Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    697

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.555
Поени од реакции
12.457
Еден од којзнае колку примери за манипулација.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.092
Поени од реакции
32.137
Мапава е ажурирана заклучно со вчерашен датум ?
Значи како држава која блеска под НАТО сонцето уште не сме им се придружиле на нашите "пријатели" и "сојузници" во глобалните санкции против клетите Руси ?
Северџанија никој не ја есапи... Или некој шошон од администрација заборавил да ги прати санкциите по пошта. :cautious:
Автоматски споено мислење:

Американците ...

Мастер левел спинери.
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.555
Поени од реакции
12.457

Автоматски споено мислење:


Одиме…
 
Член од
17 август 2011
Мислења
10.112
Поени од реакции
17.987
Абе сум ги ислушал јас сите видеа. 10 дена само тоа го праам. Најди ми ти некоја друга воена операција во светот што за 10 дена имала толку напредок. За да видиме кај потфрлиле Русите. Вака без никаква споредба, како ќе знаеме. Успехот или неуспехот се цени по терен... Ајде ќе го занемариме теренот, ќе одиме со споредби.
Muabetot za ruskata armija bese deka e on pair ili posilna od zapadnata. Gi ocenuvame od site aspekti, zagubi, koordiniranost, logistika, ne samo kolku teritorija osvoile. Mene iskreno intervencijata vo Sirija mi bese impresivna. Ova ovde, izglea na masoven shitshow.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.100
Поени од реакции
36.868
Пак ти со пендреците.
Цццц....

59062.jpg

...а што е ова, тениски рекет?
поради неносење заштитна маска на улица да обори и тепа граѓанин?

... со овие настани во Украина, каде е коронавирусот и овие мерки сега кога има протести против Русија низ цел свет групици граѓани, нит дистанца, нит маски заштитни, каде се овие силни полицајски сили низ улиците? појела маца!
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.906
Поени од реакции
26.534
@jamajka За овој дел зборев. Србинот што објаснуваше на мапа што се случува, окулу пристапот на русите и слично, тоа го рече. Сеа ја не сум експерт ама ми имаше логика тоа што го збори. Во овој регион, Домбас, баш кај правото (ваљда цела вертикала од Маропол до Харков), украинците имале голем дел војска пратено, околу 140000 војници. Најдоброто што го имале. Е сега ако русите успееле да го затворат овој регион,кај зелените стрелки, а украинскава војска не успее да се повлече до Дњепар, војната ќе биде скоро добиена. Тој дел ако им го затворат, опциите на украиските војници се или да се предадат или да погинат. Според него во таква ситација, плус опколен Киев, Харков, Одеса, сите поголеми градови во овие региони, а без никаква одбрана од море, уште минимална воздушна одбрана, Зеленски ќе мора да капитулира и да прифати неутралност, ама сега и Домбас го губи.
Иначе гледам многу го занемаруваат а доста е битно. Русија во моментов користи 100000-110000 војници од прилика, Украина покрај 250000 (толку мислам има), плус резевисти, доброволци, странци, нека се вкупно над 300000. Соодносот е 1 према 3. Така да ите како добро напредуваат.
Прегледај го приврзокот 324185
Да и јас зборев за истиот џеб кој го бркаат Русите и кој уствари ќе ја реши војната. Сега е трката да се затвори џебот и да се уништи главнината на Украинската армија. Јас не разбирам зошто Украинците до сега не се повлекоа од таму, али најверојатно се плашат кога ќе се одвојат да не паднат во заседи или можеби се укопани и си мислат дека така ќе се бранат или можда има некоја друга причина што не ја знаеме. Или па едноставно имаат погрешна претстава од Твитер и мислат дека ја победуваат војната.

На крај ќе испадне една интересна работа во све ова. Ако главнината на Украинската војска не се повлекува, затоа што има погрешна престава за состојбата на теренот, тоест ако пратат твитер и си мислат дека само што не победиле, ќе испадне дека Русија ќе има помош и од Украинската пропаганда, а најверојатно и рачунале на неа.

Зошто војската им е стационирана баш во тој реон, мислам дека е од причина што или се плашеле дека Доњецк и Луганск ќе извршат контраофанзива, или па и тие самите се спремале за офанзивни дејства. Знам дека во минатото имаат доста горко искуство кога Игор Стрелков со неговите доброволци убаво ги насанка Украинците на неколку пати и имаа страшни загуби во техника, имајќи во предвид дека се соочуваа буквално со пешадија. Уствари он ги создаде милициите во Донбас, со запленето Украинско оружје. Како што кружат митови (дечките имаат страшно искуство од многу војни), навечер искачале у акција, на сабајле се враќале со неколку запленети оклопни возила, артилерија и сл. И сега ако ја видиш мапата, Украинската војската на почетокот на Руската офанзива, ја обиколувала цела територија што била под контрола на милициите. Сега се повлечени од северот и југот се сконцентрирани на тој релативно мал дел, скоро заобиколени од сите страни. Според некои други мапи има и уште еден помал џеб кој гравитира на север, према границата на Русија. Тој фактички е добро утврден дел и според некои мапи таму има опколени остатоци на Украинската армија.

Е сега јас мислам дека целта на Русите не е да им се дозволи да избегаат, и затоа сеупште ги немаат удрено со артилерија, бидејќи ќе се дисперзираат и ќе им се изгуби трага и после полека ќе се регрупираат и ќе претставуваат проблем. Мислам дека чекаат скрос да се затвори кругот (верувам дека веќе е затворен но со далеку послаби истурени сили) и кога ќе ги затворат ќе удрат со артилерија исто како што го правеа тоа и милициите. После тоа Украина нема што да бара. Тоа што ќе и остане се резервистите и таканаречената територијалната одбрана што уствари е рандом поделеното оружје.

Ова може и да не е така, но според информациите што ги имаме на терен, така ми личи.

Иначе многу индикации говорат за успешна операција, но најважната е напредувањето на терен. Загуби нормално дека ќе има. Да би се прашал јас, никад не би пуштил армија вака, без да изорам терен, но од друга страна станува збор за луѓе блиски до нив и доколку би добиле таква наредба, мислам дека руските војници би почнале да ја гледаат војната како неправедна и би се откажале од неа. Вака можеби повеќе гинат, но моралот им е повисок. Реков и претходно, на секој Русин веќе му е јасно дека се влезени all in и дека секое повлекување значи покорување и повторно понижување. Војската е спремна да оди до крај, народот исто така.
Автоматски споено мислење:

Мислам дека играат, претпазливи се оти секоја изјава од типот - па не му дадовме шо сака и сега ќе го добие ди олд фешн веј исто ко и ние шо прајме, башка ние сме криви за ова - ќе значи канселирање и лејбл Руски агебт но пратам независни медиуми, подкасти од САД, сите почнуваат со - да лошо е ова од Путин, АМА... ", вистината им излегува на површина и се шири, после иницијалниот шок и откако сега ќе дојде рецесијата ќе им се појави лутина, веќе им се кува. Путин успеа со еден удар покрај проблемот у Украина и западот сам да се разведе од него по брза постапка, ќе национализира и зацврсти домашна машинерија и ќе се зацврсти евроазискиот блок. Ќе ни ги покаже слабостите на глобализмот - бевте глупи да сте зависни од нас, медиумската кампања им се враќа ко шамар - расизам и ариевство излегува на површина со сите тие изјави - ова се луѓе со плава коса и очи - и се шо е кафеаво одма го добива на своја страна. Само шарени да спречува дома, опасноста е тука. Ќе мора јбг пендраци али нема друго. Мое мислење.
Мислам дека во прво време економијата на САД не само што нема да биде погодена, туку САД ќе добие од сето ова. Доларот почна да се качува во однос на Еврото. Олку висок не бил одамна. Европа е таа што ќе пати. САД трљаат раце. Поготово сега кога ќе почне да се продава Америчко оружје на уплашените Европјани. Тие рачните противавионски ќе цветаат. Да не зборам за џавелините. Дури и си помислувам дека имаат договор напраено со Русите околу ова.
Автоматски споено мислење:

Muabetot za ruskata armija bese deka e on pair ili posilna od zapadnata. Gi ocenuvame od site aspekti, zagubi, koordiniranost, logistika, ne samo kolku teritorija osvoile. Mene iskreno intervencijata vo Sirija mi bese impresivna. Ova ovde, izglea na masoven shitshow.
Интервенцијата во Сирија и беше импресивна. Но тоа беше еден подруг вид на операција. Таму главнината на војската ја имаше Сирија, на теренот царуваа Хезболах, а Русите правеа брзи координирани и прецизни акции.

Еве ајде да гледаме хипотетички, тоа и @мкд владе го почна и реално држи вода. Да видиме дали можеше кувајтското сценарио да се изведе овде.

Значи според @teneke Русија има 4000 искендери најверојатно уште повеќе точка У, ТОР, неброени ураган и смреч системи и безброј градови. Да не збориме за можностите за бомбардирање од море и од воздух (далеку од дофатот на Украинската ПВО). И тоа не требаше да ги влечат од иљадници километри, туку им се тука пред нос што се вели. Што мислиш колку време ќе и требаше на Украина да потпише капитулација без ниеден Руски војник да загине? Дали можеа Русите ова да го направат? Можеа, нормално дека можеа. Што ќе постигнеа? Воен удар во Русија. Американците за Ирак и Авганистан ги боли стапот, тие за нив се терористи што живеат во пештери. Во Русија има милиони Украинци и во Украина милиони Руси. Ете заради ова успехот на САД во овие војни е навидум поголем.

Но не секогаш, теренот и добрата организација на Војската на Југославија, направи да бомардирањето, можам да кажам дека не беше успешно против војската. И тогаш верувам дека нема да имаа толку успешна копнена офанзива, со оглед на тоа дека си мислеа дека цела војска на Југославија е уништена, тоест имаа погрешно инфо. Но тоа е веќе ШББКББ.

Уште е многу рано да се разгледуваат детаљите и не сакам да брзам со закључоци и затоа оставам подотворена врата поради лошо искуство во Нагорно Карабах. Но имајќи ги во предвид акциите на Американците, кои горе доле све ни кажаа за оваа војна, па дури и најверојатно времетраењето на истата. Според типот на операцијата, според динамиката на напредокот, според начинот на којшто се пазат цивилни жртви ова е страшно добра операција.

Има некои мистерии кои можеби се пропусти, можеби се тактички грешки, а можеби и се операции на залажување. Може и имаат повеќе жртви и загуби одколку што очекувале. Ама тоа ќе го процениме на крај.
 
Последно уредено:
Член од
25 септември 2008
Мислења
357
Поени од реакции
239
Не ми е јасно со оваа тактика ама најверојатон си имаат математика направено. Од заседи ги лом прават. Инаку и еден од генералите на VDV загинал, со снајпер го погодиле кај Мариопол.
За ВОХА ли збориш , спарта батаљон херој на донецк од донецк 8 години војува од својата 20 та заедно со моторола.
Слава Вохи Герои ДНР.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.867
Поени од реакции
23.716
A long time ago in a ........
Uppps , wrong direction ... so - A short time ago...and now they no longer exist...





Хвала брате Путине...

Fala germanija za tehnologijata i treningot, sega gitla.... Ako za 2-3 meseci ne se vratat sami ke si se restartiraat tie fabriki sekako... Da ne mislis masinive na magarinja ke gi nosat u ger?

Jas mislev samo delovi proizveduvale u RUS ova celi linii bile, lol... Da reces IKEA ili LV sto se prodazni saloni deka e zaguba OK ama ova ti e POKLON.
Автоматски споено мислење:

So vpn kje rabotat, nemaj gajle :)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Pa ti dade primer za frilenseri ne jas... Ebate severdzanot i ova ke mora da ti go objasnuvame....

Imaat rusite i znaenje i iskustvo za proizvodstvo na vozila. Oni nikad nemale dizajn i asalna tehnlogija. Fala dojchlend, sega imaat i toa. Fabrikite ko sto gledam proizveduvaat ako ne se bar 80-90% od voziloto a ako treba nekoj sitnici da se dosredat sto mislis tesko ke im e na rusite da gi nabavat ili proizvedat? Zborime za delovi (kaishovi, baterii i slicno) koj najverojatno se proizveduvaat u kina ili nekoj vukojebini ko mkd.

Druga rabota bar na videata imas ne samo zapadni nego i aziski brendovi, koreanski i japonski koj ne najavuvaat povlekuvanje. Duri i americkite (FORD) e joint venture so Sollers - ruska firma pa i oni ke prodolzat, moze samo da go prodade FORD udelot.... Toa e, severdzani i bugari - tokmaci...
 
Последно уредено:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.699
Поени од реакции
5.381
Овие цела економија му ја запреа, овие се радуваат три фабрики што му оставиле во наследство :) Ој животеееееее......

На Ал Џезира читав, дека санкциите што ги воведе Западот кон Русија, можеби нема смртоносно да ја погоди Руската економија, но ќе биде кобна за стандардот на граѓаните и за нивната куповна моќ.

Се е пресметано, до најмал детал. Доволно е да се види не подалеку, туку самите изјави на Руски амбасадори дека секој непријателски чин е евидентиран, секој потег се следи итн. Благи закани, а кога почнува да се заканува некој му гори под нозете.

Нека поседат вака уште 2-3 месеци под вакви санкции, на обичниот Русин, Украина ќе му биде последната грижа. Ќе доживеат Iron Curtain part 2, а сметам дека нема повеќе да си го дозволат самите себе си таков епилог.
 

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.867
Поени од реакции
23.716
Овие цела економија му ја запреа, овие се радуваат три фабрики што му оставиле во наследство :) Ој животеееееее......

На Ал Џезира читав, дека санкциите што ги воведе Западот кон Русија, можеби нема смртоносно да ја погоди Руската економија, но ќе биде кобна за стандардот на граѓаните и за нивната куповна моќ.

Се е пресметано, до најмал детал. Доволно е да се види не подалеку, туку самите изјави на Руски амбасадори дека секој непријателски чин е евидентиран, секој потег се следи итн. Благи закани, а кога почнува да се заканува некој му гори под нозете.

Нека поседат вака уште 2-3 месеци под вакви санкции, на обичниот Русин, Украина ќе му биде последната грижа. Ќе доживеат Iron Curtain part 2, а сметам дека нема повеќе да си го дозволат самите себе си таков епилог.

Da da... Eve sonceto veke nekolku dena ne izgreva nad rusija i koloni migranti od rusija se spremaat da go pominat dolgiot pat do berlin i preku barata do aljaska...

Sto e tocno zapreno? Daj kazi da vidime, posto site sto gi znam najnormalno idat na rabota.

Al Dzezira e odlicen izvor na informacii, tolku e dobra sto i od bliskiot istok ja izbrkaa posto e propaganda na katar odnosno turcija.

Kako ke bide kobno za graganite i nivnata kupovna mok? Vo rusija nemozes da smenis pari po "noviot kurs". Nema pokacuvanja na cenite. Edino sto nemoze e da si kupi nekoj novo BMW ili iphone sega za sega.

A sto sakas ruskite ambasadori da izjavuvaat? Normalno deka sve treba da se evidentira.


Nego zaebi toa, daj kazi so ke pravat Polska, Romanija i Ungarija so 1 mil plus beglici? Ke im pomogne li Germanija i Francija ili ke gi ostavi sami? Neli oni nekea afrikanci pa sega ke im vratat milo za drago i ke gi bankrotiraat ili pak sve ke bide terent na germanija? Eve 200e od covek da gi kosta nedelno kolku pari e toa? Sto ke bide koga ke dojde do cifra do 10 mil? Benzinot denes kolku e? Plinot? Cekaj doprva hranata koga ke pocne da skoka, eve imase prilika da vidis sega kako e so zamrznuvanje ceni i gluposti...

Za 2-3 meseci mene poveke me interesira da vidime kolku e taa EU solidarna i spremna da e edna drzava/sistem, a Rusija sekako ke si postoi...
 
Последно уредено:

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.906
Поени од реакции
26.534
Овие цела економија му ја запреа, овие се радуваат три фабрики што му оставиле во наследство :) Ој животеееееее......

На Ал Џезира читав, дека санкциите што ги воведе Западот кон Русија, можеби нема смртоносно да ја погоди Руската економија, но ќе биде кобна за стандардот на граѓаните и за нивната куповна моќ.

Се е пресметано, до најмал детал. Доволно е да се види не подалеку, туку самите изјави на Руски амбасадори дека секој непријателски чин е евидентиран, секој потег се следи итн. Благи закани, а кога почнува да се заканува некој му гори под нозете.

Нека поседат вака уште 2-3 месеци под вакви санкции, на обичниот Русин, Украина ќе му биде последната грижа. Ќе доживеат Iron Curtain part 2, а сметам дека нема повеќе да си го дозволат самите себе си таков епилог.
Ти викаш дека во Русија е беда, кога е беда, како би ги удриле вакви санкции?

Проблем веќе си имаат западните општества со енергенсите кои поскапеа, а уште не почнати санкциите. Со енергенсите иде нормално и све друго Нафтата е 130 барел, гасот веќе појма немам колку е....

А што е најинтересно гасот и нафтата сеуште се купуваат од Русија и тоа по поскапени цени. Ако тераат вака загубите од санкциите на Русите ќе им го компезира зголемената цена на гасот.

И тоа пази го ова, не само што не им удираат санкции за гасот, туку им викаат дека ќе го сметаат за војна ако не им испорачува Русија гас. Во меѓувреме Еврото почна да паѓа спрема доларот... лепота. Најебана странка нема да биде Русија, туку ЕУ на крајот. Пошто Русија не само што ќе продолжи да продава гас во Европа за значително повисоки цени, си потпиша договори и со гасовод со Кина... Потпиша договор за пченица со Пакистан (BTW пченицата е над 100% поскапа одкако почна војнава).

Јас стварно си помислив дека ќе и го секнат гасот и нафтата ... Ама како што гледам не се деси тоа. Наместо тоа, како што и направија за храната која до 2014 ја увезуваше, а сега ја извезува. Сега и го направија тоа за скоро све друго. Па дали ти мислиш дека Русија нема производствени капацитети и ресурси све тоа да произведе? Икеа бе... Гаранат сега олигарсите еден по еден ќе си отвараат фабрики за да надокнадат потребните добра. Дури и јас се мислам инвестиција во производство моментално во Русија може повеќекратно да се исплати.




--------------------------------------------------------
Интересен момент кој доловува колку се Украинците погрешно информирани за војнава. Најверојатно преку твитер. Начекуваат уништена колона за која си мисли по дефолт дека е Руска, се шокира кога дознава дека уствари е Украинска.

 
Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
12.867
Поени од реакции
23.716
Ти викаш дека во Русија е беда, кога е беда, како би ги удриле вакви санкции?

Проблем веќе си имаат западните општества со енергенсите кои поскапеа, а уште не почнати санкциите. Со енергенсите иде нормално и све друго Нафтата е 130 барел, гасот веќе појма немам колку е....

А што е најинтересно гасот и нафтата сеуште се купуваат од Русија и тоа по поскапени цени. Ако тераат вака загубите од санкциите на Русите ќе им го компезира зголемената цена на гасот.

И тоа пази го ова, не само што не им удираат санкции за гасот, туку им викаат дека ќе го сметаат за војна ако не им испорачува Русија гас. Во меѓувреме Еврото почна да паѓа спрема доларот... лепота. Најебана странка нема да биде Русија, туку ЕУ на крајот. Пошто Русија не само што ќе продолжи да продава гас во Европа за значително повисоки цени, си потпиша договори и со гасовод со Кина... Потпиша договор за пченица со Пакистан (BTW пченицата е над 100% поскапа одкако почна војнава).

Јас стварно си помислив дека ќе и го секнат гасот и нафтата ... Ама како што гледам не се деси тоа. Наместо тоа, како што и направија за храната која до 2014 ја увезуваше, а сега ја извезува. Сега и го направија тоа за скоро све друго. Па дали ти мислиш дека Русија нема производствени капацитети и ресурси све тоа да произведе? Икеа бе... Гаранат сега олигарсите еден по еден ќе си отвараат фабрики за да надокнадат потребните добра. Дури и јас се мислам инвестиција во производство моментално во Русија може повеќекратно да се исплати.




--------------------------------------------------------
Интересен момент кој доловува колку се Украинците погрешно информирани за војнава. Најверојатно преку твитер. Начекуваат уништена колона за која си мисли по дефолт дека е Руска, се шокира кога дознава дека уствари е Украинска.


imase predhodno na temata nekoj postira deka rusite otkako e pocnata vojnata se u plus 20 miljardi od porast na cenite na naftata...

ona sto e najokantno za zapadot e deka ocekuvaa deka ke ja branat rubljata i deka taka ke im gi ispumpaat rezervite a ovie so prst ne mrdnaa... :pos: se sto napravija e zabrana za razmena na devizi i sega za sega si teraat ko nisto da ne e promeneto. Ima ko vo MKD luge sto kupuvaat zalihi ali toa e se.... ahhh da ne raboti ikea i luis viton lol....
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.906
Поени од реакции
26.534
imase predhodno na temata nekoj postira deka rusite otkako e pocnata vojnata se u plus 20 miljardi od porast na cenite na naftata...

ona sto e najokantno za zapadot e deka ocekuvaa deka ke ja branat rubljata i deka taka ke im gi ispumpaat rezervite a ovie so prst ne mrdnaa... :pos: se sto napravija e zabrana za razmena na devizi i sega za sega si teraat ko nisto da ne e promeneto. Ima ko vo MKD luge sto kupuvaat zalihi ali toa e se.... ahhh da ne raboti ikea i luis viton lol....
Незнам може ќе им опнат нешто поопасно понатаму, ќе видиме. Ама како што е сега ситуацијата, им го накршија. Разликата на цената буквално им ја спонзорира војната, а во иднина ќе им ги санира загубите од другите санкции :)
До сега ова ко преќутен договор со САД да имаат, ќе ги усерете малце Европските буљаши и терајте си business as usual.
Автоматски споено мислење:

Нека поседат вака уште 2-3 месеци под вакви санкции, на обичниот Русин, Украина ќе му биде последната грижа. Ќе доживеат Iron Curtain part 2, а сметам дека нема повеќе да си го дозволат самите себе си таков епилог.
Првата железна завеса беше после страшна војна која главниот фронт беше на исток, 27М жртви во Русија, уште 10тина можфа во остатокот на источниот блок. Целосно разурната инфраструктура, фабрики. Башка страшна комунистичка диктатура, без нималку човечност.

Кога ќе се свртиш на далечен исток, пак ја имаш Кина во комплетно иста ситуација со таа разлика што војната кај нив траела дупло повеќе и жртвите биле исто така дупло. Комплетно истата ситуација.

И двата блока комплетно затворени од светот....


Ај види ја денешната ситуација и види дека 40% од Енергенсите во Европа се Руски, 100% од апаратурата што ја имаш е Кинеска. Кина е економски џин кој гази. Русија е далеку од уништениот Советски Сојуз кој требаше допрва да се гради. Со отворена врата во цела Азија (не збориме за азија од 19 век) и Јужна Америка. Дали мислиш дека Европа ја има доминацијата од средината на 20 век, да може да крене железна завеса? Во случајов железната завеса 2 ќе има погубно дејство за Европа, а не за Русија.

А после ова (cancel) што им го приредија западните ксенофоби во духот на Хитлер, верувај и тој највеќе што го мразеше Путин ќе се сплоти со него, за да го истера ова до крај, па ако треба што викаат и корења да јаде.
 
Последно уредено:
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.349
Поени од реакции
18.230
Со оглед дека ве интересираше како функционира НАТО, еве опис како функционира руската команда за нуклеарен напад. Не е баш црвено дугме.

 

Kajgana Shop

На врв Bottom