќе се чешаме,оваа се приказни за малоумен народ кој на секоу 6 месеци се поскапува струјата оти ако ја поскапат одеднаш ќе стане Бунт..
А зошто ја поскапуваат оти била 250евра , па беше и 500е но зошто и заради кого,...заради баграва наречена Еу...која е составена од празноглавци наречени интелектуални инвалиди..
А што правиме со тоа што пченицата е скоро 30 денари на светска берза колку ќе биде лебот 70денари ..и па пак ќе кажеме епа не е страшно толку е на С.берза..
Друг вика Беслимовски е крив,за струјата..Не народот е крив што донесе вакви празноглавци на вла