Roab bike vs. MTB велосипедизам

Член од
8 септември 2008
Мислења
11.855
Поени од реакции
10.227
Гледај го видеото, баш занимливо, особено крајниот резултат . Сакам онака само да го поставам тука на форумот. Споредба :)
Ете и во видеото се покажа дека барем двојно потешко е возењето MTB. Два пати помала километража ја вози еден саат подолго и многу важно flow score кај Road беше 0 што значи многу полесно е да одржуваш ритам на Road.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Член од
21 јуни 2018
Мислења
610
Поени од реакции
262
Јас би одел на хибрид, си го возиш на асфалт 80% од времето како и поголемиов дел од хоби-велосипедисти ама може да го возиш и на лајт земјени патеки
Во тој слуќај ќе немаш ни роуд, ни мтб.

Член од
2 февруари 2022
Мислења
19
Поени од реакции
7
Ете и во видеото се покажа дека барем двојно потешко е возењето MTB. Два пати помала километража ја вози еден саат подолго и многу важно flow score кај Road беше 0
што значи многу полесно е да одржуваш ритам на Road.
Да, пократка релација е вози подолго време, но нема врска дека планинска тура возел, знаеш зошто ја вози подолго, оти има многу нерамнини , ридови, длапки и слично, и да сакаш неможеш да брзаш , возиш со 10 km/h просек, е сега како се зајакнуваш возејќи со 10 km/h наспроти 35km/h Просек (за кои што треба доста спремност) А за потрошените калории, не кажа ништо? Нели нешто ако е потешко се трошат повеќе калории, во случајов тој што возеше Роад потроши повеќе.

П.С дали си возел некогаш Роад? Сакам твое искуство и со него да слушнам ?

Последно уредено:
Член од
21 јуни 2018
Мислења
610
Поени од реакции
262
Да, пократка релација е вози подолго време, но нема врска дека планинска тура возел, знаеш зошто ја вози подолго, оти има многу нерамнини , ридови, длапки и слично, и да сакаш неможеш да брзаш , возиш со 10 km/h просек, е сега како се зајакнуваш возејќи со 10 km/h наспроти 35km/h Просек (за кои што треба доста спремност) А за потрошените калории, не кажа ништо? Нели нешто ако е потешко се трошат повеќе калории, во случајов тој што возеше Роад потроши повеќе.

Поарно со кола вози се, одколку роад бајк.

Член од
2 февруари 2022
Мислења
19
Поени од реакции
7
Поарно со кола вози се, одколку роад бајк.
Ако имаш стварно возенo роад , секој коментар е добредојден ако не не треба да се правиш многу паметен. Поздрав ;)

Член од
8 септември 2008
Мислења
11.855
Поени од реакции
10.227

Па баш заради потешките услови за возење логично, теренот е многу потежок и да сакаш не можеш да возиш побрзо. И Офроуд возило не може да вози со 80 низ планина ама може по асфалт.
Потрошените калории и далеку поголемата просечна брзина исто така покажуваат дека возењето на асфалт е многу полесно и со самото тоа можеш, доколку си спремен да форсираш побрзо темпо. Кај офроуд возиш толку колку што ти дозволува теренот, т.е си ограничен и мораш цело време да си под напор сакал ти или не.
Роуд сум возел на кратки релации 15-20 километри и не ми е задоволство да возам по автопат без можност да уживам во природа.

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk

Член од
21 јуни 2018
Мислења
610
Поени од реакции
262
Ако имаш стварно возенo роад , секој коментар е добредојден ако не не треба да се правиш многу паметен. Поздрав ;)
Купи си што сакаш. А ако си дојден на форумов да читаш одговори што претходно си ги замислил, не си губи време.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.964
to tocace nameneto za planina e duplo potesko od road bajkot , gumite se podebeli i so kramponi i mn dr raboti, pa vidi sega ti kako ke iskacuvas ugornica i kolku sila ke treba so mtb nasproti road . ako sakas da meditiras vozi si road, ako sakas adrenalin zemi si mtb
znaci road bajot ti e izdrzlivost na podolgo vreme a mtb sila i tehnika
Не е дупло потешко туку околу 30% бара поголема сила за одржување иста брзина како кај роудот.Ако си толку сигурен дека МТБ бара дупла снага закачи Power Meter и на едниот и на другиот и со подеднаква снага изразена во вати ќе видиш со колку на саат ќе возиш на МТБ а со колку на Роуд.Ги имам и двата и од искуство ти кажувам дека разликата не е голема.

Член од
9 октомври 2013
Мислења
120
Поени од реакции
283
Не е дупло потешко туку околу 30% бара поголема сила за одржување иста брзина како кај роудот.Ако си толку сигурен дека МТБ бара дупла снага закачи Power Meter и на едниот и на другиот и со подеднаква снага изразена во вати ќе видиш со колку на саат ќе возиш на МТБ а со колку на Роуд.Ги имам и двата и од искуство ти кажувам дека разликата не е голема.
mislev na tezinata na velosipedite mtb 14 kg nasproti road 7 kg

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.052
Поени од реакции
5.964
mislev na tezinata na velosipedite mtb 14 kg nasproti road 7 kg
Најлесниот роуд е 7.5кг зборам за оние најскапите што ги возат на трки.Без разлика што е 6.5кг потежок МТБ роудот не е дупло побрз бидејки за да кажеш дека еден велосипед е дупло побрз од друг значи дека со ист отпор на педалите и ист број на вртежи едниот се движи со двојно поголема брзина од другиот.Кажав и пак ќе кажам најрелевантен показател е Power meter или педали кои ќе го одредуваат притисокот врз нив додека се вози велосипедот.

Член од
8 септември 2008
Мислења
11.855
Поени од реакции
10.227
Најлесниот роуд е 7.5кг зборам за оние најскапите што ги возат на трки.Без разлика што е 6.5кг потежок МТБ роудот не е дупло побрз бидејки за да кажеш дека еден велосипед е дупло побрз од друг значи дека со ист отпор на педалите и ист број на вртежи едниот се движи со двојно поголема брзина од другиот.Кажав и пак ќе кажам најрелевантен показател е Power meter или педали кои ќе го одредуваат притисокот врз нив додека се вози велосипедот.
Не е точно, 1.5 до 2.5 пати повеќе снага е потребна за MTB кога се вози иста километража со слична конфигурација на терен во однос на Road.
Многу добро се гледа на видеото дека MTB има многу поголеми пикови во употребена снага во Вати во однос на Road и многу е потешко да се одржи темпо. MTB btw има скоро ТРИ пати пократка километража. Што би било кога би возеле ист број на километри е лесно да се заклучи.

Член од
7 јуни 2018
Мислења
73
Поени од реакции
58
Токму така.
Автоматски споено мислење:

Не е точно, 1.5 до 2.5 пати повеќе снага е потребна за MTB кога се вози иста километража со слична конфигурација на терен во однос на Road.
Многу добро се гледа на видеото дека MTB има многу поголеми пикови во употребена снага во Вати во однос на Road и многу е потешко да се одржи темпо. MTB btw има скоро ТРИ пати пократка километража. Што би било кога би возеле ист број на километри е лесно да се заклучи.
Вака сега да кажам од мое лично искуство, прво и основно не сум противник нити на МТБ , нити на Роад. Ги возам и двете, сум возел и со едната и со другата долги стази, над 150-180 км. и за мене лично можам да кажам дека Роад бајк е подобра варијанта, се пронајдов повеќе во тој вид на велосипедизам, поубаво е возењето и сл. Инаку роад бајк-от не е дупло побрз , но значително е побрз. Особено овде кај нас низ Македонија луѓето по асфалт возат МТБ што е еднакво на самоубиство, сум возел со МТБ над 150 км по асфалт и е мнооогу мачно, мускули болат после возење, воспалени и сл. наспроти Роад , кој по асфалт сум го возел исто така над 150 км, и верувајте дека воошто не осеќате замор, добро лежи рамката, друго е возењето и сл. Едноставно не е тоа тоа со МТБ по асфалт а ретко кој го вози в планина, па кој може бе секој да оди в планина дда губи по 5 саати дур појде и дојде. А со роад бајк-от за тие 5 саати ке свртам 200 км. :) ЛИЧНО ТВРДАМ дека роад бајк е многу подобра верзија отколку МТБ. Ако сакаш да се зајакнеш и да бидиш онака јак и спреман велосипедист во буквална смисла тогаш само роад бајк му е мајката.

П.С МТБ е за пензионери :)

Последно уредено:
Член од
8 септември 2008
Мислења
11.855
Поени од реакции
10.227
Токму така.

Вака сега да кажам од мое лично искуство, прво и основно не сум противник нити на МТБ , нити на Роад. Ги возам и двете, сум возел и со едната и со другата долги стази, над 150-180 км. и за мене лично можам да кажам дека Роад бајк е подобра варијанта, се пронајдов повеќе во тој вид на велосипедизам, поубаво е возењето и сл. Инаку роад бајк-от не е дупло побрз , но значително е побрз. Особено овде кај нас низ Македонија луѓето по асфалт возат МТБ што е еднакво на самоубиство, сум возел со МТБ над 150 км по асфалт и е мнооогу мачно, мускули болат после возење, воспалени и сл. наспроти Роад , кој по асфалт сум го возел исто така над 150 км, и верувајте дека воошто не осеќате замор, добро лежи рамката, друго е возењето и сл. Едноставно не е тоа тоа со МТБ по асфалт а ретко кој го вози в планина, па кој може бе секој да оди в планина дда губи по 5 саати дур појде и дојде. А со роад бајк-от за тие 5 саати ке свртам 200 км. :) ЛИЧНО ТВРДАМ дека роад бајк е многу подобра верзија отколку МТБ. Ако сакаш да се зајакнеш и да бидиш онака јак и спреман велосипедист во буквална смисла тогаш само роад бајк му е мајката.

Од твоево излагање може да се види и заклучи без никаков сомнеж дека MTB е далеку потешко и затоа ти си се определил за Роуд што пак го потврдува досега кажаното

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.430
Поени од реакции
16.738
Токму така.

Со МТБ болеле мускули и било потешко од роад и на крај МТБ било за пензионери.
Значи пензионери возат МТБ наместо роад зашо имаат сила за потешка вожња или шо?

Член од
7 јуни 2018
Мислења
73
Поени од реакции
58
Со МТБ болеле мускули и било потешко од роад и на крај МТБ било за пензионери.
Значи пензионери возат МТБ наместо роад зашо имаат сила за потешка вожња или шо?
Не ме разбираш, ако ме следеше добро што напишав ке сфатеше. ДА, точно со МТБ болат мускули на 150 км по АСФАЛТ , затоа што МТБ бајкот не е за по асфалт, наспроти Роад кој е наменет за тоа, не осеќеаш замор затоа што е соодветен на намената а доста побрз. Роад бајкот е издржливост на долги стази, неможе секој тоа темпо на возење да го издржи пр. тура над 200 км и на крај извозена со 38 km/h проск , е тука се гледа вистинстака спремност. Едноставно сакам да кажам дека еднаш кој што се качил на Роад заборава на се друго.

П.С Ако немате возено Роад бадијала правиме муабет

Kajgana Shop

На врв Bottom