Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Не се сомневам во Пријателот Вучиќ. Остана единствен политичар со поглед кон иднината на балканот, откако нашиот ценет визионер се упокои. Почитуваните Петков и Радев би требало да земат пример од него за тоа како треба да се однесува добар сосед.
подобро прашај го "Пријателот Вучиќ" зошто не ви ја признава црквата. Во непризнаена црква, ако си го крстиш детето во РСМ, не знам дали е христијанин по канон. Подобро оди во Србија

подобро прашај го "Пријателот Вучиќ" зошто не ви ја признава црквата. Во непризнаена црква, ако си го крстиш детето во РСМ, не знам дали е христијанин по канон. Подобро оди во Србија
a kakva vrska ima pretsedatel na sekularna drzava so crkovna institucija?

I nisto strasno, vasata Egzarhija so godini bese nepriznaena od sinodot, pa si funkcionirase. Eden den, koga togas ke se sredat rabotite.

Totak glup, sopstvenata istorija ne si ja znaes lol.
BPC e kanonski priznata vo 1953
get educated and don't talk nonsense:

"The Bulgarian Patriarchate was the first autocephalous Slavic Orthodox Church, preceding the autocephaly of the Serbian Orthodox Church (1219) by 300 years and of the Russian Orthodox Church (1596) by some 600 years. It was the sixth Patriarchate after the Pentarchy patriarchates of Rome, Constantinople, Alexandria, Antioch and Jerusalem. The seat of the Patriarchate was the new Bulgarian capital of Preslav. The Patriarch was likely to have resided in the town of Drastar (Silistra), an old Christian centre noted for its martyrs and Christian traditions."

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_Orthodox_Church
sorry for the off-topic !

get educated and don't talk nonsense:

"The Bulgarian Patriarchate was the first autocephalous Slavic Orthodox Church, preceding the autocephaly of the Serbian Orthodox Church (1219) by 300 years and of the Russian Orthodox Church (1596) by some 600 years. It was the sixth Patriarchate after the Pentarchy patriarchates of Rome, Constantinople, Alexandria, Antioch and Jerusalem. The seat of the Patriarchate was the new Bulgarian capital of Preslav. The Patriarch was likely to have resided in the town of Drastar (Silistra), an old Christian centre noted for its martyrs and Christian traditions."

https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_Orthodox_Church
sorry for the off-topic !
The Ottoman government restored the Bulgarian Patriarchate under the name of "Bulgarian Exarchate" by a decree (firman) of the Sultan promulgated on February 28, 1870.
The Patriarchate of Constantinople opposed the change, promptly declaring the Bulgarian Exarchate schismatic and its adherents heretics.
Conditions for the restoration of the Bulgarian Patriarchate and the election of a head of the Bulgarian Church were created after World War II.

Drugo nesto da dodades? Da razjasnime ako treba.

The Ottoman government restored the Bulgarian Patriarchate under the name of "Bulgarian Exarchate" by a decree (firman) of the Sultan promulgated on February 28, 1870.
The Patriarchate of Constantinople opposed the change, promptly declaring the Bulgarian Exarchate schismatic and its adherents heretics.
Conditions for the restoration of the Bulgarian Patriarchate and the election of a head of the Bulgarian Church were created after World War II.

Drugo nesto da dodades? Da razjasnime ako treba.
ти си смешен :aplauz: :aplauz: :aplauz: както и целата ви квази држава
Не дискутирам за глупости
Терајте си МПЦ, сеуште непризната

ти си смешен :aplauz: :aplauz: :aplauz: както и целата ви квази држава
Не дискутирам за глупости
Терајте си МПЦ, сеуште непризната

Не се радуј непотребно...

Јавна тајна е дека бугарската Црква го говори она кое руската Црква го мисли...толку од бугарската.

А што се однесува до тоа кој е „квази„ а кој не е, доволно е да ја погледнеме волгарската историја во 20-от и век и све стануе јасно, само по себе...

Џабе ти е тебе што си крстен во признаена црква, глупав си се родил глупав и ќе те закопаат, со поп од признаена црква.

Незнам и ние шо Македонци сне со славјански јазик ,еврејска абрахамска религиа и бугарски војводи и комити,Кае јазикот и религиата на нашите претци Древен Македонски Вечен.само со знамето ни остана да мафтаме и се фалиме.

Кој се фаќа за формалности, свесно бега од суштината на проблемот.

Кој е крстен во закрилата на МПЦ-ОА, веќе е член во Црквата Христова, како помесна Црква од македонскиот народ.

Тоа што српската Црква не ја признава македонската, небаре се работи за политичко признавање а не за духовна проблематика, е проблем колку за МПЦ толку и за СПЦ. Ако СПЦ ја „признае„ МПЦ, воедно ќе признае кој ја основа пеќката Патријаршија, денешна СПЦ. Со оваа состојба, СПЦ може да се убедува сама себе дека е црква-мајка на македонската.

Просто е...

Незнам и ние шо Македонци сне со славјански јазик ,еврејска абрахамска религиа и бугарски војводи и комити,Кае јазикот и религиата на нашите претци Древен Македонски Вечен.само со знамето ни остана да мафтаме и се фалиме.
Не знам само од каде ти се идентификуваш како македонец кога не си.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom