Бугарско државјанство (процедура и потребна документација)

Член од
7 февруари 2022
Мислења
17
Поени од реакции
9
Здраво, приблизително колко време прод'лжи това статус при вас?
На мене ми омнема три месеца за сега.
Прегледај го приврзокот 326571
1 god.
Автоматски споено мислење:

Член од
14 март 2022
Мислења
6
Поени од реакции
42
Тамара, за жал многумина од нас се сеуште заглавени во оваа фаза и никој не може да ти даде конкретен одговор колку долго ќе ти трае овој статус.
Конкретно можам за мене да ти кажам дека на интервју бев во јуни 2019г. (првпат поддадов документи во октомври 2018г.) и указ чекам 3-та година по ред веќе. Да ги одземеме тука фазите образувана преписка и задолжително согласување- во финална фаза сум сигурно околу 2 години како ништо. Моментално указ им се издава на кандидати кои биле на интервју околу мај 2019, да се надеваме дека за брзо ќе дојдеме и ние на ред. Не преостанува ништо друго освен да чекаме.

Член од
2 октомври 2021
Мислења
173
Поени од реакции
135
i jas im dostaviv umrenica godina selo opstina i mi pobaraa koja edinica bil shto bil...
kako mislis edinica? Inache ti so potvrda od bugarski klub im prati, neli?

Inache sakam da prasam dali moze da se najde dokument od krstenica od bugarska egzarhija? Pra dedo mi bil roden vo Rakovec, pokraj Veles i dali ima nekade arhiva kade sto mozam da se javam i da prasam dali imaat dokumenti zacuvani od toa vreme?

Последно уредено:
Член од
31 декември 2009
Мислења
577
Поени од реакции
156
Zakazuval nekoj za intervju sofija?
Ili seuste nemoze da se zakaze

Член од
27 март 2022
Мислења
6
Поени од реакции
3
Здраво,

Дедо ми е родум од Димитровград, Србија, имам оригинален извод од Југославија од 1950та и венчаница. Во двата документа пишува народност бугарин.

Имам две прашања:
1. Дали се овие документи доволни за аплицирање за бугарско државјанство?
2. Ако се, можам ли јас да аплицирам сам и колку е тоа изводливо и паметно или пак ми треба посредник?

Благодарам

Член од
25 август 2021
Мислења
57
Поени од реакции
60
Kade mozam da baram originalen dokument od krstenica i vencanica na baba mi od koi imam kopii no ne i ortginalite koi se dadeni kako dopolnitelni dokumenti no ne se vrateni od posrednikot....kade da gi baram osven vo drzavniot arhiv

Moze li so pra dedo roden vo 1901 i 100% bugarsko selo vo toa vreme(spored toj link sto bese tuka postiran)?

Како можам да пишам до архивата?
Ovde baraj gi ima adresite na koi mozes da im pises

Последно уредено:
Член од
31 август 2012
Мислења
320
Поени од реакции
184
Здраво,

Дедо ми е родум од Димитровград, Србија, имам оригинален извод од Југославија од 1950та и венчаница. Во двата документа пишува народност бугарин.

Имам две прашања:
1. Дали се овие документи доволни за аплицирање за бугарско државјанство?
2. Ако се, можам ли јас да аплицирам сам и колку е тоа изводливо и паметно или пак ми треба посредник?

Благодарам
Dovolni ti se.
Jas bev so takvi dokumenti na baba mi majka i tatko se od toj kraj i vo poleto narodnost im stoe bugarin i bugarka.
Dobiv ukaz i se slikav za pasos.
Cela procedura za 4,5 godini.

Член од
27 март 2022
Мислења
6
Поени од реакции
3
Dovolni ti se.
Jas bev so takvi dokumenti na baba mi majka i tatko se od toj kraj i vo poleto narodnost im stoe bugarin i bugarka.
Dobiv ukaz i se slikav za pasos.
Cela procedura za 4,5 godini.
Благодарам на одговорот. Одевте преку посредник или директно? И колку е тоа битно?

Bibo

Модератор
Член од
9 април 2006
Мислења
4.131
Поени од реакции
4.004
Благодарам на одговорот. Одевте преку посредник или директно? И колку е тоа битно?
Апсолутно е небитно, посредникот не придонесува буквално ништо во поглед на времетраење или успех на процедурата. Во суштина он само има улога да ти каже што документи ти требаат и како треба да биде пополнета целата документација, во главно тоа е нивната улога.

Член од
18 септември 2021
Мислења
1
Поени од реакции
0
Zdravo, dali treba da se zakaze termin (i kade) za prodolzuvanje na pasos vo Sofija?

Член од
18 август 2021
Мислења
20
Поени од реакции
14
Дечки кои работни денови од колку до колку Бугарска Амбасада во Скопје прима документи за легализација?
Дали полномошно на татко ми за да ги внесе во мое име документите во МП треба да се преведени на бугарски? Легализирани веројатно не треба но преведени?

Последно уредено:
Член од
25 август 2021
Мислења
57
Поени од реакции
60
Ovde baraj gi ima adresite na koi no ne se vrateni od posredni
[/QUOTE]