Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    748

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Имаат русите технологија Рено и слични фабрики уште 100 год. да не ги стигнат. Проблемот е што они никад не се замарале целиот технолошки потенцијал да го инкорпорираат у цивилни цели. После војниве мислам дека овој технолошки бум кој уште не експлодирал уште од советската ера ќе се деси, а веќе и се случува на некои полиња, ама тоа е у воен план претежно каде цивилен и воен дел се преклапаат.
Нив им фали дефинитивно дисциплина која би се изучувала од мали нозе а се нарекува естетика :D
Ма да мислам дека го стигаат западот и во скоро време ќе се калибрираат во однос на тие колективни естетски парадигми со западот. Малку е тешко да се разбере целата поента, ама у компјутерска терминологија станува збор за интерфејсот.
Да, за разлика од Западот, кој секоја воена новотарија ја практикува и за масовна продажба на широките народни маси, СССР и денес Русите, не се замараат со комфор и естетика. За нив е битно длаи производот е едноставен, утилитарен, евтин, евтин за одржување, дали може да се „штанца„ во неограничена количина и сл.
Последните години се гледа обид кај одредени руски производи (автомобили, автобуси, возови...) обид за наметнување и на естетиката како неодвоив дел од секој прозивод, иако Руските дизајнери покажуваат „чудни„ естетски вкусови, битно поинакви од западните.
Автоматски споено мислење:

Каква воена помош ќе им понуди ликов на Украинците? Залихи од УЧК?...

Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Биртијава„северна„ за чорапи и чизми мољака, воена помош нуди...:facepalm:
Во исчекување на наредната „воена„ помош, која ќе се состои од конзерви, произведени после ВСВ...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Да, за разлика од Западот, кој секоја воена новотарија ја практикува и за масовна продажба на широките народни маси, СССР и денес Русите, не се замараат со комфор и естетика.
Na vremeto SSSR proizveduval i izvezuval odredena tehnologija za civilna upotreba kako na pr. kameri, fotoaparati, televizori... Ako gi pamtite onie televizorite Yunost i fotoaparatite FED... Jas uste gi pamtam, gi imavme po doma, no odamna se isfrleni bidejki ednostavno im pominalo vremeto, a i funkcijata...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Na vremeto SSSR proizveduval i izvezuval odredena tehnologija za civilna upotreba kako na pr. kameri, fotoaparati, televizori... Ako gi pamtite onie televizorite Yunost i fotoaparatite FED... Jas uste gi pamtam, gi imavme po doma, no odamna se isfrleni bidejki ednostavno im pominalo vremeto, a i funkcijata...
Несомнено...
Уште го чувам својот „Зенит„ фотоапарат, кој на евтин филм од „Коника„ вадеше остри и јасни фотографии. А како би било со повеќекратно поскапи и поквалитетни филмови.
Штета што на аналогната техника и фотографија им помина времето, иако се‘ уште се вреднувани и посакувани од носталгичари и ентузијасти.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Биртијава„северна„ за чорапи и чизми мољака, воена помош нуди...:facepalm:
Во исчекување на наредната „воена„ помош, која ќе се состои од конзерви, произведени после ВСВ...
Буле (Бучко) уште крие некој од тие старите тенкови таму по шупите и гаражите, епа тија тенкој че му ги даиме на Зелински...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Рено на Русите им го продаде мнозинскиот удел во Автоваз за само една рубља

:pos: :pos: :pos: :pos: европјаниве со санкцииве сами си пуцаа у глава, не у колено..
Уште малце ќе ја затворат. Лади се произведуваат моментално? Дека недостасуваат делови. Ваљда Кинезите ќе ја преземат ако имаат некоја надеж дека ќе ја оправат.

Герилци нека прати.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Има ли некој од членовиве на темава да се сеќава, од порано, дали имало волкава напнатост за можна нуклеарна војна ?

Дали е било некогаш понапнато или блиску до ова денешно ниво?

По цел ден се збори се едно исто на вестиве во Франција, за можна нуклеарна војна.

Искрено не знам дали само се шири паника ко и со ковидот што беше или стварно не спремаат за нешто?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
Има ли некој од членовиве на темава да се сеќава, од порано, дали имало волкава напнатост за можна нуклеарна војна ?

По цел ден се збори се едно исто на вестиве во Франција, за можна нуклеарна војна.

Искрено не знам дали само се шири паника ко и со ковидот што беше или стварно не спремаат за нешто?
Било, на пример кризата околу Куба. Ама голем дел од форумџиите тогаш не биле родени или доволно возрасни. Додај немаше масс медиа како денес кога се тепаат кои поголема лудост ќе објави.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.353
Уште малце ќе ја затворат. Лади се произведуваат моментално? Дека недостасуваат делови. Ваљда Кинезите ќе ја преземат ако имаат некоја надеж дека ќе ја оправат.

Герилци нека прати.
ne be kakvo zatvaranje.... imaat dil da prodolzi da proizveduva reno samo sto ke im gi prodava del na centralata (za izvoz kaj arapite) del na ruski pazar. imaat duri i buy back clause vo nardnite 5 god.

tehnicki ne se u rusija ama reno ke prodolzi da se proizveduva.

Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.700
Поени од реакции
3.990
По многу лаење како ќе си го плати долгот во рубли, Раша денеска го се пак го платила во долари. :D
https://www.cnbc.com/2022/04/29/russia-attempts-last-ditch-dollar-bond-payments-to-try-to-avert-historic-default.html
Мислев дека рублата веке е светска валута number one и по сите free duty шопове се
плаќа само во рубли.

Квиз за путинофилите макро -економисти - знае некоj каков е курсот на доларот и еврото на црниот пазар ?
a. 70 рубли
b. 150 рубли
c. 200 рубли
Имате право само на еден одговор.:D

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.353

ne se sekiraj varshava, talin i berlin ke go krkaat prvo. vie ste ok so rusija dolkolku ne se iskurci i makron...

По многу лаење како ќе си го плати долгот во рубли, Раша денеска го се пак го платила во долари. :D
https://www.cnbc.com/2022/04/29/russia-attempts-last-ditch-dollar-bond-payments-to-try-to-avert-historic-default.html
Мислев дека рублата веке е светска валута number one и по сите free duty шопове се
плаќа само во рубли.

Квиз за путинофилите макро -економисти - знае некоj каков е курсот на доларот и еврото на црниот пазар ?
a. 70 рубли
b. 150 рубли
c. 200 рубли
Имате право само на еден одговор.:D
kreditite ako se u dolari ke vratat dolari, i onaka treba da se oslobodat od niv...

e sega ako sakas gas/nafta od rusija ke si platis u rublji. nivna stoka nivni pravila.

supak kursot e 71 rublja i mozes da si kupis rublji u mkd ili rusija ako ti trebaat.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497

Светов не бил во ваква каша и говна во последниве 30ина години т.е. периодот од падот на Социјализмот во источна Европа па навака... Путин убаво апелира, тргнете ми се од границите, не провоцирајте, но овие од западниот лагер т.е. евроатлантскиот хор пак си тераат по свое... јбг... незнам до кај ќе тера работава, ама не е на арно !

Апсолутно не менува ништо во надворешната политика на земјава дали на власт се едните или другите... Штом една држава како нас уште пред децении се одлучила на тој и тој пат (евроатлантскиот) тоа е тоа... И двете односно трите (СДС/ДПНЕ/ДУИ) најголеми владеачки/парламентарни/системски партии во државава се јасно про-запад, про-ЕУ, про-НАТО... Политичкото ротирање Курто/или/Мурто (+Аљи) апсолутно нема да промени ништо, ни на внатрешен, ни на надворешен план, дали бил Зајко или Таче или Жмицко и негована Шунка на власт сеедно... :tapp: :masa:

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.700
Поени од реакции
3.990
ne se sekiraj varshava, talin i berlin ke go krkaat prvo. vie ste ok so rusija dolkolku ne se iskurci i makron...

kreditite ako se u dolari ke vratat dolari, i onaka treba da se oslobodat od niv...

e sega ako sakas gas/nafta od rusija ke si platis u rublji. nivna stoka nivni pravila.

supak kursot e 71 rublja i mozes da si kupis rublji u mkd ili rusija ako ti trebaat.
Не мене рубли ми требаат и не сакам да копувам, ако дури и 5 копејки да е доларот.
Ти подобре отговори на квизот . :D
И уште едно прашање за специјалистиве економисти:
Во кои земји и во кои ситуации има црн пазар на девизи.?
Знаете некоja развиена ,демократска држава во коja да има црн пазар.

Очекувам црн пазар на рубли во Германија, Франција и Австрија од следната недела.:D

Kajgana Shop

На врв Bottom