Војната на патиштата

Член од
14 април 2012
Мислења
31.538
Поени од реакции
62.416
Zarem ima sistem da zakoci za tebe u ovaa situacija?
Да, јас го имам на мојата кола, но ако ти излезе некој од зад паркирано возило, самиот систем нема доволно време за да го застане возилото за да не би удрил во објектот пред кола.

На таков начин удрив во куче кои истрча пред кола на еден метар од зад оние жардињери на булевар.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.886
Поени од реакции
7.265
Пак се потврдува дека на булеварот на пешачки, пешакот мора да ја изгуби предноста за проаѓање, односно да проаѓа само кога нема возила, затоа што кога има возила оној што го пропушта креира мртов агол и опасност по секој еден учесник во сообраќајот.
Тоа што ти го пишуваш, за булеварите и протокот, ок е. Но ова за губење на предност не ти е во ред, посебно на Партизанска каде од 2те страни имаш згради и голема концентрација на население и бизниси. По твоево кога на Партизанска не работат семафорите, пешак ќе ја пројде кога ќе се расчисти гужвата, а тоа е после 18ч.
За другите работи што ги објаснуваш, баш поради сите тие фактори, шоферите каде има концентрација на население, треба да возат под 60, а не како оправдување да бидат, затоа што автомобил = оружје.

Шоферите што не застануваат пред пешачки, кога во другите ленти застанале, таквите би требало а ги начека џандар, на камера, веднаш некоја голема казна, пред да бидне некој проблем

Суштината е сите ние, шофер, пешак, велосипедисти (90% од точкариве се посебно ретардирани и надркани) како учесници мора да внимаваме.
Во случајов, што корист од тоа што законот е на страната на жртвата и преживеаниот? Еве и Владе што вика во право биле....
Treto pesakot e sekogas vo pravo, posebno na pesacki. Sekogas.
Во право да. Ама што фајде од тоа бе Владе...

Пешаците треба да се највнимателни, зашто се работи за сопствениот живот. Многу пати сум бил сведок како луѓе проаѓаат на пешачки (и јас неколку пати сум поминал ко зомби) зјапајќи во мобилниот, наместо да биде "буден" и да гледа дали колите застанале/намалиле брзина. Не знаете кој седи позади воланот, дали внимава и дали возилото е исправно.

Ако не дај боже дојде до судар, што ако ви исплати оштета и одлежи во затвор, кога од ударот цел живот ќе имате здравствени (физички и психички ) проблеми, кои со пари не се решаваат. Во конкретниов случај, што ако законот е на страната на паров...
Девојката бог да ја прости, жива и фамилија, ама нема враќање, а толку и од нејзината фамилија. Дечкото цел живот ќе му останат психичките трауми. Шоферов, ќе одлежи некоја година и толку, ама ќе продолжи животот за него и фамилијата.
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.133
Поени од реакции
18.131
Богаташи или рекетари, возилото Цитроен Ц4

Другари тоа што пола држава не може да си приушти нова кола не треба да има презир спрема тие што возат нова кола.

Ги знаеш лично? Може куќата под хипотека им е за да купат една кола да се служат дома

Малограѓанштината на најјако пуштена у овие ситуации

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
По сите медиуми вртат џип бил Тојота, па Цитроен џип.
ОК и ако е Ц4, вината не е помала ако не е џип.Пак е за бесење.

И доста со тие малограѓанштина муабети аман.
Од цела приказна пропуштаме дека се протнал покрај веќе застанато возило на пешачки.
Најмалку еднаш неделно истиве слики ги гледам или ми се случувале.Ете за малограѓанштината.
Автоматски споено мислење:

Kako go zakluci sve ova, vrz baza na edna slucka. Kolata e c4ka,a sobrakjajkata najverojatno e od nevnimanie.
Прочитај погоре за возилото.
Сообраќајката не е од невнимание.Од бес е.
 
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.335
Поени од реакции
29.805
Да возел 40 не возел да возел 100 не возел. 70 може вака изгкеда лабава бројка ама за удир е смртоносна и тоа не треба никој да чуди.
Истрагата ќе утврди дали било 70, 80, или 120. Но ете да речеме 70 било. Прашањето тогаш е зошто возел 70км/ч на раскрсиница каде на пешачкиот поминувала поголема група луѓе (друштвото на починатата) и каде имало друго застанато возило?

Дечкото возел околу 70, значи вози како 80% возачи у скопје, без снимка и светла на семафор да се видат аамо може да глумиме дека знаеме нешто уствари појма немаме.
Така е друже, еве јас прв ќе признам дека не 70, туку 78км/ч возам на одредени делници од трасата што најчесто ја возам низ градот (кој разбира, разбира зошто баш 78). Ама обрати внимание - на одредени делници. Тоа значи со усул. Со разум. Еве пример за кои делови: од Автокоманда до пластичарска (нема семафори, нема пешачки премини), потоа од касарна Илинден до Момин Поток. Нормално не секогаш, туку кога има услови, нема гужва... Е потоа следните неколку километри си возам со 50ка, и поважно, застанувам кога гледам друго возило успорува а не знам зошто. Дури ни пешачки не мора да има за да го следам тоа правило.

Значи со разум. Со разум значи дека на пешачки премин, на раскрсница, се вози многу внимателно. Пошто кога се вози внимателно шансите да се направи онаква беља се минимални.

Тоа што е пешачки ако нема семафор не значи дека си на бит пазар и ти дава за слобода кога и како сакаш да претрчаш. Го фаќате здраво за готово, пешачки и ја правам што сакам. Имаш право тука да преминеш ама имај усул.
Така, е има глупи луѓе, глупи пешаци... Ај сега прашај се дали сакаш да ги носиш на душа и да ги лежиш во затвор? (шансите се и дека ќе добиеш нови сексуални искуства какви што не си ни помислил дека ќе имаш)

Во случајов има куп сведоци кои велат дека ликот поминал на црвено кога ги удрил двајцата пешаци... Зошто понатаму дискутираме за невиноста на ликот? Како и да е, има судови па ќе видиме дали ќе има и правда.
 
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.137
Поени од реакции
5.251
Zarem ima sistem da zakoci za tebe u ovaa situacija?
Да у најмала рака ќе ти излезе црвен извичник на бордот и ќе пишти, поновите мислам дека и кочат како дел од систем за избегнување на сообраќајка.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
 
Член од
16 мај 2010
Мислења
6.137
Поени од реакции
5.251
По сите медиуми вртат џип бил Тојота, па Цитроен џип.
ОК и ако е Ц4, вината не е помала ако не е џип.Пак е за бесење.

И доста со тие малограѓанштина муабети аман.
Од цела приказна пропуштаме дека се протнал покрај веќе застанато возило на пешачки.
Најмалку еднаш неделно истиве слики ги гледам или ми се случувале.Ете за малограѓанштината.
Автоматски споено мислење:



Прочитај погоре за возилото.
Сообраќајката не е од невнимание.Од бес е.
Не се протнал него бил у лева лента два различни термини

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.220
Поени од реакции
35.824
Iam poznanik so se najde vo vakva situacija, sobrakjajka so smrtni posledici. Duri i beter zaso vozel brzo. Odleza 1 godina, i eve 6,7 godini projdoa i use se nema opraeno psihicki. A slicna vozrast ko ovoj. Verojatno nikad nema ni da se oprai. Ne se site kiceec.

Ne e rabotata koa kje se desi bejlata da se praime site pametni, tuku da smeni kulturata na vozenje. Se drugo e verojatnost i statistika.
Абе се е тоа ок, сигурно не му е лесно. Ама он утре кога ќе стане од спиење ќе го помириса мирисот на кафето, ќе ги вкуси пржените јајца и сонце ќе му го погали лицето. Додека тој или таа на другата страна ќе го јадат црви под земја. Е сеа, правни системи како американскиот тоа нема да го дозволат тоа, ако не со одземање живот, ќе му фукнат 20 години затвор и ќе влезе таму како млад дечко а ќе излезе како средовечен маж. Кај нас е дива лига, прво со закон второ со тоа фаќање на врски. Таткото на девојкава ќе треба да се помири дека тој што му ја усмртил ќерката како пес на улица ќе оди една година на одмор и ќе продолжи да си го живее животот.
 
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.846
Ако мислиш на вакви:
Прегледај го приврзокот 319961

Треба вака низ цела Македонија да биде, па да те видам и ко ќе нема пешаци дали ќе рокаш со 60 или ќе идеш право на механичар.
Должината е таа, но малку повисоки и асфалтирани, наместо пластика/гума.
 
Член од
19 април 2012
Мислења
429
Поени од реакции
681
Ednostavno e, ne kocel, ni malce. Kako vozac mislam deka vo taa situacija nema vreme da zakoci. Vo afekt od sudarot,moze nema da zakoci ni po 20 metra.
Ovaa situacija mozes da ja izbegnes samo ako zastanes na pesackiot, da go ocekuvas pesakot a ne da go vidis. Koga kje go vidis e prekasno. Toa probuvam da objasnam.
Време за комплетно да застане нема, но за да кочи има.
Посочив пример вчера каде што пред некоја година имав лошо искуство и цела среќа не бидна ништо.
На Рузвелтова кон зоолошка кога возиш, каде што беше такси станицата на времето, тоа е првиот пешачки премин таму, два SUV-а ми блокираа видик, едниот во десна лента, едниот меѓу лента и јас во лева лента, тој што возеше во меѓу лента убрзуваше да го помине тој во десна лента, ни едниот ни другиот не почнаа да кочат, а имаше пешаци кои што чекаа да поминат на пешачки, јас бев неколку метри позади нив, бидејќи тој пешачки се наоѓа на млака кривина, кога стигнав на некои можеби 3 од пешачкиот премин, двајца пешаци веќе почнаа да преминуваат улица(откако тие со SUV-ата поминаа) за да јас ги приметам и да почнам да кочам, ама џабе кочење кога колата ми успори нешто после пешачкиот премин, и тоа возење со некои 35-40км/ч, не ми текнува точната брзина, ама таа беше отприлика брзината зашто чекав да светно зелено за да завртам од Партизанска на Рузвелтова.

Така што, мислам дека може колку толку да изреагираш со цел штетата да биде минимизирана.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.766
Поени од реакции
17.482
Абе се е тоа ок, сигурно не му е лесно. Ама он утре кога ќе стане од спиење ќе го помириса мирисот на кафето, ќе ги вкуси пржените јајца и сонце ќе му го погали лицето. Додека тој или таа на другата страна ќе го јадат црви под земја. Е сеа, правни системи како американскиот тоа нема да го дозволат тоа, ако не со одземање живот, ќе му фукнат 20 години затвор и ќе влезе таму како млад дечко а ќе излезе како средовечен маж. Кај нас е дива лига, прво со закон второ со тоа фаќање на врски. Таткото на девојкава ќе треба да се помири дека тој што му ја усмртил ќерката како пес на улица ќе оди една година на одмор и ќе продолжи да си го живее животот.
Megjutoa si zaborail edna klucna rabota vo amerikanskiot sistem (iako ne veruvam 20ce da dobie ni tamu).
Za vozenje pod alhohol kje lezis zatvor preventivno, a ne otkako kje se desi bejlata. Od koa kje se desi, vekje dzabe e.
 

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.405
Поени од реакции
29.797
Не сум вештак, ниту сведок, ниту компетентен да судам што и како било.
Нека почива во мир девојката.

Нема да имаме правна држава, се додека живееме на исто тло со едно племе.
Патем еве нешто од секојдневието. Еве го Фуат Шабани како лета на Партизанска, што знае тој за пешачки, што е тоа пешачки?
Има еден тон исти како Фуат, но нема закон во оваа вукојебина.

Фуат во комбе
 
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.220
Поени од реакции
35.824
Megjutoa si zaborail edna klucna rabota vo amerikanskiot sistem (iako ne veruvam 20ce da dobie ni tamu).
Za vozenje pod alhohol kje lezis zatvor preventivno, a ne otkako kje se desi bejlata. Od koa kje se desi, vekje dzabe e.
Да тоа е точно, а тек ако направи беља со смртоносни последици под дејство на алкохол.

Кај нас мора полицијата да почне да си ја работи својата работа. Мора да проработи тој системот со камерите на булеварите и да почнат по пошта да се испорачуваат казни за секој што вози +20 km/h над дозволеното. Има вкоренета култура на неказнивост кај нас и кога знаеш дека веројатноста да поминеш неказнето е многу голема, ретко кој се одлучува да го почитува законот.

Ние сме сеа истата култура како пред 20 години, само разиката е што денес секој дебил лесно и ефтино може да купи кола од +100 коњи.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Прво, колата е цитроен Ц4, големиот "џип" 120 130 коња се најчестите мотори кај цитроените.
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Знаеш ли што значат тие 130 коња за Ц4? Тоа е дупло повеќе отколку што му треба на тоа Ц4 да вози нормално! Па сега ти види колку е малку тоа!
 
Член од
17 август 2009
Мислења
3.615
Поени од реакции
5.126
А пешачкиот на семафор ли бил ?
Ако е така и прошол на црвено нема дискусија овде за да го браните копиљов. 20+ години затвор у нормална држава.
 
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.633
Поени од реакции
8.205
Ако двата возила имале зелено светло, пешаците црвено, кривицата ја гледам во колата што ги препушти и пешаците што воопшто се обиделе да претрчат.
Не ме терај сега да го барам учебникот за СПП(сообраќајни правила и прописи) има таму батка еден член цитиран од законот, дека како возач(управувач на моторно возило) си должен да го управуваш тоа возило во склад со пропишаните правила, прописи и ознаки. При тоа да можеш безбедно да реагираш на сите предвидливи и непредвидливи ситуации на патот.
У превод очите шесбанќе кога си зад волан, посебно на таква сообраќајница како Партизанска!
Јас не викам дека јас сум светец кога возам, ама да го кривиш возачот што застанал да пропушти пешак на пешачки, без оглед на семафорот е малку како да кажам, ај сам сети се!
Автоматски споено мислење:

кога имаш зелено.
Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Комбинацијата зелено светло и кола не се дозвола за да прегазиш некого!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom