од ибкр се вади realized summary за месецот за кој пријавуваш, таму ти пишува кај withholding tax на кој датум е платен данокот. Доколку имаш повеќе дивиденди од една дражава во еден месец можеш да ги внесеш како една ставка и го запишуваш последниот датум, применуваш заокружување на најблиска децимала, истиот документ го прикачуваш и како потврда за примен приход и за платен данок (значи го прикачуваш два пати), кога веќе имаш платено данок во друга држава (ако е над 10%) не ти бараат да платиш данок.
досега за ниту една УСА акција не ми имаат побарано дополнително плаќање, за GOGL (од Бермуда) каде нема данок на дивиденда од УЈП ми наплатија 10%
Овие ми се од претходно купени преку нлб. При исплата ми издаваат детален преглед со инфо за данокот платен бо САД
Znaci spored ova, ako trguvas preku nekoja banka koja sto nudi trguvanje so stranski akcii ispagja deka treba da platis danok, a ako imas potvrda od ibkr ne treba da se plakja nisto (za dividendi od us akcii). Cudno malce....Не. Јас имам неколку дивиденди земено, на сите задржано 30% од САД и пак УЈП ми пресметува данок и плаќам. Првиот пат во поелто го внесов и 30% данокот и после грешки ми вадеше формата. Ги контактирав и ми рекоа така е дека не го признаваат тој.