Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    744
Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498
Na Rusija i bese poznato deka Ukraina ke dobie poddrska koga i pred da pocne vojnata dobi. Od druga strana ima sekogas opcija da zavrsat i da si gi zastitat gradovite iako ovie poedinecni raketi kon strateski celi se sitna rabota vo sporedba. Aj i da e taka Rusija ke pocne da vojuva protiv NATO direktno koga i sega indirektno poradi toa NATO trpi tezok otpor? Ako nekomu vo Rusija mu se igra Star Wars so nuklearki ok, ne veruvam ama deka e taka. Ocigledno e deka Rusija ne moze da pobedi direkten konflikt so NATO zatoa ne e vo niven interes da dojde do toa.
Шолц најдобро го објасни ова. Влагаме во недефинирана територија на што е дозволено а што не. Во тој поглед и доставата на оружја, не знаеме до кој степен ќе ја ескалира ситуацијата.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.882
Поени од реакции
36.937
Na Rusija i bese poznato deka Ukraina ke dobie poddrska koga i pred da pocne vojnata dobi. Od druga strana ima sekogas opcija da zavrsat i da si gi zastitat gradovite iako ovie poedinecni raketi kon strateski celi se sitna rabota vo sporedba. Aj i da e taka Rusija ke pocne da vojuva protiv NATO direktno koga i sega indirektno poradi toa NATO trpi tezok otpor? Ako nekomu vo Rusija mu se igra Star Wars so nuklearki ok, ne veruvam ama deka e taka. Ocigledno e deka Rusija ne moze da pobedi direkten konflikt so NATO zatoa ne e vo niven interes da dojde do toa.
Star Wars на никој не му се игра ама ако поддршката од Џавелини и Стингери станува ракетни системи и против авионски ракети со долг дострел, мене ми кажува дека Западот па и не му смета да си игра Star Wars.

Утре кога ќе почне американски, британски или норвешки ракети да гаѓаат места длабоко во Русија, што мислиш која е соодветна руска реакција?

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.592
Поени од реакции
22.312
Star Wars на никој не му се игра ама ако поддршката од Џавелини и Стингери станува ракетни системи и против авионски ракети со долг дострел, мене ми кажува дека Западот па и не му смета да си игра Star Wars.

Утре кога ќе почне американски, британски или норвешки ракети да гаѓаат места длабоко во Русија, што мислиш која е соодветна руска реакција?
Oti da mislam deka nivni raketi bi se koristele za napadi vo Rusija? Prioritet na Ukraina bi trebalo da bide toa sto se desava vo Ukraina ne mislam deka imaat raketi da trosat za celi vo Rusija, toa ne im pomaga. Pak ke recam, Rusija gi ima site opcii da ja zavrsi vojnava. Ne za drugo, ako pravime muabet za akcija - reakcija.
Автоматски споено мислење:

Se zgadiv, sega na telegram vidov video so ukrainec civil jade zima noga od umren rusin od eksplodiran tenk i ja vari, pa ja pece na skara i go jade mesoto :sick:
Pa sto gledas takvi grupi?

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.882
Поени од реакции
36.937
Oti da mislam deka nivni raketi bi se koristele za napadi vo Rusija? Prioritet na Ukraina bi trebalo da bide toa sto se desava vo Ukraina ne mislam deka imaat raketi da trosat za celi vo Rusija, toa ne im pomaga. Pak ke recam, Rusija gi ima site opcii da ja zavrsi vojnava. Ne za drugo, ako pravime muabet za akcija - reakcija.
Откога ќе им ги дадат тие ракети они немаат контрола како тие ракети ќе се користат и кон кои мети. Украина баш напротив има целосна мотивација по секоја цена да го инволивира НАТО што е можно повеќе во овој конфликт.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.449
Поени од реакции
5.134
НАТО точно директно не е влезен во конфликт со Русија, ама помошта што Украина ја добива од САД и НАТО е unprecedented. Почнувајќи од оружја за пешадија па се до ракетни системи, ракети, тенкови и друга механизација. На страна и опремата, има индиции дека Украинците дознале за нападот на Хостомел и ја потрошија Москва благодарение на американски разузнавачки информации. Кај е границата на неинволвираноста на НАТО?

Ете сега некои земји се фалат дека ќе и дадат на Украина против бродски ракети и ракети со среден дострел кои може да погодат цели длабоко на руска територија. Што ако утре тие ракети паѓаат над Руски градови? Пак ќе збориме дека НАТО не е инволвиран? Имаше одредена Руска толеранција кон оружјата што и се даваат на Украина ама очигледно дека и помина рокот на таа толеранција.

Помошта на НАТО кон Украина станува од круцијално значење во војната и тоа го прави САД и НАТО активна страна во конфликтот. Тој факт и тоа како им дава повод на Русите да размислуваат за голема ескалација на работава.

Не е ова игра без последици, кај што ја ќе давам тешки оружја таму да гинат руси и да си кажувам дека јас не сум инволвиран и тоа срање е таму позади таа магична линија што се вика граница.
Русија веќе има оправдување да изврши напади врз НАТО земји (Романија, Полска, Балтички земји) под изговор дека тие земји се користат како база за трансфер на оружје, обука или логистика за напад на Руски цели.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.181
Поени од реакции
5.394
Русија веќе има оправдување да изврши напади врз НАТО земји (Романија, Полска, Балтички земји) под изговор дека тие земји се користат како база за трансфер на оружје, обука или логистика за напад на Руски цели.
Точно; не знам за балтичките и за Полска, но Романија е веќе предупредена од РФ дека руски ракети се насочени кон точки на романска земја, на кои се стационирани ОТАН ракетни системи...оние кои треба да ја бранат ЕУ и ОТАН од ирански и северно корејски ракети, нели...

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.592
Поени од реакции
22.312
Откога ќе им ги дадат тие ракети они немаат контрола како тие ракети ќе се користат и кон кои мети. Украина баш напротив има целосна мотивација по секоја цена да го инволивира НАТО што е можно повеќе во овој конфликт.
Ti stvarno mislis deka marionetska vlada (pored nekoi) totalno zavisna od zapad odnosno zapadot gi drzi vo zivot, ke napravi takov poteg protiv interesot na zapadot? Tesko do takvo scenario.
Автоматски споено мислење:

Znaci toa go vikam i ja, Rusija moze sve da navede kako pricina deka NATO e del od vojnata. Sepak ostanuva prasanjeto dali e vo interes na Rusija da ima direktna vojna protiv NATO.

W

wicked_1

Гостин
Подобро таа пропаганда да ја тераат него глупостите со денацификација и био лабс.
Ова ќе испадне некој социјален експеримент на русите да испитуваат единици глупоќа кај просечниот човек.

Види го сладоледџија, дома во детска гледа украинци канибали и месождери.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902
Eve koja e vashata logika, sa istiot problem davate dve totallno sprotivni opravduvanje, zavisi kako licno vas vi odgovara.

Edniot saka sama sekoja drzava da bira shto saka vo zavisnost na sovranitetot na graganite, a drugiot vika tie 95% shto ziveat vo Kosovo nemat pravo da zhiveat kako oni sakat.

ne slucajno ste najglubav narod vo svetot.
Малце мозок уклучи. Збориме за почитување меѓународно право кое беше прегазено во 99та од страна на нато и се создаде преседан и вештачка непостоечка држава Косово. И двете мислења се компатибилни, едниот вика дека секоја држава треба самостојно да си одлучува, што значи Србија во 99та имала право и требала самостојно и суверено да одлучува што ќе прави во рамките на својата територија, вклучувајќи го Косово кое што било и секогаш ќе биде дел од територијата на Србија. Тие 95% што ги спомнуваш не претставувале држава за да они си одлучуваат што сакаат. Ако одиме по принцип на правото, тогаш требаше да има референдум и цела Србија да гласа дали е за отцепување на Косово. Тогаш резултатите секако ќе беа мнозинско НЕ.

А вака, преседанот што се постави, ниту имаше референдум во Србија ниту на Косово. Имаше само нелегална, спротивна на сите меѓународни правила, агресија и окупација од нато и насилно отцепување на територија од суверена држава.

Е сега ради тој преседан, останатите големи сили имаат потполно легитимно право да го прават истото.

Но, Русија воопшто не го прави на нелегален начин, напротив, согласно конвенциите на ОН, има право и обврска да го штити своето малцинство надвор од границите. САД и нато немаа свое малцинство на Косово.

И плус, териториите кои ги ослободува Русија си имаа референдум, исто така согласно меѓународно право. Косово немаше.
ok, ajde da go zemamo deka ne e. Togash, zash da ne bide koga 95 posto od graganite sakat da imat svoja drzava, ne sakat da bidat dell od Srbija ?
Баш ради тоа се воспоставени меѓународни правила и закони. Да не може секој да прави што сака. Што ако излезат на референдум Србите и гласаат дека треба да се изврши целосен геноцид на све што е албанско, да се пратат у гасни комори и да се збришат од постоење како народ?

Според тебе, ете они така сакале, си изгласале и со тоа имаат право да го спроведат!?
aj ke pocnam od tebe, ti zash ne go priznaesh Kosovo kako drzava ?
Не е дали некој сака или не. Повторно промашуваш, не се работи за желби, туку за право. Во меѓународното право, дури и во рамки на ОН, Косово е дел од Србија. Пред 2 дена генералниот секретар на ОН му го кажа тоа на Путин, дека според ОН, Косово е Србија. Што значи дека не постои држава, туку окупирана територија на суверена држава од страна на нато и сад.
Ova e del od taktikata sto dolgo ja gledame. Rusija so izjavite saka da see strav pomegju lugjeto vo zapad sto ima vlijanie i kaj politicarite. Sepak tuka vladee mislenjeto, deka Rusija samo ja razbira porakata na silata i mora taka da postapi. Znaci so silna vojska i spremnost sekoja peda na NATO-teritorijata da ja odbranat. Tesna e granicata. NATO dali e aktivna ili ne aktivna strana vo konfliktot e bezvredna diskusija koga Rusija toa sama go definira za sebe. Granicata e jasna gore dolu. Nato nema so svoja vojska da ucestvuva vo Ukraina i bi bilo cudno Rusija da pocne da vodi napadi kon NATO-drzavi. Vnatre vo Ukraina moze da se ocekuva da napagjaat konvoi so pratki ama nadvor ne.

Inace ne znam kolku e pametna avantura i vo Tranznistrija koga ni vo Ukraina nemaat postignato nekakov rezultat. Opsta mobilizacija moze da se razbere i kako ocaen poteg i ne znam kolku e pametno neiskusni vojnici da se prakjaat na front i da se produciraat bezpotrebni zrtvi.
Русија разбира само јазик на сила? 8 години дипломатија и 3 неиспочитувани договори од Украина е се, само не јазик на сила.

Од друга страна, јазик на сила познава само нато. Обучување и вооружување на украинската армија 8 години ако го сметаш за јазик на дипломатија, тогаш имаш проблем со поимањето на терминологијата.

Иначе, нема сомнеж дека нато е активен учесник. Сите услови за таа констатација се исполнети. Освен официјална објава за војна. Но, според тоа ни Русија нема објавено војна никому. Така да, де факто нато ја нападна и војува против Русија со сите расположливи сили.

Итроштините на нато демек они како воен сојуз не учествуваат во конфликтот ама државите членки можат сами да одлучат за воена помош на Украина, се смешни и преседан, кој повторно може да им се удри од глава. На пр. по тој преседан зашто да не може Русија да донира воена помош на ДНР и ЛНР во вид на балистички, крстаречки и хиперсонично ракети со кои тие две "држави" ќе нападнат цели во држави членки на нато!? Русија ќе вика ние не учествуваме директно, не сакаме директен конфликт со нато, само даваме воена помош на две независни држави кои сакаат да се одбранат од нато агресија. И тогаш да не ќе викаш јасна е границата, Русија не е активен учесник во тоа!? Тогаш ќе вриштиш како Русија била активен учесник, како тоа било агресија, ескалација итн. Ама сега не ти се гледа таа страна за нато.
Ne sum na stranata na Kosovo. Toa momentalno pretstavuva nekoja nedefinirana teritorija. Fakt e sepak, deka Srbija nema kontrola nad taa teritorija. Isto taka ne gledam scenario kako Srbija moze da dobie kontrola nad taa teritorija bez seriozen konflikt.
Точно, тоа е факт и тоа е преседанот. Тој преседан и овозможи гео-стратешки предности и бенефити на сад и нато. Не постои точен начин да се пресмета колку тоа "заработиле" и колкава казна би требало да платат дури и откако би се вратило се според меѓународно право т.е. да си тргнат базата и да се врати Косово под контрола на Србија.

Тој преседан е еднакво на Русија да ја окупира Каталонија и да изгради најголема воена база таму и да преку таа проектирана моќ да управува со западна Европа. Така можеби би се порамниле сметките.
Неколку пати пишав, глупо е да се повторувам, а вчера Путин уште еднаш потврди. Русија е свесна за инфериорноста во конвенционална војна со нато, затоа неколку пати потенцира Путин дека во таков случај Русија нема што да изгуби и одговорот е нуклеарен. Вчера рече дека сите одлуки за такво сценарио се веќе донесени, што значи нема да има преговори, не е важно дали тој ќе е на чело дали здрав и жив итн.

Иначе, очигледно е дека Русија во пресметките има предвидено евентуален судар со нато во некоја неофицијална форма ограничен на територијата на Украина, поради тоа што користи минимални ресурси и едвај 10% од војската. Во наредни фази верувам дека ќе биде неодржливо и ќе мора да појачаат со дополнителни сили првично од преостанатите 90% од професионална војска и резерви. А во случај да има потреба да се врши мобилизација, тогаш веројатноста е дека нема да застане во Украина, ако претходно не дојде до МАД.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.712
Поени од реакции
25.128
sega i na berlin mu e poznato deka ako prodolzi vaka ke leta nuklearka nakaj nego. ako ste glupi da verucate deka usa ke ve brani arno... gospod neka vi e na pomos.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.122
Поени од реакции
13.449
Бугарија и Полска биле спремни за ова сценарио со прекин на гасот од Русија. Исто Шолц вика дека Германија и Австрија се спремни за истото сценарио.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.798
Поени од реакции
8.542
Se zgadiv, sega na telegram vidov video so ukrainec civil jade zima noga od umren rusin od eksplodiran tenk i ja vari, pa ja pece na skara i go jade mesoto :sick:
Знаеш кој е најлошиот дел, уништениот тенк од кој ја зема ногата е Т-64 кој ги користи само Украина ( и во многу мал дел ЛНР и ДНР). Лудакот има огромна шанса и да си јаде месо од соборец. Кога вака се однесуваат во моментов во блиска иднина кога ќе стане комплетно јасно дека итаат кон комплетен пораз очекувам комплетно ментално да пукнат.

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.917
Знаеш кој е најлошиот дел, уништениот тенк од кој ја зема ногата е Т-64 кој ги користи само Украина ( и во многу мал дел ЛНР и ДНР). Лудакот има огромна шанса и да си јаде месо од соборец. Кога вака се однесуваат во моментов во блиска иднина кога ќе стане комплетно јасно дека итаат кон комплетен пораз очекувам комплетно ментално да пукнат.
другар, не е битно од која националност бил војникот што умрел, типацот буквално си снима како ја вари ногата, па ја прави скара, и за сето тоа си кажува дека прави канибализам и мува не го лази..

Kajgana Shop

На врв Bottom