do 2024 trpese mislam praviloto za ls so cetiri tribiДруго ме мачи мене, дај боже да освоиме титула, ЛШ кај ќе играме?
Од 19/20 е дадена напомена со повеќе точки кои треба да бидат исполнети да се угостат натпревари од највисок ранг, меѓу кои е и 4 трибини. Но е пролонгирано за тековната 23/24 сите клубови да не ги исполнуваат тие услови кои имаат недостаток на инфраструктура да се прилагодат на тие обврски.od 2023/2024 e praviloto za ls so cetiri tribi
taka de mozime da ja isturkame slednata sezona vo ls mi bese muabetoОд 19/20 е дадена напомена со повеќе точки кои треба да бидат исполнети да се угостат натпревари од највисок ранг, меѓу кои е и 4 трибини. Но е пролонгирано за тековната 23/24 сите клубови да не ги исполнуваат тие услови кои имаат недостаток на инфраструктура да се прилагодат на тие обврски.
Затоа и повеќе не се ставаат пароли знамиња позади головите и да биде еднобојна позадина.
Моментално шминкана е салата со минимални услови да може да угостува интернационални утакмици.
Па и после тоа ќе биде тешко да се влезе освен ако не го променат форматот во 4 групи со по 6 тимовиtaka de mozime da ja isturkame slednata sezona vo ls mi bese muabeto
Дефинитивно... Wisla Plock, Magdeburg, Nantes, Fuchse Berlin, GOG, се тимови кои имаат страшна организација и играчки кадар.ЛЕ е сосема солидно натпреварување за екипи како нас со лимитирани буџети...
И двојно поголем буџет од нашиот...Дефинитивно... Wisla Plock, Magdeburg, Nantes, Fuchse Berlin, GOG, се тимови кои имаат страшна организација и играчки кадар.
Најверојатно ќе се врати стариот формат со 28 екипи од 2024, имаше уште пред некој месец за ова, сеуште не е дефинирано.Па и после тоа ќе биде тешко да се влезе освен ако не го променат форматот во 4 групи со по 6 тимови
Кој двојно, Висла има поголем буџет од Пелистер плус Вардар плус сите останати екипи од супер лигата заедно. Магдебург, Нант, Фуксе повеќе и од Висла.И двојно поголем буџет од нашиот...
Точно е дека имаат големи буџети овие екипи, само не е едноставно за споредување бидејќи кај различни клубови различен е опфатот на буџетот (некои се само еден клуб, други се со се школи, женски екипи, втори екипи и сл.). Има голема разлика и дали клубот е сопственик на салата или не, како и нормално даноците и останатите трошоци во државата од која се (тука Македонија има предност пред другите). Инаку од сите 16 осминафиналисти во ЛЕ, Пелистер сигурно е еден од оние со најмал буџет. И Нексе има 1.7м. Во ЛШ скоро сите, ако не и сите имаат над 1м буџет. Бундеслига, француска лига, сите се над 1м буџет (од прв до последен) итн.Најверојатно ќе се врати стариот формат со 28 екипи од 2024, имаше уште пред некој месец за ова, сеуште не е дефинирано.
Автоматски споено мислење:
Кој двојно, Висла има поголем буџет од Пелистер плус Вардар плус сите останати екипи од супер лигата заедно. Магдебург, Нант, Фуксе повеќе и од Висла.
Едит: Нант конкретно оваа сезона имаат околу 8 милиони евра буџет, плус, минус. Следната се очекува уште повеќе.
Se ok samo ne mie jasno kako gi vrakaat parite site kluboj vo rakometo imas objasnuvanje?Точно е дека имаат големи буџети овие екипи, само не е едноставно за споредување бидејќи кај различни клубови различен е опфатот на буџетот (некои се само еден клуб, други се со се школи, женски екипи, втори екипи и сл.). Има голема разлика и дали клубот е сопственик на салата или не, како и нормално даноците и останатите трошоци во државата од која се (тука Македонија има предност пред другите). Инаку од сите 16 осминафиналисти во ЛЕ, Пелистер сигурно е еден од оние со најмал буџет. И Нексе има 1.7м. Во ЛШ скоро сите, ако не и сите имаат над 1м буџет. Бундеслига, француска лига, сите се над 1м буџет (од прв до последен) итн.
Никако, зошто би ги враќале? Даваат пари за спонзорство и тоа е тоа. Не се секаде мочковци како кај нас, каде секој гледа да вложи само доколку има интерес и доколку добие нешто за возврат.Se ok samo ne mie jasno kako gi vrakaat parite site kluboj vo rakometo imas objasnuvanje?
Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
Vistina ne mi e jasno aj znam da se soberat 20 firmi da naprat budzet pa i igrac da si plaka edna firma ili drzavna firma kako MOL ama ovie golemite kluboj ne znam kako naogaat tolkavi pari koga za igranje evropa ne se pokrivaat trosoci a ne nesto poveke fudbalot e druga prikazna izlezot vo evropa i kosarkata delumno ama za rakometo ne mozam da razberam demek se opsestveno odgovrni firmi taka davaat za sport za reklama samo bravo ako e taka so da recam so vikas kaj nas danokot mu go odivaat sakaat pola nazad a ne pak taka od dzep nekoj da izvadi pari daleku sme nie od drugiteНикако, зошто би ги враќале? Даваат пари за спонзорство и тоа е тоа. Не се секаде мочковци како кај нас, каде секој гледа да вложи само доколку има интерес и доколку добие нешто за возврат.
Поголем дел имаат по повеќе спонзори. На пример, Магдебург има над 50 спонзори, поголеми, помали, кој прават буџет од околу 7.5 милиони евра.Vistina ne mi e jasno aj znam da se soberat 20 firmi da naprat budzet pa i igrac da si plaka edna firma ili drzavna firma kako MOL ama ovie golemite kluboj ne znam kako naogaat tolkavi pari koga za igranje evropa ne se pokrivaat trosoci a ne nesto poveke fudbalot e druga prikazna izlezot vo evropa i kosarkata delumno ama za rakometo ne mozam da razberam demek se opsestveno odgovrni firmi taka davaat za sport za reklama samo bravo ako e taka so da recam so vikas kaj nas danokot mu go odivaat sakaat pola nazad a ne pak taka od dzep nekoj da izvadi pari daleku sme nie od drugite
Sent from my CLT-L29 using Tapatalk
И Пелистер во времето на Пискачо имаше преку 30 спонзори... Ама вкупно сите праеја буџет од 3500 евраПоголем дел имаат по повеќе спонзори. На пример, Магдебург има над 50 спонзори, поголеми, помали, кој прават буџет од околу 7.5 милиони евра.