...........
2. Екстази (некој мислеше дека е добро да земе една?)
Екстази обично се зема орално во форма на пилула, таблета или капсула.
Земање повеќе од една за поостро дејство, обично се нарекува „судирање“. Екстази е синтетичка (направена од човекот) дрога, направена во лабораторија. Производителите обично ја мешаат со дрога по свој избор, како кофеин, амфетамин, па дури и кокаин. Екстази е нелегална дрога и има ефекти слични на халуцинатори и симуланти. Пилулите се со различна боја и понекогаш се обележени со сликички. Мешањето на екстази со алкохол е екстремно опасно и може да биде смртоносно.
Стимулативните ефекти на дрогата како екстази го онеспособува корисникот да игра за подолго време, а топлите услови или гужвите можат да доведат до екстремна дехидратација или деструкција на срцето или бубрезите.
Краткорочни ефекти
Намалено расудување,конфузија,депресија,проблеми со спиењето, параноја, повраќање,вознемиреност и др.
Долгорочни ефекти
Продолжената употреба може да предизвика долготрајни или пермаментни оштетувања на мозокот,влијаејќи на расудувањето на луѓето и способноста за размислување.
„Екстази ме полудуваше, еден ден ја гризнав чашата, исто како што би гризнала јаболко. Требаше да имам полна уста со стакло за да сфатам што се случува со мене.“
Жив сум, и не ми фали ништо
Ако човек сака да проба, ништо не можи да го премисли, но кога сакам и никој не може да ме натера да земам екстази...
Тоа ти е самоконтрола... Немам земено веќе година, година и пол, и не планирам....
Поздрав, и запамтете, дрогата не штети на здравјето, Вие си штетите....