Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 26.255
- Поени од реакции
- 34.847
Не може денешните Европејци - обичниот народ - да бидат криви за империјализмот на нивните монарси/елити и тоа пред повеќе векови. Ниту денешните Руси може да бидат одговорни за постапките на некогашниот СССР, кој впрочем ниту го создале ниту првично го воделе етнички Руси (не дека тоа е некоја важност, затоа што секако за постапките на индивидуите не може да им биде одговорен цел народ).Да да, на крајот јудео болшевизмот како последна карта, исто очекувана теорија. А иначе интересно што приметив исто деновиве е колку ги сакаат евреите овие што ги неќат нацистиве
Али ајде да го разглобиме ова што си го изнесол.
Дали тогаш може гревовите на америкаод минатото да и ги припишиме на денешнава америка? Оти руските мегафони не се престанати да крекаат за робството, за црнците, за војните по јужна америка што ги правеа, за индијанците и тн. И тоа беше мултинационална држава во едно друго време наназад во историјата.
Дали може да им ги отпишеме гревовите на англичаните и французите за колониите, тие еве веќе 100 години скоро и да немаат никакви колонии ама на сите анти западно настроени од уста не им е извадено што правеле во африка и во азија пред х години. На крај мене овде еден проба да ми ја оправда омразата за литванци и пољаци заради полско литванскиот комонвелт во 16ти век. Ама минато друго време е само кога ви одговара.
Е сега за русија и зошто е продолжение бар во нивните глави на ссср. Гревовите на таа држава си ги земаат сами другар затоа што сами се претставуваат како нејзини наследници, гледаш дека доброволно мавтаат со знамиња на ссср и друи ги носат на униформи, повторувам на службена облека во воени дејствија. Да не зборуваме за најголемиот cosplay настан на светот 9ти мај кога пола москва се шетаат преправени во советски војници
И финално цел државен врв заедно со путко начело се луѓе кои се школуваа и беа дел од државниот безбедносен апарат на таа иста држава.
Ден денес ги боли аналот што им го мавна западот исто како кај нас удбашите што ден денес џвакаат јоргани навечер по југославија.
Ако баш бараме влакна, денешната САД е истата држава од почеток. Во контраст денешната РФ не е истата држава со СССР по ниеден основ.
И трето, денешната САД ги прави истите/полоши срања како и во минатото, уште една разлика со РФ која во кризава е дефанзивната страна (а ако ова досега не ти е јасно, ни јас ни никој не може да ти помогне да разбереш).
Ме персираш, или нешто друго сакаш да кажеш?Така да плс не прајте се наивни