Щипянецъ
македонски Бугарин
- Член од
- 21 декември 2011
- Мислења
- 1.616
- Поени од реакции
- 711
Секако Бугарија.Која ја сметаш за твоја татковина?
Автоматски споено мислење:
Прво, цитирав бендови од „new wave“ од 80-тите, не само рок бендови. Овој нов стил не беше објавуван од државата, а немаше ниту приватни студија. И покрај сите пречки и неможности за вистинска концертна активност, овие групи создаваа музика.Воцек и Чугра - Соня и Сала
www.youtube.com
Постоење не е еквивалент на квалитет.
Пошто сум релативно добар познавач на светската пост-панк/њу-вејв/синт-поп сцена, иако знаев што ме чека, сепак пуштив неколку од тие погореопишани несреќи, чисто да бидам изненаден и да признаам како тоа Бугарија имала некаква сцена во тоа време. Имам слушано Советски и чехословачки бендови и изведувачи од тој период па горе долу знаев што може да се очекува.
Што е ова бе? Туѓ срам ме изеде кога ги слушав овие на линкот, како да ти кажам, она кога ти е тужно и тешко во исто време, многу неубаво чувство нешто измеѓу сожалување, блам и одвратност, некои ликови по гаќи се движат како во бунило, соц-реалистичка реа наоколу живи костури, неисхранетост, жени недепилирани и свиснати како во субсахарска Африка, фризурите им се како правени со миксер за јајца, вокални способности на отепано Магаре...што ми требаше ова ај ај ај.......но добро, интересено е сепак да се види и нешто на тоа ниво.
Само кажи ми дали си тоа сериозен дека овие атонални јадови и беди се нешто на ниво на сцената на екс-Југа?
Ете еден пример од релативно опскурна Ју група од тоа време :
Oktobar 1864 - Sam
Znam, tuzan je mir, porusen mosthladne ruke bez dodirataj ponor bez dna, humka od snaili izbrisan tragNoc, prica za kraj, izgubljen sjaju igri tame sa zvezda...www.youtube.com
Спореди било што, текст, аранжман, продукција, вокали, рифови...
Интересно е колку бугарофилите имаат омраза кон Југославија, 30 години после распадот, набиени се полувековни комплекси кога во Бугарија животот бил сив, сиромашен, отсечен од светот, никаков, со празни полици по продавници, шверц на мастики за џвакање и винил плочи биле бизнис.
Тоа што маса бугари припаѓале слушајќи Лепа Брена, Миле Китиќ и Јужни Ветар и остала екс-Ју дно продукција доволно зборува за цивилизациската разлика.
Во Југославија не постоеше ниту еден бугарски изведувач, немаше.
Во Бугарија екс-ју изведувачите биле барани и посакувани како леб.
Lepa Brena - Koncert na stadionu Vasil Levski - (Sofia, Bugars... | За вас, приятели! :) Легендарният концерт на Лепа Брена в София на Стадион "Васил Левски" от 1990 г. пред 100 хил. души!!! | By Сръбските хитове/Serbian hits | Facebook
За вас, пријатели! :) Легендарнијат концерт на Лепа Брена в Софија на Стадион "Васил Левски" от 1990 г. пред 100 хил. души!!!bg-bg.facebook.com
Види ги бе, на националниот стадион Васил Левски на сред Софија со Хеликоптер ја носат Лепа Брена (кој ја прател таа сцена знае кое дно е Лепа Брена), еј со Ми-8 пред 100К (сто мадафакин илјади еееј) радосен бугарски народ кој пее србијански песнички во хор со Лепа Брена.
Дали има нешто слично во обратен смер?
Небитни се војните во смисол на цивилизациски чекори, пример е Австро-Унгарија која започна светска војна, се распадна и исчезна, но во време на своето постоење била цивилизациски на друга планета споредено со земји кои опстанале како Бугарија, Грција и слични.
Припаѓаат на Лепа Брена на сред Софија
Второ, Бугарска рок музика од 80-тите може да се види на YouTube и квалитетот и продукцијата не се полоши во однос на југословенската.
Трето, тие што слушале „new wave“ не ја слушаат Лепа Брена. Лепа Брена е за обичниот народ (простолјудие). Интересно е како во недостиг на аргументи за музички вкусови секогаш ги допирате Лепа Брена и стадионот Васил Левски. Мислев дека барем некој што ми кажува за new wave ќе го пропушти ова.
Кога во Бугарија масовно се произведуваше квалитетен поп (естрандна музика), Југославија масовно произведуваше турбо-фолк „за пијанство на маса“ за простолјудието.
Последно уредено: