Рамна Земја?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Затоа што сонцето се наоѓа на таа страна. Која е логиката сонцето да е најблиску до земјата во зима а најдалеку во лето? Сакаш да кажеш дека сонцето понекогаш е оддалечено 150 МИЛИОНИ КИЛОМЕТРИ а понекогаш е помалку? Нели зраците на сонцето според Хелиоцентризмот паѓаат паралелно на земјата. Но кога ќе излезеш надвор можеш да видиш дека сонцето е локално и дека зраците не паѓаат паралелно на земјата. Ако ги следиш зраците на сонцето до изворот ќе заклучиш дека сонцето не е оддалечено 150 МИЛИОНИ КИЛОМЕТРИ и дека е многу помало со локално зрачење. Која е логиката да има годишни времиња ако сонцето е оддалечено 150 милиони км а со голо око го гледаш изворот на зраците и дека под агол паѓаат сончевите зраци на земјата? Како е можно да има годишни времиња ако е сонцето оддалечено 150 МИЛИОНИ КИЛОМЕТРИ? ДАЛИ МОЖЕШ ДА ЈА ЗАМИСЛИШ ТАА ОДДАЛЕЧЕНОСТ?Прегледај го приврзокот 327856Прегледај го приврзокот 327857
Интересно. На таа страна е сонцето.

Кажи ми, кое е објаснувањето за појавата која ја викаме ноќ?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
не си запознаен со основите на физиката и се ти е заговор
Како со помош на физиката и геометријата можеме практично да го измериме "закривувањето на земјата или водата" како на глобус?
Кога ќе научиш математика
На 10км.математички колку метри "закривување на земјата" треба да има? Ајде да ја земеме водата... Ако првите сто метри од брегот кон водата се рамни (водорамно) што мислиш дали на 10км.треба да постои математичко "закривување на водата"?!?
Автоматски споено мислење:

Интересно. На таа страна е сонцето.

Кажи ми, кое е објаснувањето за појавата која ја викаме ноќ?
Ако сонцето има свој ограничен опсег на зрачење каде што осветлува одредена територија на земјата тогаш логично неосветлениот дел на земјата е замрачен и имаш ноќ. Се случува и тоа во Алјаска во исто време на една страна од светот да видиш ден а на друга страна ноќ.

П.С
Невозможно на "водена топка" во исто време да видиш сонце и месечина истовремено.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Како со помош на физиката и геометријата можеме практично да го измериме "закривувањето на земјата или водата" како на глобус?

На 10км.математички колку метри "закривување на земјата" треба да има? Ајде да ја земеме водата... Ако првите сто метри од брегот кон водата се рамни (водорамно) што мислиш дали на 10км.треба да постои "закривување на водата"?!?
Сакаш јас да ти објаснувам ова кога ти не сакаш наука?
Не, благодарам - реков, како мислиш дека е, така јет - живеј. Не знам зошто се обидуваш да оптеретуваш луѓе што знаат повеќе од тебе за нештата да бидат во твоето блато, остави не во нашето блато, најди си други за во твоето, доста не силуваш аман :)

Има сигурно други кои го делат твоето гледиште за универзумот... не мора сите да сме таму.
Не може да ме убедиш дека еврејски бог создале Земја да е центар на се и дека човештвото е врвот на нештата: НЕ Е! Сета идеја за рамна земја доаѓа од религиите и ме иритира тоа. Ужас. Кој што повлекува толку многу нешта со себе надолу...

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Сакаш јас да ти објаснувам ова кога ти не сакаш наука?
Не, благодарам - реков, како мислиш дека е, така јет - живеј. Не знам зошто се оптеретуваш луѓе што знаат повеќе од тебе за нештата да бидат во твоето блато, остави не во нашето блато, најди си други за во твоето, доста не силуваш аман :)
"Закривување на водата" не ти е предизвик?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
"Закривување на водата" не ти е предизвик?
Не, не ми е. Тебе ти е и затоа најдобро е рамна земја и боговите ја создале Земјата и ние сме центарот бидејќи ние сме врвот на интелегенцијата, најбитните нешта во универзумот :)

Реков, ако за тебе Земјата е рамна - туркај си го каменот и што се заморуваш што за други Земјата е топка, елипса, пирамида... ? Едни христијани и муслимани живеат заедно што имаат апсолутно спротивни верувања за боговите, ти се напнуваш за нешта кои се многу далеку од тебе самиот...

Зошто бараш сите да веруваат каква е Земјата по тоа како ти ја чувствуваш? Кој си ти толку битен за да твоите чувства и сетила се врвот за човештвото?
Кроце...

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Ако сонцето има свој ограничен опсег на зрачење каде што осветлува одредена територија на земјата тогаш логично неосветлениот дел на земјата е замрачен и имаш ноќ. Се случува и тоа во Алјаска во исто време на една страна од светот да видиш сонце а на друга месечина.
Ахам. Нешто ко ламба вперена кон земјата и се движи во рамнина паралелна на земјата. Кажи ми, сонцето дали има маса?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Логото на Обединетите нации ги претставува Азимуталните проекции.
Алјаска ја немаш на тоа лого и сеа шупрајме?

Друга работа...
Ние сите овде сакаме да знаеме ова:

На 20км.од некој брег кон Охридсконо енѕеро математички колку има "закривување на водата"?

Ахам. Нешто ко ламба вперена кон земјата и се движи во рамнина паралелна на земјата. Кажи ми, сонцето дали има маса?
Нема никаква маса. Од каде сега тоа? Кој испитал или измерил тоа и според кој метод? За Лидар веќе знаеме ама го немале у 16-ти век.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Алјаска ја немаш на тоа лого и сеа шупрајме?

Друга работа...
Ние сите овде сакаме да знаеме ова:

На 20км.од некој брег кон Охридсконо енѕеро математички колку има "закривување на водата"?

Нема никаква маса. Од каде сега тоа? Кој испитал или измерил тоа и според кој метод? За Лидар веќе знаеме ама го немале у 16-ти век.
Таму се рептилите, исто како и на половите имаш војска со шмајзери што ги чува портите до внатрешноста на плочата ;)

Што е право во Охрид па езерото?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Овој одсјај не може да се случи на "водена топка"
Screenshot_2022-04-05-21-55-54-64_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Е ова нема смисла. Како може да свети ако нема маса? Кај мене дома сијалиците имаат маса.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Таму се рептилите, исто како и на половите имаш војска со шмајзери што ги чува портите до внатрешноста на плочата ;)

Што е право во Охрид па езерото?
Јас едно попладне на една плажа кога ќе застанам до Охридското езеро одсјајот на зраците од сонцето ќе ми стигаат до брегот...

Е ова нема смисла. Како може да свети ако нема маса? Кај мене дома сијалиците имаат маса.
Зраците од светлината имаат ли маса?
Кај тебе дома сијалиците имаат маса ама претпоставувам дека домот не ти е во облик на глобус ?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Зраците од светлината имаат ли маса?
Кај тебе дома сијалиците имаат маса ама претпоставувам дека домот не ти е во облик на глобус ?
Изворот на светлината има маса.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Изворот на светлината има маса.
Кај сијалиците да...

Автомобилот е само пример за да полесно разбереш зошто не чувствуваш движење кога Земјата се движи низ вселената.
Линиско движење е едно а закривено движење е друго. Ако 100км/ч не ги чувствуваш додека се возиш во автомобил по некој автопат праволиниски, пробај на ролеркостер или на поголема вртелешка да се вртиш со таа брзина кружно па ќе ни раскажеш за твоето искуство како не си ја почувствувал брзината.

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Кај сијалиците да...
Ок, изворите на светлина имаат маса. Освен сонцето.

Шо правиме со месечината. Сама свети или рефлектира светлина од сонцето? И дали има маса?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Ок, изворите на светлина имаат маса. Освен сонцето.

Шо правиме со месечината. Сама свети или рефлектира светлина од сонцето? И дали има маса?
Самата дава светлина и нема маса. Како би ја измериле масата на месечината доколку би ја имала? Со кој метод? Практично? Со претпоставка?

Kajgana Shop

На врв Bottom