Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.329
Поени од реакции
34.928
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.382
Поени од реакции
23.205
FSMPHh9WUAARR-p.jpeg
FSMPGVUWQAIhWHJ.jpeg
FSMc3zZUUAEVBGM.jpeg
Автоматски споено мислење:

За важноста на Попасна од украински ТГ. Патем, утрово се репортирани нови места заземени од ВСРФ, попосле можеби ќе ги пишам.

FSOYJmdXsAABdGh.jpeg

FSOdrFDVEAApIXP.jpg

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.878
Поени од реакции
36.927
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.382
Поени од реакции
23.205

Тешко дека би го напуштиле Лисичанск а да би останале во Северодонетск. Ама ако Русите пробиле од кај Билгоривка и ја поминале реката, тогаш двата града се во лоша ситуација.
Северодонетск е речиси невозможно да го напуштат дури и да сакаат а ВСУ имаат наредба од Киев да не се повлекува од никаде по секоја цена - оттука и големите жртви кои ги имаат. Украинците се борат до крај дури и кога ситуацијата на терен е очигледно против нив, ако веќе се повлекува на своја иницијатива војската од Лисичанск, значи дека одат против Киев и не им е гајле за соборците во Северодонецк кои се опколени од сите страни.

Пример е Оскил, украинските единици во соседните места се повлекоа без да ги информираат за да сега околу 1000 Украинци се окполени околу браната таму.

Последно уредено:

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.117
Поени од реакции
9.514
Значи по Вали, суперснајперистот од Канада сега и Џејмс Васкез си оди дома. Едно е да тепаш овчари во пустина со авиони а друго да се бориш против регуларна војска.

Буквално 1 на 1 мислам дека една Украинска чета ќе натрти било која чета од НАТО војските.

1652098214984.png

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Искрено, почнувам да се сумљам дека украинската војска и команда соработува со русите.

Па толку опрема и војска однесоа у Харков украинците задњиов месец, а овие па Русите јавно кажаа дека целта им е Донбас у оваа фаза.

Многу неразбирливо пак да паднат на истата фора, сега русите лабаво се тргаат од околу Харков, кај Изјум ќе затварот коридори и логистика према Донбас и пак ќе им остане на укро-нато-цистите војска и тешко вооружување у Харков за да се брани од ништо, а русите пак ефективно ги дриблаат и ги возат на фората да им врзуваат големи количини војска и опрема кај што и онака нема потреба и активни воени дејствија наместо да појачаат кај Донбас.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.382
Поени од реакции
23.205
Наводно ВСРФ го зазеле Барвенково. Железничката пруга за Славјанск/Краматорск поминува низ овој град, доколку е вистина тогаш ова е тежок удар за украинската војска во Донбас.

н.п Белогоровка взјат 09.05.2022...Котел закипает

settlement Belogorovka was taken on 05/09/2022 ... The boiler boils

Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.563
Наводно ВСРФ го зазеле Барвенково. Железничката пруга за Славјанск/Краматорск поминува низ овој град, доколку е вистина тогаш ова е тежок удар за украинската војска во Донбас.

Не ми се верува Барвенково да го заземале. Така одеднаш.
Изјум, Барвенково... отиде возот. Буквално.

Дајте да се смириме, некоја снимка од руски тенк како го гаѓаат со нешто. Да погаѓаме дали е NLAW или RPG.

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.382
Поени од реакции
23.205
Не ми се верува Барвенково да го заземале. Така одеднаш.
Изјум, Барвенково... отиде возот. Буквално.

Дајте да се смириме, некоја снимка од руски тенк како го гаѓаат со нешто.
Оваа слика наводно е од таму. Ќе видиме утре поточни информации ваљда.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.563
Ко ќе видиш, они таму излегуваа од вообичаена зона на дејство и водеа некакви борби околу Барвениково, ама јас тоа повеќе го сметав како обид да се загрози пругата, не ми личеше дека ќе го заземат. Мада, не сум ја до толку информиран и да пратам све.
Како и да е, ова е битно, ако е вистина.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.351
Поени од реакции
84.563
Оваа слика наводно е од таму. Ќе видиме утре поточни информации ваљда.

Па да, тоа е војна. Сликава убаво ја покажува, како личи, надвор од моментите на животна опасност.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Не сум сигурен 100% ама мислам дека овие не се Руска војска. Евентуално може да се ЛНР или ДНР ама регуларна воена единица на Русија не се.

Имаат сосема различни палта, тој десниот има различни панталони од палтото и двајцата имаат обични чизми.

Kajgana Shop

На врв Bottom