Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Што мислите за MAK Wheels алум, фелни? Имаат официјален дистрибутер кај нас но сепак не се оригинални и не би си играл со мојот живот и животот на семејството. Има некој возено со вакви нови фелни?

Гумите летни се 195/55 16

Друже ако се нови, подобра опција него половни во секој случај. Во МК скоро и да нема половни алу бандажи кој се здрави, не искривени, или дури не варени...траги-комично е што се продава како “добро зачувано“

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.529
Здраво друштво.

Мондео мк5 150hp дизел , 2017 година (прашував за него тука пред некое време мислења и го купув)

Денес на возење од Велес до Скопје на успонот пред Катланово како да секна колата и изгуби сила ми се појави клуч на екранот пред мене.

Кога застанав на бензинскс изгуглав покажа декс е симбол за Powertrain Issues. Ја запалив колата пак и симболот не го исфрли примаше гас како луд се до успонот пред Куманово истиот проблем со истиот резултат, пали-гаси се е океј.

Но штом се дешава по втор пат има нешто не знам што, налетав на некои информации кои укажуваат на ЕГР вентилот, искуства со ова?

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.519
Здраво друштво.

Мондео мк5 150hp дизел , 2017 година (прашував за него тука пред некое време мислења и го купув)

Денес на возење од Велес до Скопје на успонот пред Катланово како да секна колата и изгуби сила ми се појави клуч на екранот пред мене.

Кога застанав на бензинскс изгуглав покажа декс е симбол за Powertrain Issues. Ја запалив колата пак и симболот не го исфрли примаше гас како луд се до успонот пред Куманово истиот проблем со истиот резултат, пали-гаси се е океј.

Но штом се дешава по втор пат има нешто не знам што, налетав на некои информации кои укажуваат на ЕГР вентилот, искуства со ова?

Vleguva vi save mode, zastita e toa. Prvo stavia na kompjuter. Sprema ova so go kazvas, fakticki koga ke oseti teret togas go namalva polnenjeto na turbina i normalno pajga snagata. Mozi da e solenoid za Vakum, ili crevo za turbo, interkuler i slicno. Zato moras prvo na kompjuter da ja stavis.i da znajs deka ne e nitu turbo, nitu dizni problem. Da ne te matkat majstorite. Ova e turbo lag, lesen problem.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Здраво друштво.

Скоро сигурно грешка поради овербуст...т.е. на момент притисокот што го ствара турбото бил поголем од нормално. Е сеа овај притисок (бустот) баш е најголем кога на успони се вози со поголема брзина.

Сигурен си дека колата не е ремапирана? Често проблем со овербуст имаат (лошо) ремапирани коли

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.856
Поени од реакции
8.406
Има ли тахометар во градските автобуси и може ли да се утврди во колку саат возачот закочил наеднаш?

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129
Треба да има тахограф кој покажува со која брзина возел автобусот али не е прецизно толку со време, пример во секоја секунда да се знае колку возел.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.529
Скоро сигурно грешка поради овербуст...т.е. на момент притисокот што го ствара турбото бил поголем од нормално. Е сеа овај притисок (бустот) баш е најголем кога на успони се вози со поголема брзина.

Сигурен си дека колата не е ремапирана? Често проблем со овербуст имаат (лошо) ремапирани коли
Не верувам дека е ремапирана зашто беше во сопственост на компанија со сервисна историја со се.

Во тек на неделава ќе ми стигне Forscan ќе можам да увидам дополнително ако има нешто работено на неа
Автоматски споено мислење:

Има ли тахометар во градските автобуси и може ли да се утврди во колку саат возачот закочил наеднаш?
Секој бус има тахограф некои на картица некои механички зависи од генерација на автобус, ако не е проблем пиши што автобус е ќе пробам да те упатам подетално

Последно уредено:
Член од
27 мај 2016
Мислења
365
Поени од реакции
144
Дечки додека возам околу 60кмч кај предната десна страна слушам благо метално зуење(изгледа е околу тркалото) не е многу бучно но се приметува, а над 70/75 веќе не. Според вас што може да биде?
позз

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.856
Поени од реакции
8.406
Не верувам дека е ремапирана зашто беше во сопственост на компанија со сервисна историја со се.

Во тек на неделава ќе ми стигне Forscan ќе можам да увидам дополнително ако има нешто работено на неа
Автоматски споено мислење:

Секој бус има тахограф некои на картица некои механички зависи од генерација на автобус, ако не е проблем пиши што автобус е ќе пробам да те упатам подетално
Solaris или Man од поновите

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.268
Поени од реакции
15.381
Дечки додека возам околу 60кмч кај предната десна страна слушам благо метално зуење(изгледа е околу тркалото) не е многу бучно но се приметува, а над 70/75 веќе не. Според вас што може да биде?
позз
вероватно лагерот на точакот. ако имаш дигалка, дигни го тој точак и со рака заврти го. и ако има звук...тоа е

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.529
Solaris или Man од поновите
Хмм пребарав по интернет но не можев ништо детално да најдам.

Вака во поновите високотуристички автобуси со сигурност имаш нешто слично на црна кутија во авионите, само што тука оваа прати телеметрија на автобусот за во случаи како оној во Бугарија да се дојде полесно до податоци што се случило точно. Таа телеметрија меморира забрзување, кочење, нагли вртења и слично. Е сеа дали и градските автобуси го имаат исто иако може да се понови не знам. Не сум сигурен колку е корисно тоа со оглед дека се градски автобуси и таму се очекуваат нагли кочења, убрзувања и напуштање на ленти затоа што е урбана средина во споредба со автопат.

Доколку те удрил бус (не ми доаѓа друго зошто би те интересирало ова освен ако не си гик за автобуси хаха), најубаво ќе бидне да разговараш со адвокат доколку може да се направи проверка дали има таков уред во тој автобус бидејќи може да ви бидне битен доказ во случајот.

Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.657
Поени од реакции
1.519
Хмм пребарав по интернет но не можев ништо детално да најдам.

Вака во поновите високотуристички автобуси со сигурност имаш нешто слично на црна кутија во авионите, само што тука оваа прати телеметрија на автобусот за во случаи како оној во Бугарија да се дојде полесно до податоци што се случило точно. Таа телеметрија меморира забрзување, кочење, нагли вртења и слично. Е сеа дали и градските автобуси го имаат исто иако може да се понови не знам. Не сум сигурен колку е корисно тоа со оглед дека се градски автобуси и таму се очекуваат нагли кочења, убрзувања и напуштање на ленти затоа што е урбана средина во споредба со автопат.

Доколку те удрил бус (не ми доаѓа друго зошто би те интересирало ова освен ако не си гик за автобуси хаха), најубаво ќе бидне да разговараш со адвокат доколку може да се направи проверка дали има таков уред во тој автобус бидејќи може да ви бидне битен доказ во случајот.
Mozno e naglo da zakocil i patnik vo avtobusot da e povreden. Poverojatno e da prasuva radi ova, mada od legalen aspekt ne znam dali bi mozel da bara osteta od nekoe takvo scenario.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.529
Mozno e naglo da zakocil i patnik vo avtobusot da e povreden. Poverojatno e da prasuva radi ova, mada od legalen aspekt ne znam dali bi mozel da bara osteta od nekoe takvo scenario.
Секоја фирма мора да има осигурување на патници при вадење на документи за било каков превоз. Така да мислам дека ќе му следува ако е тоа сценариото, само треба да искомуницира со фирмата прво мислам.

Kajgana Shop

На врв Bottom