Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536

Фасцинатно видео, дрон снима директно на украински ров додека руски војници се приближуваат и напаѓаат од поинт бланк со гранати. Долу во ровот се гледа украински војник кој појма нема дека на 2-3 метри се противниците... Шокирачки е како немаат стража а рововите се длабоки, над глава, и противнициве им доаѓаат буквално на пар метри.

Воедно и страотно банални умирања се ова, трагедија. Ги оставаат да гинат и да бидат топовско месо.
многу јако видео
очигледно е дека е напад од крило (flanking manuever) ровот по должина е нормален на насоката на одбрана, момците дојдоа од страна и не е ни чудо што не беа видени.
Многу добро методичко движење, slicing the pie метод на чистење и правилна комбинација на покривање. Борците во ров немаа никакви шанси. Ова не ми изгледа на регуларна пешадија, или е извидница или специјална единица.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.732
Поени од реакции
33.984
Јас сум лаик, ама на фронт во војна да нема стража да види приближување на непријател до самиот ров... Дури и ровот да е под 90с агол од напаѓачите, тоа не е изговор да не се пазат и од страна. Не е можно да немаат набљудувачи. Некој таму не слушал наредби, а некој офицер (или повеќе нив) или појма немаат дека не ги слушаат, или не им е гајле.

Како и да е, ги кошташе живот тие внатре. Според кондурите што им се луфтираа горе, барем неколкумина. Тој Украинецот што се гледа во ровот, кондури зимаше кога му фрлија граната. Јебем ти војна (и психопатите кои ги почињаат). :(

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Јас сум лаик, ама на фронт во војна да нема стража да види приближување на непријател до самиот ров... Дури и ровот да е под 90с агол од напаѓачите, тоа не е изговор да не се пазат и од страна. Не е можно да немаат набљудувачи. Некој таму не слушал наредби, а некој офицер (или повеќе нив) или појма немаат дека не ги слушаат, или не им е гајле.

Како и да е, ги кошташе живот тие внатре. Според кондурите што им се луфтираа горе, барем неколкумина. Тој Украинецот што се гледа во ровот, кондури зимаше кога му фрлија граната. Јебем ти војна (и психопатите кои ги почињаат). :(
не знам како ја замислуваш ти стражата, ама правилото вика ако ме гледаш ти мене најверојатно те гледам и јас тебе. Снајперот сите ги гледа, а и дронот
Одбраната од ровови е цврста но и лесно кршлива, досадата е најголем непријател.
Овој ров би требало да чува други два во преклопување на видиково поле а него да го чуваат други два рова на истиот начин. За други два рова или лисичји дупки (fox hole google it) да не го видат овој крилен продор значи дека веќе имало артилериска подготовка на бојното поле и кохезијата на линијата е целосно уништена. Пред некоја страна пишував за фазни линии и артилериска подготовка и огнено покривање, да не се повторувам.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Може некој да објасни тука на темава од воен аспект што и како би изгледал тој Руски успех на Украина?
Во првава фаза, втора, трета.
Како тоа изгледа?
Баш еве нека земе некој и нека објасни.
Дека тоа анализите ова не чини, овде се повлекуваат, овде го примиле е само продолжување на лаењето на твитераши што пушка во живот не виделе.
Дајте алтернатива, за да не се ложиме на руска пропганда која вели дека тера се по план.
Може со точност да се каже само одкако ќе заврши све ова, вака нагаѓаме. Еве го моето нагаѓање.
I Фаза, Керсон, Мариопол, Енергодар.
II Фаза завземање на цела територија на ДНР и ЛНР и воедно неутрализирање на главнината на Украинската војска во Донбас со што 2/3 од елитните трупи би биле неутрализирани.
Заедничка цел на првата и втората фаза е уништување на воената техника и логистика на Украина.

Од тука натаму е веќе тешко да се предвиди.

III Фаза од мој аспект во оваа фаза треба фокус да се даде на Запорожје, Днипро и Харкив или барем на едно од овие или во неколку фази да се комплетираат овие.
Последна фаза Одеса.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Може некој да објасни тука на темава од воен аспект што и како би изгледал тој Руски успех на Украина?
Во првава фаза, втора, трета.
Како тоа изгледа?
Баш еве нека земе некој и нека објасни.
Дека тоа анализите ова не чини, овде се повлекуваат, овде го примиле е само продолжување на лаењето на твитераши што пушка во живот не виделе.
Дајте алтернатива, за да не се ложиме на руска пропганда која вели дека тера се по план.
Не е можно тоа во целост. Сите инфо што допираат до нас од било кои извори во моментот на добивање на истите се непотврдливи се до подоцна по некое време кога може да се потврди или негира.

Згора на тоа, самите воени единици не ја знаат големата слика, т.н. компартментализација. Тоа е пред се со цел за намалување на ризик од протек на инфо но и од евентуално заробување на одредена единица или војник , при испрашувањето да не се открие стратегијата и тактиката на сите фронтови.

И самата идеја "воен успех" е толку релативна што може за еден генерал да биде дебакл за друг особен успех, секој според својата доктрина, убедување, сфаќања итн.

Најпиперски пример онака, еден генерал/командант цени дека одредена цел/задача треба да ја исполни брзо, молњевито, брутално без разлика на цената во животи/техника итн.

За истата цел/задача друг генерал/командант проценува дека може да трае подолго остварувањето, но ќе пројде без значителни загуби.

А да не навлагам подлабоко во тактички надмудрувања и лажњаци. И повлекувањето и отстапување територија може да се претвори во победа подоцна.

Е сега колку можам поконкретно за на терен од она што јас го знам.

1. Една од најголемите misconceptions е дека русите сакале брзо да завршат работа, не им одговарало да трае, иделе споро итн. Тоа е пласирано од западна пропаганда тоа е јасно, но е на штета на Украина. Она што не можам да потврдам за сигурно е дали намерно ја пласираа таа пропаганда или и они самите веруваа во истото, па откога се прерачунаа и видоа дека не е така, го пренасочија у ПР против Русија и бустање морал на украинците.

Да не се сфатиме грешно, секако дека русите би сакале и да не дојде до ова воопшто (затос потрошија 8 години на барање дипломстско решение) или да капитулираа за 2 саати откоа почна, но знаат дека не е желботека таа работа и затоа сценаријата се протегаат од неколку месечна до неколку годишна мисија. Според мои инфо, русите се спремани за 5 години конфликт и тоа против нато комплет. Стратешки резерви на оружје, муниција, храна, лекови, нафта, злато итн им се на 5 годишни количини.

Друга инфо е дека поширокиот контекст или незнам како да го наречам, еве езотеричниот дел, идеолошки, гео-политички, гео-стратешки итн е подготвуван неколку години од страна на врвни експерти во соодветни полиња, од институти, академии, универзитети, истражувачки центри, служби за разузнавање итн.

Едно од најинтересните инфо што ја добив, а веројатно никогаш нема да дознаеме дали е навистина така, дека при целиот тој комплексен процес се користени две досега (бар ја колку што знам) невидени техники: теорија на игра и суперкомпјутер (во Кина).

Во суштина е многу комплексно, но најпросто кажано, разработени се миљарди сценарија и постапките на русите, потезите, тактиките, движењата, одговорите на потезите на противниците се однапред пресметани и предвидени, но не се фиксни однапред бетонирани акциите, туку се флуидни зависни и од постапките на другата страна.

Јасно е дека се ова може да се нарече science fiction или теорија на заговор/фантазии итн. Но, Путин во неколку наврати повтори една реченица - "залудни се обидите на западот, сите одлуки се веќе донесени".

Може е офтопик веќе, но поентата ми е дека според овие информации, успех е тешко да се дефинира.

Затоа, бар за мене, наједноставно е да следам кои се јавно објавените цели и колку е успешна нивната реализација.

Од воениот аспект на терен, си кажаа дека оваа фаза е Донбас (немора да е стварно така, може е лажњак), и на терен секој ден имаат напредок, а скоро и да нема слики/снимки од нивни загуби. Па така победа руска во оваа фаза ќе биде целосно ослободување на Донбас.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Што знам, вака од временска дистанца ми делува дека Русите ги нападнаа силно од сите страни во првата фаза за да им дадат до знаење на Украинците дека не се шалат и подобро да го обноват Минскиот договор кој истече на 21 февруари доколку сакаат да избегнат војна.
Нели прво месец дена им кружеа на граница но тоа не ги заплаши доволно па на крај им влегоа. Можеби се надеваа дека украинската армија ќе направи некаков пуч и ќе склучат примирје за да си ја зачуваат државата, но тоа не се случи.

Кога видоа дека овие се спремни да гинат, а они влегоа со премалку војска на северот, се повлекоа и сменија стратегија. Тој јуриш на почетокот скапо го платија со многу жртви и не верувам дека им беше баш по план.
Не ја отфрлам опцијата дека нападот на североисток им беше комбинација на маневар да задржат што повеќе украинска војска подалеку од јужниот фронт и воедно да ги присилат на нов Мински договор.

За да биде оваа теза точна, тоа значи дека разузнавачките служби гадно потфрлиле и системот им е трул одвнатре. Инфициран со неспособњаци кои дошле на позиции ради корупција и непотизам и саботери кои ги насанкале дека во Украина ќе се предадат чим видат руски тенк. А како што може да видиме саботажи им се дешаваат во многу градови внатре во Русија исто така.

Мислам дека има вистина во муабетите дека многумина од армијата и ФСБ завршиле во затвор и се прават чистки низ цела држава, што и не е така лошо. Подобро е да се изгорат сега и да се средат внатрешно него ли во иднина во не дај боже поголем конфликт да влезат со смкнати гаќи.

Вторава фаза им оди многу подбро и е само прашање на време кога Донбас ќе падне. И во Сирија одеше пополека и некои битки траеа со месеци или години, ама на крајот ги добија.
Тука ќе видиме колку загуби ќе можат да трпат Украинците, премногу мртви имаат. Најверојатно ќе се држат цврсто се додека Русите не ги освојат Славјанск и Краматорск.

Но прво треба да завршат со Лисчанк и Северодонетск. Кога ќе паднат овие две утврдени места би требало да има брз напредок неколку дена околу околните села и гратчиња како со Попасна што се случи.
Кога збориме за напад на држава попут Русија, на држава попут Украина, која е во нивното двориште. И кога во таа држава Русија има неколку милиони жители кои им се приклонети на Русите. Тоа значи дека Русија веќе има изградено логистика во Украина, многу време пред да ги нападне. Тоа значи дека имале прилично точни информации за тоа колку Украинците биле спремни за конфронтација со Русија. Па уште ако е вистина тоа дека се спремале да го нападнат Крим и Донбас (што е многу веројатно). Така да ова реченица: „Кога видоа дека овие се спремни да гинат, а они влегоа со премалку војска на северот, се повлекоа и сменија стратегија. Тој јуриш на почетокот скапо го платија со многу жртви и не верувам дека им беше баш по план.“ е крајно нелогична. Поготово од причина што влегоа со 30К војска на потегот Киев - Харкив. Двата најголеми градови во Украина. И немаа ниту еден сериозен напад врз тие градови.

Трупањето на војската на север пред интервенцијата и помпезноста околу влегувањето на север не беше ништо друго, туку само маневар да се задржат што е можно повеќе трупи во одбрана на Харков и Киев.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.732
Поени од реакции
33.984
не знам како ја замислуваш ти стражата, ама правилото вика ако ме гледаш ти мене најверојатно те гледам и јас тебе. Снајперот сите ги гледа, а и дронот
Одбраната од ровови е цврста но и лесно кршлива, досадата е најголем непријател.
Овој ров би требало да чува други два во преклопување на видиково поле а него да го чуваат други два рова на истиот начин. За други два рова или лисичји дупки (fox hole google it) да не го видат овој крилен продор значи дека веќе имало артилериска подготовка на бојното поле и кохезијата на линијата е целосно уништена. Пред некоја страна пишував за фазни линии и артилериска подготовка и огнено покривање, да не се повторувам.
Според однесувањето на војникот, и кондурите на неколкумина што им се луфтираа горе над ров а овој ги собираше... Некако не изгледа како ситуација во која само што биле чешлани со артилерија. Повеќе личи на лабава атмосфера во некоја позиција малку подалеку од фронтот, можеби и со некој лабав подофицер. Но којзнае што била вистинската причина, само нагаѓаме.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.689
Поени од реакции
42.276
Има спецназ војска што оперира околу фронтот и прави вакви операции на места кои се послабо обезбедени. И украинците имаа исти екипи околу Киев, познати се како SOF, или Special Operations Forces.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Кога збориме за напад на држава попут Русија, на држава попут Украина, која е во нивното двориште. И кога во таа држава Русија има неколку милиони жители кои им се приклонети на Русите. Тоа значи дека Русија веќе има изградено логистика во Украина, многу време пред да ги нападне. Тоа значи дека имале прилично точни информации за тоа колку Украинците биле спремни за конфронтација со Русија. Па уште ако е вистина тоа дека се спремале да го нападнат Крим и Донбас (што е многу веројатно). Така да ова реченица: „Кога видоа дека овие се спремни да гинат, а они влегоа со премалку војска на северот, се повлекоа и сменија стратегија. Тој јуриш на почетокот скапо го платија со многу жртви и не верувам дека им беше баш по план.“ е крајно нелогична. Поготово од причина што влегоа со 30К војска на потегот Киев - Харкив. Двата најголеми градови во Украина. И немаа ниту еден сериозен напад врз тие градови.

Трупањето на војската на север пред интервенцијата и помпезноста околу влегувањето на север не беше ништо друго, туку само маневар да се задржат што е можно повеќе трупи во одбрана на Харков и Киев.
Мене ми е се тоа јасно, само давам една друга перспектива за првата фаза од војната, што не значи дека и е точна. Колку да се дискутира нешто де, затоа и е темава. Не ја отфрлам тезата дека беше чист маневар и ништо друго.

Ние појма немаме што всушност се случува и цело време збориме "АКО е ова точно, тогаш.." и на тоа вадиме некакви заклучоци.
Сега за сега некако не ми се отфрла можноста дека направиле пропуст, без разлика што е Украина во нивни двор и имаат милион нивни луѓе таму што им дојавуваат се и сешто(од агенти до обични граѓани).

Него колку што изгубија луѓе и опрема во првите 10-тина дена од заседи и потценување на противникот, толку во последниве 2 месеци немаат изгубено. Мое видување е дека тука некој дебело ја оплеска работата.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Според однесувањето на војникот, и кондурите на неколкумина што им се луфтираа горе над ров а овој ги собираше... Некако не изгледа како ситуација во која само што биле чешлани со артилерија. Повеќе личи на лабава атмосфера во некоја позиција малку подалеку од фронтот, можеби и со некој лабав подофицер. Но којзнае што била вистинската причина, само нагаѓаме.
Артилерија не е веќе ВСВ пола саат интензивен бараж. Повеќе акцент се става на долго и неочекувано гранатирање, повеќедневно понекогаш. Америте тоа го викаат extorrting complacency, или во превод да им досадат дп точка да им е се исто и да почнат грешки да прават.
кој не носел чизма повеќе од 8 часа не знае што проблеми има со нив, а лабава атмосфера на фронт мало сутра

Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Артилерија не е веќе ВСВ пола саат интензивен бараж. Повеќе акцент се става на долго и неочекувано гранатирање, повеќедневно понекогаш. Америте тоа го викаат extorrting complacency, или во превод да им досадат дп точка да им е се исто и да почнат грешки да прават.
кој не носел чизма повеќе од 8 часа не знае што проблеми има со нив, а лабава атмосфера на фронт мало сутра
Ја не разбирам нешто или грешка имаш нешто?

Како ќе изнудиш complacency со долго или повеќедневно артилерско баражирање? Баш спротивното е логично, ако си под артилериски оган, сигурно си свиркаш и не чистиш пушка или чизми.

И ова extorting complacency прв пат го слушам од military concepts или school of thought. Имаш некој линк нешто негде повеќе да прочитам? Или можеби само на complacency си мислел, кој што е нешто сосема друго и не се совпаѓа.

Фронтот, особено дефанзивата не е една линија. Може да е 3-4 линии на одбрана или прстени да има, освен првата, другите внатре у дубина и те како може да биде лабаво (не психички туку во смисла активни дејности) и досадно. Знаеш што никогаш доста на тие места? - Цигари.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Ја не разбирам нешто или грешка имаш нешто?

Како ќе изнудиш complacency со долго или повеќедневно артилерско баражирање? Баш спротивното е логично, ако си под артилериски оган, сигурно си свиркаш и не чистиш пушка или чизми.

И ова extorting complacency прв пат го слушам од military concepts или school of thought. Имаш некој линк нешто негде повеќе да прочитам? Или можеби само на complacency си мислел, кој што е нешто сосема друго и не се совпаѓа.

Фронтот, особено дефанзивата не е една линија. Може да е 3-4 линии на одбрана или прстени да има, освен првата, другите внатре у дубина и те како може да биде лабаво (не психички туку во смисла активни дејности) и досадно. Знаеш што никогаш доста на тие места? - Цигари.
прашањето сам си го одговори.
Extorting complecancy е долговремена активност која те држи напнат, минимум 48 часа не спиење и ти влева лажна самоувереност дека артилерискиот оган е спорадичен и непрецизен. После долго време те прави игнорантен и дава лажно чувство на супериорност - complacency. Непријателот ова од тебе го изнудува ексторед комплејсанси. Проблемот е што општата бука ти ги намалува сетилата и нивната сензибилност и го прикрива непријателското прикрадување. Најчесто е leap frogging или bounding overwatch напредување, кај нас се преведува со напредување со префрлување.
Ова е дел од една од повеќе од 40 NATO bistrategic directive ама кој да се сети на бројката. Ако си дел од С.АРМа ќе ги најдеш во КОД во ЦИДПУНЛ кај Оливер во библиотеката

типот на одбрана и преклопување на видиково поле ги опишав погоре, ама длабочината зависи од планот а не од моја произволна проекција. Кога се пука не е лабаво ни во ОЦ во бункер не па на позиција во ров... тие муабети само во Рамбо 2 филмови ги има

п.с. Ги имаше и кај Жаре во библиотеката ама слушнав Жаре е во пензија веќе и не знам во каква состојба е библиотеката на ЦИО. Додека јас бев во КОД библиотеката на ЦИДПУНЛ под мравката беше закон, ма да и мравката треба да е веќе пензионер

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.317
Мене ми е се тоа јасно, само давам една друга перспектива за првата фаза од војната, што не значи дека и е точна. Колку да се дискутира нешто де, затоа и е темава. Не ја отфрлам тезата дека беше чист маневар и ништо друго.

Ние појма немаме што всушност се случува и цело време збориме "АКО е ова точно, тогаш.." и на тоа вадиме некакви заклучоци.
Сега за сега некако не ми се отфрла можноста дека направиле пропуст, без разлика што е Украина во нивни двор и имаат милион нивни луѓе таму што им дојавуваат се и сешто(од агенти до обични граѓани).

Него колку што изгубија луѓе и опрема во првите 10-тина дена од заседи и потценување на противникот, толку во последниве 2 месеци немаат изгубено. Мое видување е дека тука некој дебело ја оплеска работата.
Воглавном така е, ние излагаме тези овде, според скромните информации што ги имаме, чисто си правиме муабет. Поентата за загубите е дека не знаеме дали изгубиле и што изгубиле. Излегоа премногу видеа, тоа е точно. Но неколку нешта што приметив во првите денови од инвазијата е дека прво многу видеа со уништени Руски возила беа без лешеви. Имаше видеа со уништени возила, но ретко во некое видео од северниот фронт имаше лешеви. Исто така имаше многу рандом напуштени возила на рандом места. Како да војниците само возеле без компас. Е сега тоа може би поминало кај луѓе кои појма немаат од воена структура. Но верувај, дури ни Македонската армија таква каква што е, не би направила ваква грешка ненамерно. Исто и нелогични ми се „логистичките проблеми“, а исто и изложеноста на логистичките конвои долги со километри. Па еве гледаме веќе војна три месеци на југот, дали некоде излегле слики со десетици километри логистички конвои? Која армија се бори на југ, а која на север? Искрено немам одговор за напуштените возила и уништените возила без лешеви, ама мое мислење е дека Русија ако не го гради впечатокот дека Украина победувала на север, тогаш пасивно го подржува. А тоа значи дека Русија циљала на подолготрајна воена операција.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.732
Поени од реакции
33.984
Јас од ситуацијава би заклучил неколку работи:
- едната страна сеуште активно користи дронови, снимкава беше од прилично блиску (дури и покрај фактот дека е зумирано), а другата страна не располага со еквивалентна опрема и не е можност да парира/спречи користење на таква опрема од противникот
- на активен фронт мора да имаат визуелно покривање/набљудувачи/итн, дури и покрај долготрајно артилериско делување, макар некакви камери ова/она... знам дека лаички размислувам, ама не гледам како им е сега на украинските војници од корист одмарањето у папучи и несвесноста за непосредна околина и близината на противникот
- ова долу како дополнување, напредоците на РФ во електронско војување прават разлика:

Russian troops operating in the Donbass region have been spotted with the Harpoon-2M anti-drone radio-electronic gun.

On May 22, Russian sources shared a photo showing a Russian service member with the gun, which was developed by Russia’s New Telecommunication Technologies. It’s unclear when or where exactly the photo was taken.

Advanced Anti-Drone Gun Spotted With Russian Troops In Ukraine

The Harpoon-2M gun was designed to counter the threat of light and ultralight drones with electronic warfare means. The gun, which was first presented at the Integrated Safety and Security Exhibition 2019, can jam the data links of commercial drones on eight different frequency bands. It can also suppress the drone’s navigation systems, whether they use GPS, Galileo, Beidou or GLONASS.

The radio-electronic gun can disable a Chinese-made DJI Mavic 2 Pro quadcopter, a commercial drone commonly used by Kiev forces, from range of up to one kilometer.

Kiev forces have been effectively using light and ultralight commercial drone to monitor and even attack Russian troops since the beginning of the Russian special military operation in Ukraine.

In response to this threat, the Russian military began to equip its troops in Ukraine with more anti-drone systems like the Harpoon-2M. Recently, a more advanced system with a detection and a jamming range of up to 3,2 kilometers dubbed the Harpoon-3 was spotted with Russian troops in Ukraine.

Russia’s Harpoon-3 anti-drone electronic warfare (EW) system has been spotted with Russian troops in Ukraine for the first time.

On May 18, a photo showing the main jamming and detection station of the Harpoon-3 system deployed in an unspecified part of Ukraine surfaced online.

Russia’s Harpoon-3 Anti-Drone System Spotted In Ukraine
The Harpoon-3 main jamming and defection station in Ukraine.

The Harpoon-3 was developed by the Automation Technology and Programming in Saint Petersburg to counter the threat of light and ultralight drones with EW means. The system was presented for the first time during the 2021 MAKS Air Show.

The system comes with a radio-electronic gun that can suppress the communication and navigation channels of commercial drones.

The Harpoon-3 system operates in the frequencies from 433 to 5800 MHz and has three modes of jamming. The first mode jams the frequencies of 488, 868 or 1200 MHz, suppressing the drone radio control channels. The second mode suppresses the drone’s satellite navigation signals at the frequencies of 1575, 2400 and 5200 MHz. The third mode blocks the frequencies of 433, 868 and 5800 MHz of the drone’s data-link.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.837
Поени од реакции
36.874
Наводно од вчера вечер Русите жестоко тргнале да ја напаѓаат Авдивка, и веќе започнати се улични борби. Ова ваљда е Попасна 2.0 сценарио зошто и Авдивка е исто така многу стратешки битен град, и изгледа Русите последователно го менуваат интензитетот на дејствијата на фронтот.

Kajgana Shop

На врв Bottom