Кој незнае да прочита, 300 привилегирани од повисок ешалон на Албанските нарко картели ќе добијат free out of jail card и место во Данските затвори, ќе одмараат на Косово.Кога сме веќе кај Косово:
Denmark Plans To “Outsource” Inmates to Kosovo
Denmark and Kosovo signed a “groundbreaking” treaty Wednesday that will see Copenhagen send foreign convicts to the Balkan country if their parliaments green-light the scheme.
300 cells in a Gjilan prison would be rented for nearly $16mn/year to house Denmark’s overseas convicts and help ease the burden on Denmark’s ballooning inmate population that grew 20% in between 2015-2021.
Copenhagen’s Justice Minister Nick Haekkerup hoped it would send a message to those sentenced to deportation that their “future is not in Denmark and therefore you won't serve your sentence here.”
Во Италијанските медиуми нема такво нешто, тоа што најдов од вчера вечер е изјава на министерот за надворешни Ди Мајо , кој вели дека се е регуларно во моментов и дека си плаќаат во евра .. а тоа што Русија сака плаќање во Рубли би било кршење на постоечкиот договор и дека ќе донесат заедничка Европска одлука во случај на проблеми . линкИмено, сега и италијанците отвориле сметка во Газпромбанк и плаќале во рубљи.. Значи доволно е само сила да се покаже на Полска и Бугарија и оооп, како попчиња ќе си плаќаат во рубљи..
Ти фали 2013. Не сме од Фчера ...Каде згреши Володимир Зеленски?
Можеш ли со бензин да изгасиш оган?
Ова е прашањето на кое украинскиот претседател Зеленски не успеа да го најде вистинскиот одговор. Неговата земја е разорена, народот се раселува, бројот на загинати украински војници (според независни минимални проценки) надминува 20.000 лица, раселени се веќе пет милиони Украинци.Зошто Зеленски дозволи неговата родна и богата држава двете воени супер-сили да ја претворат во воен полигон?
Хронологија на реквиемот на една држава...
2014 година украинската „кадифена револуција“ на украинскиот плоштад Мајдан. Беше урнат режимот на прорускиот претседател на Украина, Виктор Јанукович. Во тоа бурно време Викторија Нуланд, актуелен помошник државен секретар за политички прашања во Стејт департментот на САД, одеше на Мајдан и делеш кекс на бунтовниците ...
2014 година Промената на режимот во Украина предизвика реакција на проруското население во Луганск и Донецк и анексија а полуостровот Крим од страна на Русија.
ноември-декември 2014 година Конгресот на САД усвоил Закон за финансирање ... на батаљонот „Азов“...
2015 година Договорот од Минск помеѓу Украина и Русија предвидува широка автономија за регионите Донецк и Луганск и припојување на Крим кон Русија.... Кога Порошенко се обиде да го имплементира договорот предизвикал насилни протести на радикални десно ориентирани украински групации. ..Од тие насилни украински политички групации настанува и озлогласениот батаљон „Азов“ чии симболи го голема мерка потсетуваат на нацистичките обележја.
мај 2015 година конгресмените Џон Конерс (демократ) и Тед Јох (републиканец) заедно предлагаат амандмани со кои се забранува американска воена поддршка за батаљанот „Азов“ и притоа во нивниот вокабулар во дебатите го нарекуваат неонацистичка воена милиција. Амандманите првично биле усвоени, но под притисок на Пентагон биле укинати, а воената поддршка за „Азов“ продолжила.
2015 година Збигнев Брзезински, прочуен американски експерт за геополитика на меѓународен безбедосен форум во Полска изјавил: На Русија мора да и гарантираме дека слободна и демократска Украина нема да тежнее да влезе во НАТО.
2018 година под силен притисок на политичари и јавноста во САД била укината поддршката на „Азов“ зради тоа што цитираме воената формација негува идеологија на супермација на белата раса.
2019 година 40 членови на Конгресот бараат од Стејт Департментот да го прогласи „Азов“ за странска терористичка организација. Барањето било ствено на игнор.
април 2020 година прогласување на „Азов“ за терористичка организација барала и демократската когресменка Елиса Слоткин, но Џо Бајден останал на ставот да го игнорира нејзиното барање.
19 февруари 2022 година Германскиот канцелар Олаф Шолц на 19 февруари му сугерирал на Зеленски да го одбие влезот на Украина во НАТО .... Зеленски одбил ....
НАТО точно директно не е влезен во конфликт со Русија, ама помошта што Украина ја добива од САД и НАТО е unprecedented. Почнувајќи од оружја за пешадија па се до ракетни системи, ракети, тенкови и друга механизација. На страна и опремата, има индиции дека Украинците дознале за нападот на Хостомел и ја потрошија Москва благодарение на американски разузнавачки информации. Кај е границата на неинволвираноста на НАТО?Ova e del od taktikata sto dolgo ja gledame. Rusija so izjavite saka da see strav pomegju lugjeto vo zapad sto ima vlijanie i kaj politicarite. Sepak tuka vladee mislenjeto, deka Rusija samo ja razbira porakata na silata i mora taka da postapi. Znaci so silna vojska i spremnost sekoja peda na NATO-teritorijata da ja odbranat. Tesna e granicata. NATO dali e aktivna ili ne aktivna strana vo konfliktot e bezvredna diskusija koga Rusija toa sama go definira za sebe. Granicata e jasna gore dolu. Nato nema so svoja vojska da ucestvuva vo Ukraina i bi bilo cudno Rusija da pocne da vodi napadi kon NATO-drzavi. Vnatre vo Ukraina moze da se ocekuva da napagjaat konvoi so pratki ama nadvor ne.
Inace ne znam kolku e pametna avantura i vo Tranznistrija koga ni vo Ukraina nemaat postignato nekakov rezultat. Opsta mobilizacija moze da se razbere i kako ocaen poteg i ne znam kolku e pametno neiskusni vojnici da se prakjaat na front i da se produciraat bezpotrebni zrtvi.
Da fakt e deka Srbija ne ja kontrolira taa teritorija no prasanjeto e kako, koga i od koj e toa ovozmozeno( SAD i NATO).Ne sum na stranata na Kosovo. Toa momentalno pretstavuva nekoja nedefinirana teritorija. Fakt e sepak, deka Srbija nema kontrola nad taa teritorija. Isto taka ne gledam scenario kako Srbija moze da dobie kontrola nad taa teritorija bez seriozen konflikt.
Целава ситуација се влошува.Се шо требаше да направат беше да седнат и да се договорат.А вака ќе се договараат откога ЕУ,Русија и Украина претрпат огромни штети.По се изгледа тоа е и целта.НАТО точно директно не е влезен во конфликт со Русија, ама помошта што Украина ја добива од САД и НАТО е unprecedented. Почнувајќи од оружја за пешадија па се до ракетни системи, ракети, тенкови и друга механизација. На страна и опремата, има индиции дека Украинците дознале за нападот на Хостомел и ја потрошија Москва благодарение на американски разузнавачки информации.
Ете сега некои земји се фалат дека ќе и дадат на Украина против бродски ракети и ракети со среден дострел кои може да погодат цели длабоко на руска територија. Што ако утре тие ракети паѓаат над Руски градови? Пак ќе збориме дека НАТО не е инволвиран? Имаше одредена Руска толеранција кон оружјата што и се даваат на Украина ама очигледно дека и помина рокот на таа толеранција.
Помошта на НАТО кон Украина станува од круцијално значење во војната и тоа го прави САД и НАТО активна страна во конфликтот. Тој факт и тоа како им дава повод на Русите да размислуваат за голема ескалација на работава.
Не е ова игра без последици, кај што ја ќе давам тешки оружја таму да гинат руси и да си кажувам дека јас не сум инволвиран и тоа срање е таму позади таа магична линија што се вика граница.
Епа тоа е суштината што уствари „се плаќа во рубљи“.. Ти ако сакаш дади си долари, евра, денари, меѓутоа трансакцијата е завршена се' додека не се конвертираат во рубљи..
Методот на плаќање патем.
Прегледај го приврзокот 330335
Поправете ме ако грешам но вака Русија ја диктира вредноста на рубљата, на пример на Унгарија може да вреднува 1 ЕУР како 80 рубљи, на Германија 1 ЕУР како 50 рубљи.
Na Rusija i bese poznato deka Ukraina ke dobie poddrska koga i pred da pocne vojnata dobi. Od druga strana ima sekogas opcija da zavrsat i da si gi zastitat gradovite iako ovie poedinecni raketi kon strateski celi se sitna rabota vo sporedba. Aj i da e taka Rusija ke pocne da vojuva protiv NATO direktno koga i sega indirektno poradi toa NATO trpi tezok otpor? Ako nekomu vo Rusija mu se igra Star Wars so nuklearki ok, ne veruvam ama deka e taka. Ocigledno e deka Rusija ne moze da pobedi direkten konflikt so NATO zatoa ne e vo niven interes da dojde do toa.НАТО точно директно не е влезен во конфликт со Русија, ама помошта што Украина ја добива од САД и НАТО е unprecedented. Почнувајќи од оружја за пешадија па се до ракетни системи, ракети, тенкови и друга механизација. На страна и опремата, има индиции дека Украинците дознале за нападот на Хостомел и ја потрошија Москва благодарение на американски разузнавачки информации. Кај е границата на неинволвираноста на НАТО?
Ете сега некои земји се фалат дека ќе и дадат на Украина против бродски ракети и ракети со среден дострел кои може да погодат цели длабоко на руска територија. Што ако утре тие ракети паѓаат над Руски градови? Пак ќе збориме дека НАТО не е инволвиран? Имаше одредена Руска толеранција кон оружјата што и се даваат на Украина ама очигледно дека и помина рокот на таа толеранција.
Помошта на НАТО кон Украина станува од круцијално значење во војната и тоа го прави САД и НАТО активна страна во конфликтот. Тој факт и тоа како им дава повод на Русите да размислуваат за голема ескалација на работава.
Не е ова игра без последици, кај што ја ќе давам тешки оружја таму да гинат руси и да си кажувам дека јас не сум инволвиран и тоа срање е таму позади таа магична линија што се вика граница.
Не само што не може да победи туку може да ги растури како дете камионче, ама таа војна нема да биде како ти ја замислуваш. Во интерес сега зза сегаа не им е, ама оди натака работата ако продолжат овие да си играат кур.Ocigledno e deka Rusija ne moze da pobedi direkten konflikt so NATO zatoa ne e vo niven interes da dojde do toa.
Ова е супер сценарио за русите, да ги вовлечат пољаците па да ги масакрираат на украинска територија откако ќе ги остават малку да се тепаат со украинците.According to the SVR (Russian foreign intelligence agency), Poland is preparing the annexation of western Ukraine under the guise of "historical reunification." Options for the entry of Polish troops into Western Ukraine were openly discussed in Europe back in March, when the United States made it clear that they would not openly participate in such an operation, but would not mind if Poland with a "group of countries" occupied Western Ukraine.