Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.389
Поени од реакции
12.100
Досегашното искуство на Русија со противник да го има во потполно опкружување е на Чеченија. Тогаш бројката била околу 10к .
Сега бројката во Мариупљ е околу 15к.
 

Сладоледџија

Ванила & Чоколадо
Член од
8 декември 2009
Мислења
14.458
Поени од реакции
11.916
До сега снимаат само видеа за на инстраграм а на терен немаат направено ама апсолутно ништо. Чисто за споредба ДНР и ЛНР овците имаат х10 повеќе резултати со далеку далеку полоша опрема и тоа они напаѓаат од старт во најутврдениот дел од фронтот и против главниот дел од професионалната војска на Украина.
Cecencite se tamu za urbana vojna, za u gradovite da cistat kukja po kukja, stam po stan.. ke dojde i na red toa, prvin da gi zaobikolat Harkov i Kiev, pa posle doagjaat na red Cecencite..
 
Член од
2 октомври 2018
Мислења
97
Поени од реакции
202
и ко ќе го освојат харков ќе стават градоначалник да решава комунални проблеми??

русите убаво го разводнаа/расширија фронтот и само ги држат во приправност украинците додека сериозно битки се водат во новорусија опишана на картата..........зелката сработи повеќе за русија него за западот со потезите,така да вреди прашањето дали е поставен тврдокорно да се држи на власт од западот или од путин
Ретко кои го гледаат ова. Од ова досега што го видовме, во првата фаза целта им беше да 1) направат брз продор до Киев и Харков за да ги држат под притисок, 2) го исчистат северот од Крим, при што го решија и проблемот со водниот канал, 3) неутрализираат командна структура, авијација, ПВО и логистика, 4) целосно да ги освојат Луганска и Донетска област (во тек).

Последниве недела дена како да има втора фаза. Русиве оперираат без некои големи загуби како на почетокот, Украинците се во безизлезна ситуција во неколку региони, а поддршка од други делови на земјата не можат да добијат.

Додека не се реализира точка 4, не очекувам ни било што конкретно да има од преговорите, а такво нешто тешко дека е можно пред крај на март (без илјадници цивилни жртви).

После тоа многу опции се отворени, Русија може да каже дека ги остварила целите и да оди на деескалација, а ако процени дека не може да добие добар договор со запад и Украина, да продолжи да делка област по област. Зависи од ситуацијата дома.
 

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.101
Поени од реакции
3.296
Херсон е комплетно под Руска окупација. Николаев би требало наскоро да биде разбиен за да се отвори патот према Одеса.
За жал на Русија патот кон Одеса е тесно грло од која страна и да гледаш.

Во првите денови ја гледав мапата и е невозможно Русија да го помине Јужен Буг кај Николаев, има само еден мост кој ќе биде кренат во воздух, затоа и не брзаат многу таму, на север има брана, па мислам дека од таму ќе поминуваат и ќе се истоварат на југ од Николаев.

За Одеса нема да брзаат оти и таму има тесни грла, на југ подалеку од Одеса би можеле послободно да се истоварат, ама тука е Днестар, на север има две езерца скоро до морето со населени места кои ќе бидат добро утврдени.

Поради овие причини не брзаат таму, туку ако гледате прават тактика на развлекување на непријателот насекаде.
Се сеќавате на Лукашенко и неговото предавање со стрелката кон Одеса и Молдавија, пред некој ден излезе дека Белорусија ќе напагала, сега бродовите биле кон Одеса и сл.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.352
Поени од реакции
31.240
Shipping a lot of MANPADS into a country is always a danger, because if they end up in the wrong hands they could threaten civilian airliners, and after the wars they tend to go missing into the global black market.

That’s been a problem more than a few times, with the US shipping MANPADS into Afghanistan during the Soviet War, only to lose control of many of them. The most recent concerns were in the NATO regime change in Libya, where Libya’s huge cache of MANPADS were looted and sold across the region.
Both NATO and the airline industry are largely mum on the threats posed by such missiles. Russian officials are noting that the west is "grossly ignoring" a number of international agreements designed to prevent MANPADS proliferation.

Senior US officials say its a "risk worth taking," which is easy to say since the risk of proliferation is chiefly in Europe, and the US has ample experience in ditching responsibility for unintended, albeit easily-predictable, blowback.

"Frankly, we believe that risk is worth taking right now because the Ukrainians are fighting so skillfully with the tools at their disposal and they're using them so creatively," a senior U.S. defense official said on Friday when asked about that danger.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.810
Поени од реакции
26.374
Најјаки ми се најавите за контраофанзива на Украинците... Работата Русите во Берлин, а Германците само што не ја добиле војната.
Автоматски споено мислење:

Легијата…, таска балабанова

 
Последно уредено:

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.967
Екипа на РТРС во Волновах


 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.406
Поени од реакции
36.340
Украинците извршиле напад на авионската база во Херсон. Уништени сигурно повеќе од 6-7 хеликоптери. Не ми е јасно како го извеле, дали дрон, авион или инфилтрирана специјална единица.

0D216F54-59F3-4597-BC4E-2A6578BC80BE.jpeg
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.103
Поени од реакции
4.884
Колку што гледам Русите ептен почнале да го интегрираат делот на југ (Херсонска и Запорожиска Област), ништо чудно да си прават простор за нивно менаџирање поствоено. Плус за разлика од Киев, Харков итн, тука воопшто не е уништена инфраструктурата а тој дел е еден од најбитните во Украина - крајбрежје, хидроцентрала, најголемата нуклеарна централа, 4 аеродроми, водниот канал за Крим... Уште Мариопул да го земат и да се поврзат целосно по копнен пат (автопат и железница) од Крим до Ростов.

Мислам дека има големи шански овој дел + ДНР + ЛНР + некој додатно освоен дел (Одеса, Николаев, Запорожје?) да станат дел од некоја нова про-руска држава.

Едит: Баш сега отворив да видам кај им се наоѓаат битните житни полиња и баш тие делови се меѓу најплодните.

не знам врз основа на што така заклучуваш?
Како прво зошто би се правеле проруски и прозападни делови од Украина, на кого тоа му одговара?
Зошто Русија би работела на тоа да има некаков прозападен дел кој во иднина секогаш ќе проблематизира и ќе се користи против Русија?!

Она што беше речено е дека се врши денацификација, демилитаризација и она што не беше речено е нова форма федерација или конфедерација, која би била воено-политички неутрална или наслонета на Русија и проектот Евроазија.

Каква инфраструктура е уништерна во Киев и Харков?
Инаку Харков и делок кон Црното море важи за еден од најразвиените металуршки базени, се говореше дека имаа најнови ЦНЦ мачини со кои буквално можат се да произведат, заради војната еден дел од високоедуцираните кадри замина за Русија -друга тема.

Мислам дека Русија нема да дозволи ниту една педа од Украина да биде под окупација или вазал на западот, впрочем војната штотуку започна и има капаците да прерасне во WW3 или помалата веројатност е ЕУСА-НАТО да ја свитка опашката и да се повлече.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom