Живот после смртта

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Верувам......светот не почнал и не завршува со мене, останува на живите!
 
M

makedon^

Гостин
Едно големо уа за сите оние кои ставиле оф топик и отишле да кењаат незамарајки се за тоа кои сме и шо сме, а наместо тоа идат во кафани на певалјки и слични срања... Па добро ре, тоа е самодеструкција, да не размислуваш за себеси, што сум јас? Колкумина од вас барем еднаш длабоко се запрашале за тоа ШТО СУМ ЈАС? Колку што гледате , не сте само едно обично тело што би изгнило за 1 недела во отсуство на ДУШАТА. Што е ова што размислува во мене. Мозокот??? Па нели мозокот е составен од материи кои сами по себе не се живи, нели телото е составено од нешто што само по себе не е живо?? Што е тоа што телото го движи? Еее тука е сеа поентата на оваа тема. Телото би го споредил со една мртва машина, но кога ке се пушти струја таа проработува. Така и човекот. Кога душата е во него тоа е живо, функционира, кога таа го напушта телото, телото е само куп материјал. Та ако телото живееше само од себе тогаш зошто не може да се поврати никој од мртвите? Со оваа медицина ако беше така требаше на мртвиот да му се заменат сите нешта кои не фиункционираат и тој пак да профункционира (оживее). Но и телото исто како и машината, го изгубил изворот на енергија, таа струја (душата), неповратно изгубено, крај на еден живот. Душата е енергија која живее вечно, не се уништува.

Каде одиме по смртта? Има многу патишта, традиционално кажано во христијанството рај, пекол... Рај значи да се родиш на повисока положба од сегашниот живот, а пекол на пониско ниво, како животно, растение, инсект... Ретки се оние кои во овој живот доживуваат нирвана (достигање на бога, соединување со вечноста, станување на дел од универзалната космичка енергија), таква чест имал Буда, т.е успеал во овој живот да го достигне тоа ниво, а за да се достигне тоа ниво треба комплетна посветеност на тоа.

Телото е како облека, кога се изветвува, ја фрлаш и прифаќаш ново тело. Но душата, личноста, носителот е иста СВЕСТ. Така да јас или било кој од вас би можеле да се родиме било каде во било која форма, во зависност од нашите постапки во овој живот. Затоа треба да се внимава на се, не за џабе е кажано мери 3 пати пред да кроиш, тоа е многу логично и јасно. Што правиш тоа ти се врака (тоа веке знам дека сите луѓе го знаат, ама за жал не го применуваат, со што глобалната ситуација се влошува уште повеке, бидејки мнозинството од планетата да размислува негативно или неутрално е еден огромен бран на негативна енергија, посебно во ова општество, се е оптеретено, само нервози, и замислете тие нешта како ја обвиваат планетата во слој од сивило, напнатост и негативна енергија)

Кога човештвото би размислувало здраво, кога луѓето би сфатиле дека треба само да сакаат да не се преоптоваруваат со негативни нешта, кога би сфатиле дека нема причина да љубиш и дека треба да љубиш СЕ и тоа МАКСИМАЛНО, бидејки веке го знаеме правилото: ако правиш нешто добро тоа со многу многу подобро ти се врака, ако правиш зло се самоуништуваш себеси и шириш негативна енергија околу тебе... КОЈ Е ВАШИОТ ПАТ? ЉУБОВТА ИЛИ СТРАВОТ? СРЕЌАТА ИЛИ НЕРВОЗАТА? ова се едноставни прашања кои се сепак тешки да ги одговори модерниот човек (шит, човештвото како да стана органска машина што јаде само сендвичи у мек доналдс :tapp::vozbud:) кога ке одговорите на овие прашања и ке ги примените во целост, ке живеете по принципот на неизмерно давање на љубов, тогаш ке бидете потполно срекни, и уште повеке ке напреднувате не само вие туку и сите ваши блиски, ке бидете магнет за среката и за позитивната енергија. Кај ке одите после смртта? Се знае каде, на повисок план на егзистенција, со цел достигање на совршенството, нирваната.

Еден личен пример на самоспознавање... Седам пред компјутер и како и секогаш полн со срека и покрај се. И моите помали братучеди ме прашуваат: аа зошто си толку среќен? Јас, што да им кажам не знам, да не ме сфатат погрешно и чудно, но јас си создадов живот со константна среќа. И сега не знам што да одговорам, па сум срекен заради себеси, заради вас, заради светот,заради тоа што фала богу сум здрав и прав, заради тоа што не сум дел од милијардите кои се гладни и жедни.

Не барајте многу и ке одите таму (по смртта) каде што заслужувате, а сегашниов живот ке ви биде полн со хармонија и прогресија :) :wink:
 
D

DeviL_32`

Гостин
а да прашаме некој шо воскреснал?? :pos2: се зезам ... ама не знам :drk::drk::drk:
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.275
Ако има живот после смрта, значи дека како дух сите алишта ќе ми бидат големи???
 
Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Нема рај, нема пекол, нема реинкарнација, нема ништо... нашата енергија после смртта се враќа повторно во универзумот од каде и што доаѓа и си продолжува да "живее"... ништо повеќе ништо помалку.
 

lidu6

искусен форумџија
Член од
8 јуни 2008
Мислења
181
Поени од реакции
8
Верувам дека после смрта има живот:pipi:
Тој што вреува во Господ, ја почитува библијата, а според библијата живот после смрта постои
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
bev ja ednas koga me spasija od alkoholno truenje i bog mi rece ne si ti za tuka gitla!
 

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
Се надевам, во некоја друга димензија..
 
Член од
28 август 2008
Мислења
189
Поени од реакции
5
Ако има живот после смрта, значи дека како дух сите алишта ќе ми бидат големи???
хахаха!!:pos2: насмеа ме :wink:
сакам да верувам,а уште повеќе би сакала да постое такво нешто..ууу језа ме фаќа коа помислам дека некојпат ќе ме нема..ууу грознооо!!! нејќам да се потсеќам на оноа чувство шо ми иде коа помислам на тоа.....
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
posle smrtta nema nisto posto nema kislorod u mozokot i svesta se brise i nastanuva zaborav ko da te mavnal nekoj so hebla.
 

Sally

Paranoid android
Член од
22 август 2008
Мислења
1.279
Поени од реакции
170
Јас мислам дека се раѓаме повторно ама не се сеќаваме на животот што сме го живееле претходно:nesum:
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.275
posle smrtta nema nisto posto nema kislorod u mozokot i svesta se brise i nastanuva zaborav ko da te mavnal nekoj so hebla.
Дали то значи дека ако се убризгува кислород во мозокот ќе се живее вечно? на пример си носиш боца со кислород со себе и со цревце низ дупка од черепот полека ти иди континуиорано кислород.
ЖИВОТ ВЕЧЕН !?
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
koa ke umres vise nikoj ne mu ja misli ke gledaat da te zakopaat sto pobrzo za da ne im usmrdis kukata ali stanot, ama zatoa tuka e GOSPO i on ke ti rece odberi si telo ko da probues alista i te nosi u rajo a u rajo zelenilo, sumi, cista okolina, bilbilcinja, papagalcinja i se super i tamo svitina mladi i radiosni i pak ke se vidis i so ljudite i so domasnite milenici i taka veeeeeeeeecno i super yes!
 
Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Tesko e da se objasni . Toa e razlicno veruvanje i ubeduvanje , sekoj go tolkuva onaka kako misli.Jas licno mislam deka sepak ima zadgroben zivot.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom