Војната на патиштата

Член од
12 март 2009
Мислења
19.874
Поени од реакции
15.830
Ербег не се отвора и кога не си врзан за да не скршиш врат, ама пичката не кажува дали бил врзан или не.
има колата борд компјутер, има таму која БРЗИНА возел, не треба да се чека вештачење... башка на мобилниот на возачот има Гоогле Мапс и таму има се
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: mhm

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.503
Поени од реакции
79.656
бидете солидарни идите сите у новата ваква тема на тополеденпоздрав
 
Член од
10 септември 2016
Мислења
9.093
Поени од реакции
18.272
Ili se praite svetci vozaci tuka, a u realnost drivtanje golfovi.

Dokolku ispadne deka ne vozel brzo, deckoto naprail greska od nevnimanie, so e dosta cesta kaj neiskusni vozaci vo realen zivot. Zasluzuva kazna bidejki koa kje vlezes u kola odgovornosta e tvoja, ama ne zasluzuva da se unisti i negoviot zivot i da se pravi primer od nego preku javen linc.

Imase podobri slucai za toa. Likovi so si ja baraa bejlata,vozejki 120, vozejki pijani i izdrogirani. Tie za razlika od ovoj slucaj, svesno predizvikale nesrekja.
И кој бара смрт за дечково?
Премногу млади загинаа а никој не одговараше, затоа и е цела оваа омраза. Ама да влезеш да браниш некого за ваков чин, тогаш само предизикуваш контраефект, ме виде некаде да искоментирам нешто до сабајле, кога се јави еден што почна да ги оправдува родителите као сите би се потрудиле да го спасат детето и греота било ако бил затворен.
 
Член од
19 јануари 2022
Мислења
30
Поени од реакции
119
Таков е народот, македонците. Сообраќајната култура е само огледало на понашањето на народот и во други области и ситуации во животот, не само сообраќајот. Ропаци сме, со еден збор. Т.е со 2 збора.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
43.503
Поени од реакции
79.656
"Јанковиќ вели дека момчето всушност, веќе има добиено доживотна казна, зашто трагедијата ќе го следи секогаш. "

Е да, убаво вика адвокатов, он е више казнет, нема потреба дополнително.
:D
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.871
Поени од реакции
9.629
има ваква тема
Во ред, не проверив...нека иде у канта или нек се префрли во веќе постоечката.
Автоматски споено мислење:

Ние сме Џерманија у поглед на Турска и други држави.
Не е поентата Ронче да правиме споредби со други држави, прашањето е што да се под итно превземе за да се среди хаосот, дасе направи ред, да се воведе култура во сообраќајот, да се свестат млади и стари..несреќата доаѓа додека си трепнал.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.430
Поени од реакции
29.954
На прсти се бројат тие кои навистина тераат по правила. Во конкретниов случај, на прсти се бројат тие кои ја возат Партизанска по прописи.
Да јас сум таков. Не ги почитувам стриктно и буквално сообраќајните правилата... Ама знаеш што? Постојат правила и правила, и треба осет што е безбедно а што е небезбедно. Ако немаш осет ќе ги следиш правилата стриктно додека не стекнеш осет каде има простор за релативизирање. Курчење со пар години искуство? Замисли, поминување со голема брзина на жолто светло? Незапирање кога гледаш застанато возило? Епа нема извинување за ова, далеку сум јас од примерен возач ама ниеднаш баш ниеднаш за сите овие години возење, ниеднаш не ми се случило да не успорам кога гледам жолто светло. Па сеедно од кој правец (можеби со предност) доаѓам... И замисли ова се случува кај Сити Мол каде што знаеш дека секогаш се гужви од пешаци и автомобили.


Не постои простор за грешка, неискуство, икс фактор, туѓа кривица(?), што довело до несреќава.
Македончето знае дека дечково со кола купена од татко му, искочил на улица да се курчи и да убива луѓе.
Не постои простор за оправдување на грешка кога истата ќе резултира со смрт на невин млад живот... Ама ти баш тоа го правиш, или се обидуваш да го направиш. Овие другиве што ги обвинуваш за „гнасни“, тие како што ги максимизираат негативностите така ти се обидуваш да минимизираш истите.

едит:
Не ви се гади малце од вакви коментари? Одма требало да се убие, гарант едно 500 вакви ретардирани ликови и му пишале на фејсбук погрдни и гнасни коментари.
...
Не искочил да помогне и за тоа треба да се убие...
Брејјјј гнасен народ еј, што сорта ќе бевме.
Не гнасен, туку обесправен и лут народ. Накурчен народ. Преку глава им е од неправда на луѓето. Од идиоти за кои законот не важи, идиоти кои убиваат луѓе и поминуваат со условни казни, или бегаат во странство а судењата се влечат додека не застарат... Но ти велиш овој идиот, не е таков идиот? Можеби не е таков идиот ама секако е идиот. И ако добие малку прекумерна казна (во што се сомневам, дека ќе биде прекумерна), ако тоа барем малку влијае на друите идиоти што сеуште се на слобода да не прават идиотски работи... Епа тогаш ќе вредат сите вакви жалопојки од таквите како тебе, кои наоѓаат простар за емпатија за идиотот наместо емаптија за жртвата. Обиди се да се ставиш на место на родителите на убиената, па кажи ми после дека треба да го жалиме дечкото пошто бил во шок затоа што убил човек. Се курчел, убил некој, и сега е во шок. За греота.

Изгледа работата во случајов е со кој се поистоветуваш, во постапките/неодговорноста ама и во очекувањата за извлекување со што помали последици од убиството.
Автоматски споено мислење:

на памет трескаш глупости дека ако вози џип намерно ќе гази луѓе?
Да де, пошто врските се на нивна страна. Ја иам врски и намерно ќе те згазам со колата пошто ти си обичен и немаш ни пари ни врски. :facepalm:
Сигурен сум дека ако го прегазиш нежно, културно, и онака без намера случајно го убиеш додека се курчиш во вожња... Ќе му направи голема разика на тој што ќе го убиеш. Штом не било со намера, тогаш во ред е ваљда. Се дешаваат грешки, итн.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.430
Поени од реакции
29.954
Dokolku ispadne deka ne vozel brzo, deckoto naprail greska od nevnimanie...
Само снимка признавам, вештачење од „вешти лица“ не. Нека ја пуштат МВР снимката за да нема сомнеж и шпекулации. Посебно пошто ќе биде многу едукативна за сите, и за возачите и за пешаците... Ете нека побараат дозвола од родителите на убиената.
 

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.429
Поени од реакции
4.260
бидете солидарни идите сите у новата ваква тема на тополеденпоздрав
Насловот звучи подобар. War of the Roads. Како фантанстичен роман во стилот на Mad Max и LoTR.
Toa или некој посран документарец за градежни компании во 1880тите до 1920 тите за порастот на глобалната инфраструктура и компетицијата за фирмите што ги граделе, комплет со сите скалндали, драми и контроверзии од виасат...
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.715
Поени од реакции
12.137
Во контекст на последната трагедија.
Покрај што камери не функционираат за казни и покрај тоа што сме волови како учесници во сообраќај: не работат ни копчиња за пешачки семафори, пешачките не се осветлени, хоризонтална па негде и вертикална сигнализација се катастрофа (ни линии се познаваат ни пешачки).
Да не спомнувам дека улиците се полни дупки па не знаеш дали да ги избегнуваш или да гледаш на безбедно возење, често коли се паркирани па мора да се уфрлаш итн итн.
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.144
Поени од реакции
18.168
Screenshot_20220122_221955.jpg

На комемтаров меѓу другите лајкови и на родител од еден од сторителите на сообрќајката во Охрид кај хотел Горица лани во август.Не знам дали е грижа на совест или меѓусебна поддршка.Тогаш нека со направат група за поддршка - невиновни сторители на сообраќајки со смртни последици.
 
Член од
19 април 2012
Мислења
429
Поени од реакции
681
...
Да не спомнувам дека улиците се полни дупки па не знаеш дали да ги избегнуваш или да гледаш на безбедно возење, често коли се паркирани па мора да се уфрлаш итн итн.
Мала дигресија, Кисела Вода улицата Христо Татарчев од Макпетрол(или од кам/гет кафе) ги исполнuва сите овие услови, особено ноќно време, треба истовремено да внимаваш на пешаци, дупки и возила(паркирани и од спротивна лента кои се обидуваат да избегнат дупките), а особено пешаци зашто едвај се приметуваат ноќно време од лошото осветлување на улицата, да не зборам и оние што ставаат LED светла и не знаат да ги позиционираат, те ослепуваат и видливоста уште толку ти се намалува.
 
Член од
20 октомври 2021
Мислења
30
Поени од реакции
17
Nekoi od vas ne svakjaat nekoi raboti. Ova dete ne ja napravilo soobrakajkata NAMERNO. Za ova dete se iznesuvaat sekakvi raboti vo javnost sega, i lagi i privatni raboti i svasta. Na primer:



I ova ne e edinstven slucaj. Mnogu pati unazad se pisuvale i objavuvale sekakvi gluposti, lagi i privatni raboti za mladi lugje koi ucestvuvale vo soobrakajka ili kao navodno vozele brzo ova ona. I nikoj ne go proveruva toa dali voopsto e vistina. Eve drug primer, objaveno na twitter pred nekoe vreme, sto podocna se ispostavi deka ne bilo vistina, deka ne vozelo devojceto tolku, nitu deka imalo voopsto BMW, nitu pa deka voopsto znaelo da vozi 200 na saat.





Devojce da vozi tolku ja uste odma ne poveruvav vo toa. Ali lugjeto si veruvaat i uste pa vregjaat na twitter, forumi itn. I neli e greota ova mlado momce od 22 godini, ova mlado devojce i drugi deca da se vleckaat vaka po twitter i mediumi? Da se objavuvaat nivni iminja, sliki, profili? Pravo na privatnost, sto bese toa? Si ima institucii za soobrakajki i prekrsoci, ne javen linc na internet. Greota e be lugje, stavete se vo tugja koza malce nekogas
 

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.647
Поени од реакции
14.498
Се читаш ли што пишуваш и што браниш, глупсону?

Сакаш да се ставиме во туѓа кожа? Го ставале по портали? Брее мајката, му ја повредија приватноста нешто а? А на истите портали вртеше сликата од мртвото девојче, покриена со бела вреќа како згазено куче! За нејзината приватност (што веќе не ни и треба) ни збор а? Траеш како ПИЧКА, каков и си. Такво жмигаво, умрено, ,,za greota" мизерно човече.

А да се ставиш ти малку во кожата на родителите, роднините, пријателите и дечкото на девојчето што го закопаа денес? Да се ставиш малку во улога на мајкава на дечкото, а?



Мрш од темава со тоа патетично Greota, гитла. Вакви како тебе Калимеровци преку кур веќе у државава и светов, а сигурно вртиш телефони кога ќе те казнат за било што во мизерното животче.

Imate li nekoi soveti kako da se upoznae novo drustvo? Od licnost sto iskacase celo vreme po celi denovi i nokji, stignav do ova nivo da neam so koj da iskocam, bidejki se desia nekoi problemi so drustvoto i prekinav da se druzam so niv poradi postovanje na sebesi. Kako da upoznaam novi drugari i drugarki?
Се освестило друштвото изглеа, се спасиле у животов од вуцибатини.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom