Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам дали беше упатено кон мене ова, но jас не сум рекол дека болеста била од вакцините.

Моjот коментар "што побргу да се разболат сите " е поврзан со тоа што сите гледаме дека новиот соj воопшто не е опасен како претходните и има голема надеж да биде последен. Затоа велам што побрзо се заразат, толку побрзо ќе оздрават луѓето и ќе се извлечиме од оваа пландемиjа.

П.С. Им пожелувам брзо оздравување и на болните членови во форумот.
Се извинувам малку неконкретно пишав, не се однесуваше на твојот пост

Sent from my 4047X using Tapatalk

Ковид = фармацевтски бизнис.
Татко ми испадна негативен и на брзиот тест и на пцр. Си направи крвна слика и д димери и црп на приватно. 1500 денари, ајде нејсе бидна тоа му направија анализи, д димерите покачени исто и црп, џигерот замастен и некоја уринарна инфекција.
Одам во аптека да му ги земам лековите и викам од овие за разредување на крвта една лента ќе ми дајте, и тие за црниот дроб, аха ок. Колку треба да платам, 1870 денари ми вели, 1270 денари лентата била заборавив како се викаат таблетите за разредување на крвта.
Па се прашувам добро бе, човекот е пензионер, што ли прават другите кои немаат никаква помош финансиска, со што се лечат ?
2000 денари пцр тест кошта на приватно јер нема термини ( ние се тестиравме државно ама 5 дена чекавме термин )
Оние витамини, цинк, минк, д3 коштаат околу 1000 денари.
Па антибиотици, па снимки, па крвна слика на приватно, оти само позитивни на ковид имале право да проверат д димери на државно.
Се на се оптимално 6000 денари.
Тоа ти е просечна пола пензија во Фиром.
Порано ни д димери знаевме ни курац, нека де полнат сега со пари Камчевци и слични свињетини.
Тешко на тој шо ќе падни болен во оваа вукојебина, плаќаме здравствено осигурување за шо ?
Ксарелто?

...слично се случи и за моја роднина во германска болница пишував за тоа, сега најблиските покренале судска парница, ама на @Kadaif не му е верно дека тоа може да се случи!
:facepalm: си ги помешала лончињата пак.

Бтв, тие твоите "германци" пријавиле ли во полиција за кражба и што им рекла полицијата?

Ксарелто?

Мислам да
Автоматски споено мислење:

... а која е таа вредност на „доста покачени“?
Николку колку, џабе испаничил татко ми 1217 д димери. Не сум упатена во овие работи ама познавам луѓе со дупло покачени д димери со аспирин прошле.

Za zal ima voeni profiteri na grb na narodot, posebno vo Makedonija. Vo drugi zemji za toa sto si nabroila ne bi platila nisto zatoa sto ke bese pokrieno od zdravstvo ili drzavata seedno.
Епа затоа се исели пола држава, оти ништо не функционира тука.

Ковид = фармацевтски бизнис.
Татко ми испадна негативен и на брзиот тест и на пцр. Си направи крвна слика и д димери и црп на приватно. 1500 денари, ајде нејсе бидна тоа му направија анализи, д димерите покачени исто и црп, џигерот замастен и некоја уринарна инфекција.
Одам во аптека да му ги земам лековите и викам од овие за разредување на крвта една лента ќе ми дајте, и тие за црниот дроб, аха ок. Колку треба да платам, 1870 денари ми вели, 1270 денари лентата била заборавив како се викаат таблетите за разредување на крвта.
Па се прашувам добро бе, човекот е пензионер, што ли прават другите кои немаат никаква помош финансиска, со што се лечат ?
2000 денари пцр тест кошта на приватно јер нема термини ( ние се тестиравме државно ама 5 дена чекавме термин )
Оние витамини, цинк, минк, д3 коштаат околу 1000 денари.
Па антибиотици, па снимки, па крвна слика на приватно, оти само позитивни на ковид имале право да проверат д димери на државно.
Се на се оптимално 6000 денари.
Тоа ти е просечна пола пензија во Фиром.
Порано ни д димери знаевме ни курац, нека де полнат сега со пари Камчевци и слични свињетини.
Тешко на тој шо ќе падни болен во оваа вукојебина, плаќаме здравствено осигурување за шо ?
Тие што немаат пари за Ксарелто (за разредување на крв) ќе си купат Синтром (не ме питај колку пари е ова ама би требало да е поефтино по некоја локика) и пак ќе бидат среќни.

Така размислуваат властите кои ги гласате.

Мислам да

Николку колку, џабе испаничил татко ми 1217 д димери. Не сум упатена во овие работи ама познавам луѓе со дупло покачени д димери со аспирин прошле.

Д-димер не е дијагноза и аспиринот има ефект НУЛА кај формиран тромб. Ама ти велиш прошле криво лево :icon_mrgr: важно да се пие нешто.

Тие што немаат пари за Ксарелто (за разредување на крв) ќе си купат Синтром (не ме питај колку пари е ова ама би требало да е поефтино по некоја локика) и пак ќе бидат среќни.

Д-димер не е дијагноза и аспиринот има ефект НУЛА кај формиран тромб. Ама ти велиш прошле криво лево :icon_mrgr: важно да се пие нешто.
Како се уплашени луѓето, да му речат матичните три пати на сабајле гомна да јадат ќе јадат, е до таму стигнавме :)

Мислам да

Ксарелтото го даваа по шема. Него за де димерите, докторите (главно беа кардиолози) велеа дека требало да бидат до 500. Шо како не се разбирам ни што е тоа ни како е (веројатно поврзано со формирање тромбови) ама ете, секогаш мора да се консултирате со кардиолог или најмалку интернист за ова. И без паника, све ќе да проѓе :)

Пардон, хематолог

IMG_20220127_181653.jpg

Само не знам дали се за иста намена со ксарелто.

Ксарелтото го даваа по шема. Него за де димерите, докторите (главно беа кардиолози) велеа дека требало да бидат до 500. Шо како не се разбирам ни што е тоа ни како е (веројатно поврзано со формирање тромбови) ама ете, секогаш мора да се консултирате со кардиолог или најмалку интернист за ова. И без паника, све ќе да проѓе :)

Пардон, хематолог
Трансфузиолог.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom