- Член од
- 1 ноември 2005
- Мислења
- 2.142
- Поени од реакции
- 1.256
Neshto okolu Mc Donald's KFC. Pizzi...Mici...Е ова е веќе загрижувачко:
Автоматски споено мислење:
KFC затвориле во Русија 1000 ресторани. не 1-2, 10-20, туку 1000... Дали знаете колкав профит е тоа за една компанија?
Сите тие затворени fast food fаncy ресторани западни продавници на облека, разни луксузи и чуда... Све се тоа правосмукалки на Руски пари. Сега Русите ќе мораат да купуваат домашни производи. Обично за да се заштити домашното производство секоја една (нормална) држава воведува царини и субвенционира домашно производство. Доколку една држава реши да затвори пазар за некоја странска компанија, тоа се смета за трговска војна. WTF која услуга на Русите.
Toa se franchisi...Plakjas poveke stotici iljadi dolari i otvarash restoran, dobivash pravo da go koristis nivnoto ime i nachinot na podgotovka na hrana so, nekoi mali "shtimanja" za lokalnoto naselenie/kultura/kujna...
Gazda mozhe da bide sekoj gragjanin so dovolno pari i biznis custvo vo sluchajot Rusin.
Potpishuvash "contract" kompliciran i obemen kako "Vojna i Mir i terash rabota. Si plakjash kirija, rabotnici, odrzhuvanje, loyalty fees, advertising i.t.n.
E sega vo contracot lezhi zajakot. Vo vakvi situacii prashanje e koj gubi ili koj dobiva ...mozhebi ima i nekoja klauzula koja veli deka za vreme na vojna ili sankcii Coca cola, KFC, ili Mc Donald ke mora da gi otkupi dogovorite i ke platat debelo, a sopstvenicite na restoranite ke si gi krstat "Russian Mc Donalds", "Russian KFC" i da ne redam i ke se pojavi nekoja rusk franchise .
Kako i da, e mi se chini deka ovie gluposti se bezmisleni, duri i komichni sankcii ideka se ochajni potezi na zapadnata elita, koja vo posledno vreme "canceluva" shto ke stigne kogo mozhe.Demek Lugjeto ke gladuvaat ako nema KFC, Mc Donalds ili Coca Cola.
I ja koristam prilikata da komentiram na stratUs deka se sprema glad. Nikogash vo Makedonija nemalo glad a nitu ke ima. Ke si zemes edno parcelche ili ke si zemesh nekoe nivche od dedo ti, pa sam ke si obezbedish hrana ...piperche, kromitche, grvche, prase .....Gospod ja podaril Makedonija so uslovi za smoishrana do nemaj kade.
Последно уредено: