Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Pa neznam, valjda toa kapsulite cijanid ne gi prepisuvaat po kilaza tuku da zavrsat rabota :toe:
Дозата на цијанид за труење е толкава да нема шанса да не те отрујат макар и 200 кила тежел.
Поентата (повторно) е во дозите. Во дозите кои ги зборувавме за витамините, испитано не се штетни и испитано се корисни.

Кога нема што да изгубиш и можеш само да добиеш... Кој како сака, за мене равенката е лесна за решавање.

крвна слика вика - уште години ќе досадуваш на форумот xD

Значи си пронашол добитна формула, не прашуј други, терај си по својата :D
Да си ни жив и здрав уште многу години. Тоа досаѓање е релативна работа.

Дозата на цијанид за труење е толкава да нема шанса да не те отрујат макар и 200 кила тежел.
Поентата (повторно) е во дозите. Во дозите кои ги зборувавме за витамините, испитано не се штетни и испитано се корисни.

Добро де, човекот ви потенцираше капсула. Сум прочитал за арсен, антимон и жива дека користеле во многу мали количини, ама за цијанид освен семките од кајсија/круша/јаболко (што најверојатно нема врска со долговечноста на Хунзите) претходно не сум сретнал :toe:

Ех, ама ја пропушташ поентата. Само сакав да илустрирам дека лековите и витамини, суплементи, се корисни во соодветни дози и отровни во огромни количини.

Цијанидот случајно се погоди како пример за корисност, и само во соодветни соединенија како на пример цијанокобалмин или во семките од јаболко, кајсии, марципан, итн... Арсен и жива никој нормален не зима во никакви количини. Тоа е надвор од контекст, дури и како хомеопатија (и посебно тогаш).

Срцка ај да те корегирам малку.
Не наоѓаш пропилен гликол во Д3 за возрасна популација а воопшто да не праиме муабет во препарати наменети за детска популација.

chrome_screenshot_1643844357278.png

Специјални предупредувања:

Доенчињата може да бидат почувствителни на ефектите на витаминот Д3 и треба да се даваат со претпазливост во оваа возрасна група.

Витаминот Д треба да се дава со претпазливост кај лицата со оштетени бубрези или бубрежни камења и срцеви болни пациенти, поради зголемениот ризик од хиперкалцемија.

Поради можноста од прекумерни количини на холекалциферол (витамин Д3) во организмот, треба да се земе предвид вкупниот дневен внес на витамин Д од сите извори (други витамински препарати, млеко збогатено со витамин Д, рибино масло, риба и јајца се природни извори на витамин Д).

Вкупниот дневен внес на витамин Д не треба да надминува 1000 IU кај деца, трудници и доилки.

Педијатриска популација

Серумските нивоа на калциум треба да се следат при долготрајна употреба на дневни дози на витамин Д повисоки од 1000 IU.

Ексципиенси

Метил парахидроксибензоат - може да предизвика алергиски реакции (евентуално одложени).

Пропилен гликол - содржи 100 mg пропилен гликол во 1 ml раствор.

Натриум - помалку од 1 mmol (23 mg) натриум на ml раствор, односно во суштина „без натриум“. занемарливи количини на натриум.

... главен витамин кој го препорачуваат при инфекција со коронавирусот, во малку повисоки дози што не значи и дека е безопасен во суфицит во организмот кога се зема во предвид и внесот преку исхрана, затоа 1000 IU би биле сосема доволни и за возрасни.

Последно уредено:
Специјални предупредувања:
Ееее браво срцка успеа да најдеш Д3 во кој што содрши пропилен гликол.
Прав дететктив си значи.
Јас на пример две форми имам што ги користиме и во двете не содржи.
NOW- течна форма и таблети 1000мг од крка.

Пропилен гликол - содржи 100 mg пропилен гликол во 1 ml раствор.
А ова како го прерачуна? Има десет помошни супстанци во пливит Д3 капките. Во 1мл раствор секоја од помошните супстанци тежи по 100мг?

Ех, ама ја пропушташ поентата. Само сакав да илустрирам дека лековите и витамини, суплементи, се корисни во соодветни дози и отровни во огромни количини.

Цијанидот случајно се погоди како пример за корисност, и само во соодветни соединенија како на пример цијанокобалмин или во семките од јаболко, кајсии, марципан, итн... Арсен и жива никој нормален не зима во никакви количини. Тоа е надвор од контекст, дури и како хомеопатија (и посебно тогаш).

Можно е да ја пропуштам поентата, но ти како по навика секогаш се расплинуваш (не се држиш до конкретниот муабет) и после забораваш што бил муабетот.

Тврдеше дека луѓе добивале и 100.000 единици Д3, но исто тврдеше, а и други на форумов ти потврдија дека и со 3-4.000 единици имале лоши ефекти. Значи во овој конкретен случај не ќе да е до "малата" доза од 3-4.000 единици, туку до субјектот.
Додека па, дозата која Владе ја спомна 1 капсула, не постои човек на планетава кој ќе ја преживее, без разлика на плацебо/ноцебо. Значи универзална доза од една капсула цијанид, кај секој ќе резултира со иста последица, додека малата универзална доза од 3-4.000 единици, кај 30% од популацијата ќе има лоши ефекти.

Арсен и жива никој нормален не зима во никакви количини. Тоа е надвор од контекст, дури и како хомеопатија (и посебно тогаш).

@Roy Fokker еве ти пример дека покрај досаѓањето и нормален е релативна работа.

Ванлок бидејќи си радознал и сакаш докторат, може ќе ти се најде ова:
ОВА Е САМО ОБЈАСНУВАЊЕ; НЕМОЈ НЕКОЈ ДА ЗЕМА НА СВОЈА РАКА :popce:

Even arsenic, the poison of choice for many fictional murderers, is now close to qualifying as a micronutrient in animals. It seems that arsenic has a role in the metabolism of the amino acid methionine and in gene silencing (Uthus, 2003). Other work suggests that it has a positive interaction with the more important micronutrient selenium (Zeng et al, 2005).

In fact, if arsenic is essential for humans, its recommended daily intake would be little different from selenium, which is so important that evolution incorporated it into the rare amino acid selenocysteine—the crucial component of the antioxidizing selenoproteins that help to repair other proteins from oxidative damage. The recommended dose of selenium is 40 μg per day, whereas extrapolations from mammalian studies suggest that humans might need between 12.5 μg and 25 μg of arsenic. This is, to some extent, academic; a normal diet will contain 12–50 μg of arsenic in most parts of the world, but it shows that arsenic—the famous poison—and selenium—one of the most widely studied elements in the dietary context—could well have almost identical levels of nutritional necessity and toxicity.

Кај нас во Гевгелија водата има арсен.

НЕМОЈ на некого да му текнало да конзумира, ова е само за форумска дебата. :anco:

Прво фала за арсенот, ете научив нешто ново. Но многу ти е тенка нишката меѓу дискусија и расправање - и повторно ја промашуваш поентата па еве ја повторно: неколку илјади IU витамин Д3 апсолутно не е штетно за никој.

Акцентот е на апсолутно. Д3 докажано е безбеден со многу истражувања и студии. Но разбери дека Д3 во таква форма сам по себе не постои изолиран во природата, мора да се врзе со нешто, да се помеша со нешто за да може фармацијата да го пакува и да го дистрибуира. Додатните работи се тие кои може да им сметаат на поединци. Акцентот е на поединци: Морам да ти акцентирам за не да ме разбереш погрешни (пак). :D

На самиот Д3 баш никој нема негативно да реагира (минус плацебо). Дозите секако се важни ама нив овде генерално ги спомнавме. Д3 е толку безбеден да кај Д3 не се фаќај толку за дозите туку обрати внимание на формата на суплементот.
Повторно: Д3 е исклучително безбеден, и ислучително важен за сечие здравје а посебно сега во ек на пандемија. Поврзи го тоа со фактот дека најголемиот дел од луѓето се дефицитарни со Д3 (факт што може да се утврди со тестирање), и логично е сите да суплементираат Д3. Релативно евтин е, а исклучително корисен.

Кај нас во Гевгелија водата има арсен.
Затоа ли си ваков? :D
И жива да не имате во водата? :LOL:

Чешка од 09.02 укинува сертификати. Кај нив преоѓа ова во сезонски грип. Што од вакцинација, што од прележаност. Кај нас, ќе трае ова уште една година 100%.

Таман ќе помислиш не можат подолу, тие ќе те израдуваат со уште една глупост. Глупост која е против закон за заштита на лични податоци и тајност на медицински податоци (исто така лични). Баш би сакал една кривична (затоа што подлежат на кривична) да им лупне некој како Левица на пример. Не постои минимален обем на лични податоци.

Последно уредено:
Таман ќе помислиш не можат подолу, тие ќе те израдуваат со уште една глупост. Глупост која е против закон за заштита на лични податоци и тајност на медицински податоци (исто така лични). Баш би сакал една кривична (затоа што подлежат на кривична) да им лупне некој како Левица на пример. Не постои минимален обем на лични податоци.
Црна Гора ја направи истава глупост, каде што беа јавно објавувани имињата со податоци на позитивни лица. Истите лица ја тужат државата, поради повреда на лични права со објавување на лични податоци. Па Црна Гора им исплати по 300 евра надомест на секое објавено лице. Што државата ја чинело 816000 евра.

Ама очигледно некој е неписмен, па не сака да се учи од туѓите грешки :icon_mrgr:

Затоа ли си ваков?
Малку да ви помогнам во дебатава али на кратко.
Вит Д3 си има дневно препорачани дози за внес, зашто некој би внесувал различно од тоа ако нема предходно испитано колку е во дефицит или во хипер безразлика.(или е со некоја дијагноза каде има потреба од различно дозирање од официјалното препорачано)
Пред неколку години имаше во докторската фела раздор по ова прашање. Еве ако си во тој круг слободно најди неколку поискусни педијатри од една страна и ортопеди од друга страна и види што ќе ти кажат.

Ве молам продолжете со дебатава пошто на Бафра му ги обожавам кратките,јасни и концизни постови.

Само што не помогна многу... :)

Прашањето е, дали е полезна/потребна суплементација со Д3.
Еве ги фактите подолу:
- најголемиот дел од луѓето се дефицитарни со Д3, дури и во сончевите држави близу Екваторот, заради промените во начинот на живеење и се помалку престојување на отворено
- витамин Д3 е исклучително важен, не е само витамин туку и хормон кој регулира многу биолошки процеси, и чиј недостаток (макар и делумен) прави штета на здравјето
- препорачаните дози секој ден се менуваат (нагоре) и првично се формулирани за спречување на рахитис и преживување
- хипервитаминоза од Д3 е исклучително ретка појава
- Д3 е евтин и достапен витамин

Ти до каков заклучок доаѓаш?

Бонус факт: Постојат доста истражувања кои покажуваат бенефит од суплементација со Д3, и како терапија и како профилакса за Ковид-19.

Ееее браво срцка успеа да најдеш Д3 во кој што содрши пропилен гликол.
Прав дететктив си значи.
Јас на пример две форми имам што ги користиме и во двете не содржи.
NOW- течна форма и таблети 1000мг од крка.
А ова како го прерачуна? Има десет помошни супстанци во пливит Д3 капките. Во 1мл раствор секоја од помошните супстанци тежи по 100мг?
... не успеав да најдам демек детектив, туку има многу лекови кои се администрираат на различен начин, а посебно се осетливи да не речам исклучиво неприменливи посебно во неонатологија, а се применуваат, поради содржина на вакви дополнителни супстанци од активната материја, ако те интересира отвори некоја тема во Здравје и ќе дебатираме, овде конкретно е околу коронавирусот, да не идеме офтопик!

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom