Рамна Земја?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Самата дава светлина и нема маса. Како би ја измериле масата на месечината доколку би ја имала? Со кој метод? Практично? Со претпоставка?
Денес, наједноставно е да го земеш периодот и растојанието од месечината на тело кое е во орбитата на месечината.

Постојат и други покомплицирани историски методи.

Ок, сонцето нема маса, месечината нема маса, сијалицата има маса. Сите 3 светат. Нешто пак не штима.

Кажи ми, земјата и објектите на неа дали имаат маса?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Кажи ми, земјата и објектите на неа дали имаат маса?
Каде виде земја и објекти "на месечината"? Како прво не знам Њутон по кој метод ја измерил "масата на месечината" кога во тоа време Бог знае колку пати ја мереле оддалеченоста на сонцето од земјата пред да се договорат. Тоа е едно. Друго... Слетување на месечината никогаш немало. Кога возат со разни колички "по месечината" примети како од тркалата песокот брзо паѓа или додека одат и се валкаат "по месечината" како правот брзо паѓа. Додека газат "на месечината" таа не свети итн. Имам многу видеа поназад во врска со лажното слетување на месечината. Месечината не е физичко тело за да може да се слета на неа. И ставам крај на дискусијата во врска со месечината.
Автоматски споено мислење:

Постојат и други покомплицирани историски методи.
Тие се единствени нема други...

Плус ЛИДАР-от е повторно у игра и за месечината... За разлика од средниот век каде без ЛИДАР ја измериле оддалеченоста на сонцето од земјата после 50-ти пат...И конечно, се прашувам има ли надеж за вас глобусарите? :kafence:
Screenshot_2022-04-06-10-23-23-38_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Каде виде земја и објекти "на месечината"? Како прво не знам Њутон по кој метод ја измерил "масата на месечината" кога во тоа време Бог знае колку пати ја мереле оддалеченоста на сонцето од земјата пред да се договорат. Тоа е едно. Друго... Слетување на месечината никогаш немало. Кога возат со разни колички "по месечината" примети како од тркалата песокот брзо паѓа или додека одат и се валкаат "по месечината" како правот брзо паѓа. Додека газат "на месечината" таа не свети итн. Имам многу видеа поназад во врска со лажното слетување на месечината. Месечината не е физичко тело за да може да се слета на неа. И ставам крај на дискусијата во врска со месечината.
Автоматски споено мислење:

Тие се единствени нема други...
Абе види, има. Во моментов Чандрајан 2 е во орбита околу месечината и ако не грешам 2 сателита од THEMIS програмата се во орбитата на месечината(не сум сигурен дали се селеноцентрична или лисажуова, ама не е битно за муабетов). Имаме инструменти ско кои им ја следиме комуникацијата и како последица телеметријата.

Ок не ти се прави муабет за месечината.

Шо правиме со самата земја и објектите шо се на неа. Дали тие имаат маса?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Јас едно попладне на една плажа кога ќе застанам до Охридското езеро одсјајот на зраците од сонцето ќе ми стигаат до брегот...
Хм, мене пак не ми стига пола гајба пиво, можеби затоа ми се гледа криво :D

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Интересно. Дали постои гравитација? На земјата се разбира. Гравитација дефинирана како привлечна сила меѓу два објекта кои имаат маса и растојанието меѓу истите.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Интересно. Дали постои гравитација? На земјата се разбира. Гравитација дефинирана како привлечна сила меѓу два објекта кои имаат маса и растојанието меѓу истите.
Стави две камчиња на земја со растојание од еден метар помеѓу нив и види дали ќе се привлекуваат. Постои само густина на предмет,потисок и пловност. За среќа поимот "гравитација" е сеуште само ТЕОРИЈА. Недокажана, фиктивна сила "која привлекува". И за "гравитација" имам неколку видеа постирано поназад на темава...

Последно уредено:
Член од
28 јуни 2018
Мислења
805
Поени од реакции
970

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Стави две камчиња на земја со растојание од еден метар помеѓу нив и види дали ќе се привлекуваат. Постои само густина на предмет,потисок и пловност. За среќа поимот "гравитација" е сеуште само ТЕОРИЈА. Недокажана, фиктивна сила "која привлекува". И за "гравитација" имам неколку видеа постирано поназад на темава...
Не ми отвара видеа/линкови на форумов. Ако има само густина, потисок и пловност зошто паѓаат предмети на земјата?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Уште не си стигнал да прочиташ за „Dynamic Theory of Gravity" од Тесла, ај ѕирни го видеото, имаш време да не убедиш и во ова :)

Kajgana Shop

На врв Bottom