Invisible Force
Is with me
- Член од
- 29 јули 2021
- Мислења
- 5.156
- Поени од реакции
- 9.843
Многу бе брат? Од Скопје до каде е оддалечено? Како си ги замислуваш?Една светлосна година е 9.450.000.000.000 km
Многу бе брат? Од Скопје до каде е оддалечено? Како си ги замислуваш?Една светлосна година е 9.450.000.000.000 km
Крајот на видливиот со телескоп универзум е толку колку што пишав светлосни години одалечен.Многу бе брат? Од Скопје до каде е оддалечено? Како си ги замислуваш?
А "универзумот бесконечен" а? Што ти е наука бреј... Опасно напредуеме.Крајот на видливиот со телескоп универзум е толку колку што пишав светлосни години одалечен.
Па јас тоа ти викам де. Нема смисла водата да остане во чашата. Пошто е со помала густина од чашата, би требало да отиде над самата чаша. Како тоа останува внатре во чашата?Нема никаква смисла прашањево и не знам што сакаш да докажеш. Ајде доизјасни се те чекаме. Зошто водата во стаклена чаша не прелива? Која е поентата на твоето прашање?
А другиот дел од иглата како е обележан?Како може иглата во исто време да покажува и кон магнетен северен пол и кон магнетен јужен пол на "земјина топка" во движење? Вклучи ја логиката... Компасот кој е поставен на рамна површина може да покажува страни на светот. Земи еден баскет залепи му еден компас и заврти го во место да видиш како бара страни на светот. Иглата е намерно обележана и болдирана со црвена N(north) буква за север.
По која логика би требало да отиде нагоре? Ти во веце-шоља кога ќе пушташ вода водата ти иде нагоре како фонтана? Зар ако имаше внатре во чашата железен предмет потежок од чашата по твоја логика чашата треба физички да се одвои сама од железниот предмет дека е полесна?би требало да отиде над самата чаша.
Џабе везеш компасот работи на рамна површина а не на "земјина топка". Примарно покажува накај север односно центарот на земјата. Јужен Пол не постои на рамна земја. Како ќе одредиш кај е север а каде југ на "земјина топка која се врти околу својата оска"?А другиот дел од иглата како е обележан?
Допир на цилиндер на топка. Оска на ротација на топка.По која логика би требало да отиде нагоре? Ти во веце-шоља кога ќе пушташ вода водата ти иде нагоре како фонтана? Зар ако имаше внатре во чашата железен предмет потежок од чашата по твоја логика чашата треба физички да се одвои сама од железниот предмет дека е полесна?
Џабе везеш компасот работи на рамна површина а не на "земјина топка". Примарно покажува накај север односно центарот на земјата. Јужен Пол не постои на рамна земја. Како ќе одредиш кај е север а каде југ на "земјина топка која се врти околу својата оска"?
Не се знае колкав е универзумот но во пракса и за темава можеш да го сметаш за бесконечно гледање со телескоп на далечина.А "универзумот бесконечен" а? Што ти е наука бреј... Опасно напредуеме.
Гравитациона сила и архимедова сила.По која логика би требало да отиде нагоре? Ти во веце-шоља кога ќе пушташ вода водата ти иде нагоре како фонтана? Зар ако имаше внатре во чашата железен предмет потежок од чашата по твоја логика чашата треба физички да се одвои сама од железниот предмет дека е полесна?
Тогаш на кој начин е измерена брзината на "движење на земјата" штом не се чувствува? А брзината на "вртење околу својата оска"?Не се чуствува движењето на земјата
Ме мрзи да гуглам а не се сеќавам дали сум учел за ова.Тогаш на кој начин е измерена брзината на "движење на земјата" штом не се чувствува? А брзината на "вртење околу својата оска"?
Take your time...
Па се работи за голема работа "вртење на земјата" зар тоа се заборава така лесно? Да се врти земјата а да не чувствуваш... Интересен феномен.Ме мрзи да гуглам а не се сеќавам дали сум учел за ова.
Ти се сеќаваш за ова од средно? Ако се сеќаваш пиши.Па се работи за голема работа "вртење на земјата" зар тоа се заборава така лесно? Да се врти земјата а да не чувствуваш... Интересен феномен.
Не фала, не ми треба тоа сеќавање...Ти се сеќаваш за ова од средно? Ако се сеќаваш пиши.
Мислам дека не се учи. А ако се учи гарант не се сеќаваш. Тоа е моето мислење.Не фала, не ми треба тоа сеќавање...
Тогаш на кој начин е измерена брзината на "движење на земјата" штом не се чувствува? А брзината на "вртење околу својата оска"?
Take your time...
Мислам дека е малку посложено да се пресмета брзината на движење на планетата од земјата но има начин со едноставни домашни услови. Само ме мрзи да се занимава и да го барам тоа.Мислам дека не се учи. А ако се учи гарант не се сеќаваш. Тоа е моето мислење.
Автоматски споено мислење:
Не се учи затоа што не постои никаков експеримент ниту некаков инструмент што ќе докаже или измери вртење на земјата околу својата оска. А и една сеизмолошка станица може да измери земјотрес а не може да измери вртење на земјата околу својата оска. Затоа не се учат такви работи затоа што тоа не оди во прилог на хелиоцентризмот.Мислам дека не се учи. А ако се учи гарант не се сеќаваш. Тоа е моето мислење.
Автоматски споено мислење:
Ми текна како може пресметај го обемот на земјата со аголот на сонцето па подели го со 24 часа. Јеби га пред многу години сум го учел ова.Не се учи затоа што не постои никаков експеримент ниту некаков инструмент што ќе докаже или измери вртење на земјата околу својата оска. А и една сеизмолошка станица може да измери земјотрес а не може да измери вртење на земјата околу својата оска. Затоа не се учат такви работи затоа што тоа не оди во прилог на хелиоцентризмот.
Рековме:пресметај го обемот