Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.917
Ова на северот од Донбас ќе биде стварно многу крваво ако не се прекине војната. Околу 70к украинска војска има во тој дел и нема каде да мрда, само чекаат русите да ги нападнат.
Tos buratino ke mavaat tamu, ke gi sprzat

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.468
Поени од реакции
35.199
Јас не го разбирам ова навистина, дури ете и да успеат некако да стигнат тие хеликоптери Азовстал, треба да си комплетно луд човек да се качиш на тој хеликоптер и да мислиш дека ќе стигнеш до некаде. Не е како фабриката да е 50 км позади борбени линии, секој војник во градот ќе слушне дека хеликоптери слетуваат кај Азовстал и ќе дигнат тревога и после тоа накаде. Мислам да технички на некој 100 км на север се Украинските линии али тоа се долги 100 км. Буквално влегуваш во возило кое единствената шанса да преживее му е способноста на пилотот да лета екстремно ниско и да се коцка со можни позиции на ПВО + дека нема да стигнат доволно брзо ловци или дека нема да има во близина некоја хеликоптерска патрола.
Замисли дека си НАТО платеник и ти кажале „ризкувај хеликоптер или ние самите ќе ве решиме, не смеете да паднете во руски раце и да се докаже директна вмешаност на НАТО/САД“. Азовци нема да те остават да се предадеш... Кога ќе ги извагаш опциите, веројатно ќе ризикуваш хеликопотер.

Мене тука ми е чудно што пилотите прифаќаат вакви суицидни мисии со две третини + шанси за неуспех (и веројатна смрт), и тоа не за да го смениш исходот на војната туку само за да извадиш од гомна некои странски платеници.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.121
Поени од реакции
9.525
Мене тука ми е чудно што пилотите прифаќаат вакви суицидни мисии со две третини + шанси за неуспех (и веројатна смрт), и тоа не за да го смениш исходот на војната туку само за да извадиш од гомна некои странски платеници.
Или е “ако ги извадиш странците добиваш милионче“, сто посто има што ќе се нафатат.

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.917
Zatoa ne mozat Amerikancite so Rusite.. Golem patlak ako imaat najjaka mornarica, taa mornarica mora bar na 1000km od kopno da bide za da poletaat avionite, a toa e preblisku za supersonicnite raketi.. Mnogu lesno ke gi pogodat nosacite..

Член од
2 октомври 2018
Мислења
97
Поени од реакции
204
Во целосен конфликт меѓу РФ и САД и двете морнарици ќе ги снема за еден ден, освен подморници. Оникс е евентуално за некој локален инцидент што нема да ескалира понатака.

Член од
3 јули 2016
Мислења
197
Поени од реакции
611
Потсетник дека тоа што не гледаме нешто не значи дека не се случува.

Dzabe milijardi za SU 50 ili F35. Tie se avioni za PR i za po nekoj udar vo bliskiot istok kolku da im se pokachi cenata. Za vistinski vojni e samo Su 25.

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.917
Neoficijalno, uste 3,000 azovci ima vo Mariupol, koi se rasporedeni vo fabrikata Azovstal i pristanisteto... Od informaciite koi gi imavme deka bile 14,000, znaci denaficirale 11,000 dusi... 90% od Mariupol e osloboden.. Me iznenadija Kadirovci kolku mnogu se professional vojnici.. Eksperti vo urbana borba..

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Neoficijalno, uste 3,000 azovci ima vo Mariupol, koi se rasporedeni vo fabrikata Azovstal i pristanisteto... Od informaciite koi gi imavme deka bile 14,000, znaci denaficirale 11,000 dusi... 90% od Mariupol e osloboden.. Me iznenadija Kadirovci kolku mnogu se professional vojnici.. Eksperti vo urbana borba..
Имаат искуство од Сирија, ги чистеа таму исисовци од Алепо и Дамаск и другите градови.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.885
Поени од реакции
36.939
Баш како прва светска војна, дрон снимка на ровови под артилериски оган.

На што личи градон… пепел направен. Ова мислам дека Маринка е.
Автоматски споено мислење:

Кадировци wannabe војници. Од тоа видеата се гледа дека не знаат кај тераат. Пукање без нишанење, имаше видео кај што прво излегува еден да лансира граната па после излегуваат двајца да пукаат, е нешто што би требало да биде обратно.

Kajgana Shop

На врв Bottom